siec wifi w domu - jak najlepiej ?

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

miszmaniac
Moderator
Posty: 1510
Rejestracja: 2006-03-19, 12:00
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: siec wifi w domu - jak najlepiej ?

Post autor: miszmaniac »

kazalot, oto opis ze strony D-link:
DI-524 to router bezprzewodowy zgodny ze standardem IEEE 802.11g (54Mb/s). Rozdziela jedno łącze internetowe na wiele komputerów. Wbudowany 4-portowy przełącznik Fast Ethernet umożliwia również podpięcie komputerów do sieci za pomocą kabla.

Zaawansowane funkcje filtrowania i kontroli rodzicielskiej - blokowanie domen, blokowanie IP, filtrowanie MAC pozwalają na pełne bezpieczeństwo pracy w internecie. Dodatkową ochronę zapewnia firewall typu SPI z możliwością przepuszczania tuneli VPN.
Także nie bardzo rozumiem o czym mówisz. Moi znajomi kupili go kiedyś, ale on się nie nadawał do rozdzielania kablówki (nie chciał pobierać adresu z sieci), ale wpięty pod mój serwer dhcp spokojnie pracował.

Co do podmianie MACów, to oba to mają, a oczywiście ja od samego początku polecam tu Linksysa... stwierdziłem tylko, że od biedy D-link też powinien działać:)
Pozdrawiam:)
Pamiętaj,
Jeśli Twój problem został rozwiązany dopisz [b] [Rozw.] [/b]w tytule.
Projektowanie stron WWW: [url=http://www.miszewski.net.pl]www.miszewski.net.pl[/url]

mpier
Użytkownik
Posty: 1002
Rejestracja: 2005-10-01, 13:24
Lokalizacja: Blachownia||Cz-wa
Kontakt:

Re: siec wifi w domu - jak najlepiej ?

Post autor: mpier »

kazalot, nie jest tak źle. Chwilowo używam BlackBoksa bb54g (raczej tani sprzęt) i nie narzekam (no, może trochę). Trzy interfejsy (wan, switch - 4 porty i wlan), internet w zasadzie można podpiąć wszędzie, do tego jakiś mały linux (firmware zawsze można zmienić) i można się całkiem ładnie pobawić.
Ostatnio zmieniony 2007-03-24, 00:27 przez mpier, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kazalot
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 2006-04-05, 10:48

Re: siec wifi w domu - jak najlepiej ?

Post autor: kazalot »

miszmaniac pisze: kazalot, oto opis ze strony D-link:
no wlasnie ten opis przeczytalem i stad moje watpliwosci , gdzie jest napisane ze ma interfejs wan?

mpier to zobacz na opis tego routera jaki podal miszmaniac powyzej, widzisz tam gdzies interfejs WAN ? gdzie on wyjscie do internetu do niego podepnie? twoj ma 3 interfejsy (wan,switch,wlan) no to jestem w stanie sobie wyobrazic jak to dziala, ale ten dlink ma tylko 2 (switch,wlan).

miszmaniac
Moderator
Posty: 1510
Rejestracja: 2006-03-19, 12:00
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: siec wifi w domu - jak najlepiej ?

Post autor: miszmaniac »

Nie, no on ma gniazdko WAN + 4porty switch + lan:)
Pamiętaj,
Jeśli Twój problem został rozwiązany dopisz [b] [Rozw.] [/b]w tytule.
Projektowanie stron WWW: [url=http://www.miszewski.net.pl]www.miszewski.net.pl[/url]

mpier
Użytkownik
Posty: 1002
Rejestracja: 2005-10-01, 13:24
Lokalizacja: Blachownia||Cz-wa
Kontakt:

Re: siec wifi w domu - jak najlepiej ?

Post autor: mpier »

Eh, mój post w założeniu miał być przed tym, który miszmaniac napisał, więc na jego opis się nie załapałem... A interet, to na upartego do switcha podłączy.

Awatar użytkownika
kazalot
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 2006-04-05, 10:48

Re: siec wifi w domu - jak najlepiej ?

Post autor: kazalot »

no to zmienia postac rzeczy , obawialem sie ze nie maja bo nie napisali ze maja :)

ADRI4N
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 2007-03-16, 21:14

sprzet do bezprzewodowej sieci domowej

Post autor: ADRI4N »

Witam,

planuje zakupic jakis sprzet wi-fi do postawienia sieci w domu, na poczatek zastanawialem sie nad Linksys WRV-200EU
http://www.pluscom.pl/produkt.php?produkt=466&kat=0 tylko problem jest w tym ze planuje kupic neostrade a nie ma on wbudowanego modemu adsl i niewiem czy da sie pod niego w jakis sposob za pomoca rj45 podlaczyc taki modem i udostepnic lacze, niewiem jeszcze jak sprzet linksysa ma sie do linuxa???
kolejnym ruterem nad ktorym myslalem byl ruter pentagrama: http://allegro.pl/item180840235_kombajn ... agram.html ale problem jest taki ze w czasopismie ekspert wyczytalem ze nie ma konfiguratora, czyli jak go skonfigurowac?, oraz jak karty pentagrama maja sie do linuxa???
jezeli ktos ma jakies inne propozycje bardzo chetnie wyslucham, jezeli chodzi o ruter to dobrze by bylo zeby byl w miare szybki, niezawodny oraz zeby mial odlaczana antene z mozliwoscia zamocowania innej mocniejszej, z gory dzieki za pomoc

Awatar użytkownika
m4jkel
Użytkownik
Posty: 690
Rejestracja: 2005-10-15, 18:56
Lokalizacja: Katowice

Re: siec wifi w domu - jak najlepiej ?

Post autor: m4jkel »

Potrzebujesz routera z modemem ADSL, czyli np. coś stąd http://www.pluscom.pl/index.php?m=43 .
ADRI4N pisze:niewiem jeszcze jak sprzet linksysa ma sie do linuxa???
Access Point jest zupełnie obojętny. Ważne jaką kartę wifi kupisz.
ADRI4N pisze:ale problem jest taki ze w czasopismie ekspert wyczytalem ze nie ma konfiguratora, czyli jak go skonfigurowac?
Ma konfigurator, jak każdy inny tego typu sprzęt. Doczytaj to dobrze.
ADRI4N pisze:jezeli chodzi o ruter to dobrze by bylo zeby byl w miare szybki, niezawodny oraz zeby mial odlaczana antene z mozliwoscia zamocowania innej mocniejszej
O Linksysach dobrze mówią, ja też ;)
[url=http://userbars.org][img]http://img89.imageshack.us/img89/9140/brainpng1ug.png[/img][/url]
To nie był kwadrat. To było koło o charakterze prostokąta.

ADRI4N
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 2007-03-16, 21:14

Re: siec wifi w domu - jak najlepiej ?

Post autor: ADRI4N »

jak chodzi o pentagrama to w ekspercie w tabeli w wierszu pt. kreator konfiguracji pisze brak, a wracajac do linksysa to moze faktycznie sa dobre tylko ze jest malutki problemik zalezalo by mi na odkrecanej antenie a w tych chyba ciezko o to?
Zapomnialem w pierwszym poscie dopisac jeszcze ze planuje do rutera podpiac bramke VOIP np. http://allegro.pl/item180093461_bramka_ ... 24m_c.html i zastanawia mnie to czy na zwyklym stacjonarnym telefonie z wyswietlaczem bedzie sie wyswietlal numer osoby do mnie dzwoniacej??? a jezeli tak to co bedzie w przypadku gdy bedzie to osoba dzwoniaca np. ze skypa???
wracajac do bramki to o ile sie da to chcialbym skonfigurowac ja do pracy w jakims komunikatorze np. skype, tlenofon i zeby od niego miala przydzielony numer, nie chce korzystac ze zwyklego telefonu placac abonament dla tepsy

EDIT: co myslicie o tym ruterze: http://allegro.pl/item180322670_linksys ... pc54g.html tylko nie za bardzo zrozumialem z opisu odkrecanie anteny poniewaz jest napisane ze jest zintegrowana bez mozliwosc odkrecenia a dalej pisze ze jest jakis konektor...
Ostatnio zmieniony 2007-04-05, 22:14 przez ADRI4N, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
m4jkel
Użytkownik
Posty: 690
Rejestracja: 2005-10-15, 18:56
Lokalizacja: Katowice

Re: siec wifi w domu - jak najlepiej ?

Post autor: m4jkel »

ADRI4N pisze:jak chodzi o pentagrama to w ekspercie w tabeli w wierszu pt. kreator konfiguracji pisze brak
Kreator. A kreatory są zbędne.
ADRI4N pisze:a wracajac do linksysa to moze faktycznie sa dobre tylko ze jest malutki problemik zalezalo by mi na odkrecanej antenie a w tych chyba ciezko o to?
Ciężko? Chyba wszystkie Linksysy mają złącze antenowe.
ADRI4N pisze:Zapomnialem w pierwszym poscie dopisac jeszcze ze planuje do rutera podpiac bramke VOIP
To może lepiej kupić od razu router z modemem i bramką VoIP?
ADRI4N pisze:zastanawia mnie to czy na zwyklym stacjonarnym telefonie z wyswietlaczem bedzie sie wyswietlal numer osoby do mnie dzwoniacej???
Na pewno jest to możliwe, ale to pewno zależy od usługodawcy.
ADRI4N pisze:wracajac do bramki to o ile sie da to chcialbym skonfigurowac ja do pracy w jakims komunikatorze np. skype, tlenofon i zeby od niego miala przydzielony numer, nie chce korzystac ze zwyklego telefonu placac abonament dla tepsy
AFAIR to ze Skypem może być ciężko, po nie obsługuje SIP, ale jest masa innych operatorów VoIP.
ADRI4N pisze:EDIT: co myslicie o tym ruterze: http://allegro.pl/item180...ifi_wpc54g.html tylko nie za bardzo zrozumialem z opisu odkrecanie anteny poniewaz jest napisane ze jest zintegrowana bez mozliwosc odkrecenia a dalej pisze ze jest jakis konektor...
Nie widziałem go z bliska, ale wydaje mi się, że ma antenę nieodkręcaną i osobno gniazdo RP-SMA.
[url=http://userbars.org][img]http://img89.imageshack.us/img89/9140/brainpng1ug.png[/img][/url]
To nie był kwadrat. To było koło o charakterze prostokąta.

ADRI4N
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 2007-03-16, 21:14

Re: siec wifi w domu - jak najlepiej ?

Post autor: ADRI4N »

a szkodzilo by to cos jezeli ma antene nieodkrecana i odkrecana, np jezeli odkrecana wywalil bym na dach a nie odkrecana czyli ta z ruterem stala by w domu(chodzi o to czy mialbym zasieg i na zewnatrz i wewnatrz)??? a wracajac do tego co pisales ze chyba wszystkie linksysy maja zlacze antenowe to wydaje mi sie ze sie mylisz (lub ja) bo przegladalem np. http://allegro.pl/item178583412_linksys ... f_vat.html i wydaje mi sie ze tej juz sie nie da odkrecic
A i jeszcze zostala sprawa bramki voip, skype podalem tam dla przykladu poniewaz jest najpopularniejszy ale raczej z niego nie bede korzystal poniewaz ma chyba najmniej ciekawa oferte i strasznie wysoki koszt wykupienia numeru

miszmaniac
Moderator
Posty: 1510
Rejestracja: 2006-03-19, 12:00
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: siec wifi w domu - jak najlepiej ?

Post autor: miszmaniac »

Trudno powiedzieć po tym zdjęciu, ale tam na dole antenki to wygląda jak uchwycik do odkręcenia;) m4jkelowi pewnie chodziło o starsze linksysy... takie klasyczne niebiesko-czarne. Wszystkie modele tamtych miały odkręcanie antenki:)
Pamiętaj,
Jeśli Twój problem został rozwiązany dopisz [b] [Rozw.] [/b]w tytule.
Projektowanie stron WWW: [url=http://www.miszewski.net.pl]www.miszewski.net.pl[/url]

Awatar użytkownika
m4jkel
Użytkownik
Posty: 690
Rejestracja: 2005-10-15, 18:56
Lokalizacja: Katowice

Re: siec wifi w domu - jak najlepiej ?

Post autor: m4jkel »

ADRI4N pisze:a szkodzilo by to cos jezeli ma antene nieodkrecana i odkrecana, np jezeli odkrecana wywalil bym na dach a nie odkrecana czyli ta z ruterem stala by w domu(chodzi o to czy mialbym zasieg i na zewnatrz i wewnatrz)???
Niestety AFAIK to nie działa w ten sposób ;) Będziesz musiał chyba jedną wybrać gdzieś w konfiguracji.

Tak, chodziło mi o te klasyczne Linksysy. Takiego mam, a te srebrne kompaktowe do mnie nie przemawiają ;)
[url=http://userbars.org][img]http://img89.imageshack.us/img89/9140/brainpng1ug.png[/img][/url]
To nie był kwadrat. To było koło o charakterze prostokąta.

Awatar użytkownika
Zubaran
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 2007-03-20, 12:22
Lokalizacja: Kraków

Re: siec wifi w domu - jak najlepiej ?

Post autor: Zubaran »

U mnie w dokładnie takiej samej sytuacji dobrze sprawdza się ASMAX BR-604G, można wprowadzić MACa itp.:

http://www.bitcomputer.pl/product.php?id=3964&kw=asmax
Ostatnio zmieniony 2007-04-06, 02:03 przez Zubaran, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ