Program GUI do wpisywania IP.

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
coffee_man
Użytkownik
Posty: 210
Rejestracja: 2006-01-18, 20:35
Lokalizacja: Tworóg
Kontakt:

Program GUI do wpisywania IP.

Post autor: coffee_man »

Witam!
Mam pytanko. Wiem, że SLAX ma takie fajne cuś, gdzie wpisuje się numery IP i od razu łączy z netem bez żadnych problemów. Czy jest coś takiego pod Slacka? A jeżeli nie ma, to powiedzcie mi jak zrestartować ustawienia netu bez reboota. Gdy niekiedy trzeba częściej zmienić IP, to staje się to uciążliwe.
Pozdrawiam!
[center][url=http://tworoginaczej.prv.pl/][img]http://img142.imageshack.us/img142/8149/tworogusebarxw3.jpg[/img][/url][/center]

[center]www.kernelservice.blogspot.com[/center]

tomcik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 2005-03-15, 11:15
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Program GUI do wpisywania IP.

Post autor: tomcik »

Hej,

Nie znam slax'a ale w slaku jest cos takiego jak netconfig. Dodatkowo mozesz zawsze uzyc ifconfig. Nie musisz przeciez rebootowac systemu zeby zmiennic ip.

Zobacz man ifconfig

Tomek

Awatar użytkownika
coffee_man
Użytkownik
Posty: 210
Rejestracja: 2006-01-18, 20:35
Lokalizacja: Tworóg
Kontakt:

Re: Program GUI do wpisywania IP.

Post autor: coffee_man »

Gdy zmienisz IP, to Slack nie zarejestruje tego od razu. Będzie pokazywał stary IP. Chcę wiedzieć jak restartować sam net.
[center][url=http://tworoginaczej.prv.pl/][img]http://img142.imageshack.us/img142/8149/tworogusebarxw3.jpg[/img][/url][/center]

[center]www.kernelservice.blogspot.com[/center]

Awatar użytkownika
m4jkel
Użytkownik
Posty: 690
Rejestracja: 2005-10-15, 18:56
Lokalizacja: Katowice

Re: Program GUI do wpisywania IP.

Post autor: m4jkel »

Kod: Zaznacz cały

/etc/rc.d/rc.inet1 restart
[url=http://userbars.org][img]http://img89.imageshack.us/img89/9140/brainpng1ug.png[/img][/url]
To nie był kwadrat. To było koło o charakterze prostokąta.


Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: Program GUI do wpisywania IP.

Post autor: Pajaczek »

coffee_man pisze:Gdy zmienisz IP, to Slack nie zarejestruje tego od razu. Będzie pokazywał stary IP. Chcę wiedzieć jak restartować sam net.
Co znaczy "zmienisz ip" ? zmiana jakiegokolwiek parametru sieci dziala odrazu, chyba ze mowisz jedynie o zmianie wpisu w pliku konfiguracyjnym... wowczas wypadalo by jeszcze przeladowac ten konfig... jak, pokazal Ci m4jkel.

Reboot systemu jest niezbedny tylko w 1 przypadku... zmiana kernela :twisted:

miszmaniac
Moderator
Posty: 1510
Rejestracja: 2006-03-19, 12:00
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: Program GUI do wpisywania IP.

Post autor: miszmaniac »

Albo czasem przy dobudowywaniu nowego modułu do jądra, bo czasem przy tym wyskakuje unknown symbol;)
Pamiętaj,
Jeśli Twój problem został rozwiązany dopisz [b] [Rozw.] [/b]w tytule.
Projektowanie stron WWW: [url=http://www.miszewski.net.pl]www.miszewski.net.pl[/url]

Awatar użytkownika
m4jkel
Użytkownik
Posty: 690
Rejestracja: 2005-10-15, 18:56
Lokalizacja: Katowice

Re: Program GUI do wpisywania IP.

Post autor: m4jkel »

"Because restarts are to add new hardware" ;)
[url=http://userbars.org][img]http://img89.imageshack.us/img89/9140/brainpng1ug.png[/img][/url]
To nie był kwadrat. To było koło o charakterze prostokąta.

miszmaniac
Moderator
Posty: 1510
Rejestracja: 2006-03-19, 12:00
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: Program GUI do wpisywania IP.

Post autor: miszmaniac »

W sumie, niektóre płyty mają hotplug pci, dyski też już teraz są hotplug, jeszcze tylko ram zostaje:)
Pamiętaj,
Jeśli Twój problem został rozwiązany dopisz [b] [Rozw.] [/b]w tytule.
Projektowanie stron WWW: [url=http://www.miszewski.net.pl]www.miszewski.net.pl[/url]

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: Program GUI do wpisywania IP.

Post autor: Pajaczek »

m4jkel pisze:"Because restarts are to add new hardware" ;)
No pisalem raczej o programowych przyczynach... z wymiana sprzetu to wiadomo... raczej power off przed taka operacja (a co za tym idzie restart systemu). Choc... wlasnie pracuje nad serwerkiem, w ktorym mozna wymienic nawet zasilacz podczas normalnej pracy ;)

miszmaniac
Moderator
Posty: 1510
Rejestracja: 2006-03-19, 12:00
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: Program GUI do wpisywania IP.

Post autor: miszmaniac »

Ja miałem kiedyś taką obudowę na serwerze;) Miała 2 zasilacze, jak jeden padł to piszczała, a płyta miała cały czas prąd z drugiego... Miała dodatkowo kieszenie hot-swap i 1000 wentylatorów:) Niezły kombajn, ale jak na potrzeby sieci osiedlowej zdecydowanie za dużo jadła prądu;/
Pamiętaj,
Jeśli Twój problem został rozwiązany dopisz [b] [Rozw.] [/b]w tytule.
Projektowanie stron WWW: [url=http://www.miszewski.net.pl]www.miszewski.net.pl[/url]

Awatar użytkownika
m4jkel
Użytkownik
Posty: 690
Rejestracja: 2005-10-15, 18:56
Lokalizacja: Katowice

Re: Program GUI do wpisywania IP.

Post autor: m4jkel »

To jest akurat slogan OpenBSD, a mówi przecież o oprogramowianiu, że jest takie niezawodne ;)
[url=http://userbars.org][img]http://img89.imageshack.us/img89/9140/brainpng1ug.png[/img][/url]
To nie był kwadrat. To było koło o charakterze prostokąta.

ODPOWIEDZ