[Rozw.] Statyczne mapowania rekordów ARP

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

darkstar2111
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 2007-09-02, 11:22

[Rozw.] Statyczne mapowania rekordów ARP

Post autor: darkstar2111 » 2007-09-07, 22:16

Tak jak w temacie, jak ustawić coś takiego ?
Ostatnio zmieniony 2007-09-08, 15:02 przez darkstar2111, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika
bojleros
Użytkownik
Posty: 785
Rejestracja: 2005-08-29, 11:12
Lokalizacja: z widokem na familoki :)
Kontakt:

Re: [Rozw.] Statyczne mapowania rekordów ARP

Post autor: bojleros » 2007-09-08, 09:37

Przeczytaj sobie man arp; w szczególności opisy opcji -s i -f.

darkstar2111
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 2007-09-02, 11:22

Re: [Rozw.] Statyczne mapowania rekordów ARP

Post autor: darkstar2111 » 2007-09-08, 15:00

Dzięki, a wiecie jeszcze co zrobić z administratorem tłumokiem który nie wie nawet jak się forwarding ustawia, a któremu chłopaki w LAN-ie robią takie psikusy, że muszę właśnie o to statyczne mapowanie pytać ?

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2861
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: [Rozw.] Statyczne mapowania rekordów ARP

Post autor: Outlaw » 2007-09-08, 16:10

darkstar2111 pisze:a wiecie jeszcze co zrobić z administratorem tłumokiem który nie wie nawet jak się forwarding ustawia
Zastąpić go :)

darkstar2111
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 2007-09-02, 11:22

Re: [Rozw.] Statyczne mapowania rekordów ARP

Post autor: darkstar2111 » 2007-09-08, 18:49

Wcześniej się dało, ale zaktualizował Apache :/ Tzn. nie żebym... audyt bezpieczeństwa mu robił.


darkstar2111
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 2007-09-02, 11:22

Re: [Rozw.] Statyczne mapowania rekordów ARP

Post autor: darkstar2111 » 2007-09-09, 08:48

Tutaj jest ten problem, ze on ma nas wszystkich (swoich klientów w nosie), a niestety nigdzie indziej w mojej mieścinienie dostanę internetu 1MB DSL za 30zł :/

Awatar użytkownika
Ciuciu
Administrator
Posty: 921
Rejestracja: 2004-05-26, 21:01
Lokalizacja: 3C17y
Kontakt:

Re: [Rozw.] Statyczne mapowania rekordów ARP

Post autor: Ciuciu » 2007-09-24, 19:37

poszukaj 2 - 3 kumpli i znajdzicie innego providera z sensownym łączem i sami sobie rozdzielcie.. neo, kablówkę.. cokolwiek
[color=#888888][i][size=75]Whatever walks in my heart
Will walk alone...[/size][/i][/color]

Awatar użytkownika
xil
Moderator
Posty: 861
Rejestracja: 2004-06-20, 22:20
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Re: [Rozw.] Statyczne mapowania rekordów ARP

Post autor: xil » 2007-09-24, 19:46

to samo preferuje. jednak neo czy dsl sa lepsze od wiekszosci providerow lokalnych. ale i z reguly znacznie drozsze.

Awatar użytkownika
Ciuciu
Administrator
Posty: 921
Rejestracja: 2004-05-26, 21:01
Lokalizacja: 3C17y
Kontakt:

Re: [Rozw.] Statyczne mapowania rekordów ARP

Post autor: Ciuciu » 2007-09-25, 10:06

DSL'a używam już 2 - 3 lata.. fakt że nie miałem z nim praktycznie żadnych problemów (raz coś się posypało na łączu gdańsk-warszawa i net b. źle chodził, ale przepraszali i kasę oddali :P). Z neostradą jest gorzej, bo to bardziej 'dla mas', ale powinno być i tak lepiej niż to co widzę masz tam..

Kablówka ostatnio próbuje zwojować coś niskimi cenami i dużymi transferami.. obawiam się że w przyszłośći parametry ich łącz się pogorszą, ale przez jakiś czas może to być dobre rozwiązanie.

Co do sieci lokalnych (mega LANów na 500-600 osób) administratorzy takich sieci zwykle nie mają za bardzo pojęcia co i jak, a linuxa widzą po praz pierwszy w czasie stawiania sieci.. potem wrzucą zwykłą maskaradę (na 500 osób) i eweeeentualnie ustawią limit transferu per IP. Efekt? na początku działania sieci - rewelacja, ale szybko pingi rosną w kosmos :)
[color=#888888][i][size=75]Whatever walks in my heart
Will walk alone...[/size][/i][/color]

darkstar2111
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 2007-09-02, 11:22

Re: [Rozw.] Statyczne mapowania rekordów ARP

Post autor: darkstar2111 » 2007-09-25, 18:39

A możesz polecić jakiegoś DSL w dostępnej cenie ? Bo te które przeglądam są nieco zaporowe pod względem ceny. Osobiście wyrosłem z ściągania filmów na umur, ale moi potencjalni klienci - nie. Interesuje mnie łącze ~4Mb

Awatar użytkownika
Ciuciu
Administrator
Posty: 921
Rejestracja: 2004-05-26, 21:01
Lokalizacja: 3C17y
Kontakt:

Re: [Rozw.] Statyczne mapowania rekordów ARP

Post autor: Ciuciu » 2007-09-26, 01:06

DSL to (jak dla mnie) skrótowa nazwa InternetDSL TPsa - czyli te o tych zaporowych cenach..

Naprawdę polecam rozejrzeć się za konkurencyjnymi łączami.. wszystko zależy od tego gdzie mieszkasz, co masz blisko
[color=#888888][i][size=75]Whatever walks in my heart
Will walk alone...[/size][/i][/color]

darkstar2111
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 2007-09-02, 11:22

Re: [Rozw.] Statyczne mapowania rekordów ARP

Post autor: darkstar2111 » 2007-09-26, 09:07

Ciuciu pisze: wszystko zależy od tego gdzie mieszkasz
Załamka ;-(
co masz blisko
Łąki, lasy...
Ostatnio zmieniony 2007-09-26, 09:08 przez darkstar2111, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ciuciu
Administrator
Posty: 921
Rejestracja: 2004-05-26, 21:01
Lokalizacja: 3C17y
Kontakt:

Re: [Rozw.] Statyczne mapowania rekordów ARP

Post autor: Ciuciu » 2007-09-26, 11:43

darkstar2111 pisze:Łąki, lasy...
Oj... to może być niedobrze.. jakeiś miasto w pobliżu ? ja bym sie zastanowił tak czy siak na d zrobieniem własnej małej sieci (niby tepsa nie pozwala dzielić neo.. ale sic)
[color=#888888][i][size=75]Whatever walks in my heart
Will walk alone...[/size][/i][/color]

ODPOWIEDZ