Slackware 11 + LMS 1.9.4 + dialnet z dialogu

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

CBŚ
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2007-09-17, 22:41

Slackware 11 + LMS 1.9.4 + dialnet z dialogu

Post autor: CBŚ » 2007-09-21, 10:28

Sorki ze zakładam temat ale w szukajce nie odnalazłem odpowiedzi na moje pytanie
Problem polega na tym ze mam serwer ze slackiem 11 +LMS .
Chodziło to na łączu dialogowskim DSL , a teraz zmieniono mi na łacze dialnet tez z dialogu . No i zaczeły się problemy Przedtem miałem ip,brame itd. a teraz mam login i hasło. Wisałem te dane do PPPoE w /pppoe config ale dupa , połączenie nie wstaje.
Niewiem czy dobrze wszystko zrobiłem ...... dlate3go szukam pomocy
Nigdzie nie widze opisu jak to zrobic krok po kroku.
Wpisywałem tez w webminie dane tez dupa.
Może ktos mi pomoze....?
Dodam ze linux jest troszke dla mnie trudny...

Awatar użytkownika
yarzombo
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2007-09-14, 06:58

Re: Slackware 11 + LMS 1.9.4 + dialnet z dialogu

Post autor: yarzombo » 2007-09-23, 07:42

Zajrzyj do pliku:

/etc/ppp/pppoe.conf

Powinienes tam zmienic parametr ETH oraz USER. W pliku:

/etc/ppp/pap-secrets

lub (w zaleznosci od tego co napisane w pppoe.conf):

/etc/ppp/chap-secrets

wpisz dane w formacie:

uzytkownik * haslo

nastepnie z konsoli sprobuj polecenie:

pppoe-start

lub (w zaleznosci od info w pppoe.conf):

adsl-start

Nigdy tego nie probowalem ale teoretycznie powinno dzialac ;-)
Ostatnio zmieniony 2007-09-23, 07:44 przez yarzombo, łącznie zmieniany 1 raz.

CBŚ
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2007-09-17, 22:41

Re: Slackware 11 + LMS 1.9.4 + dialnet z dialogu

Post autor: CBŚ » 2007-09-23, 20:23

Dzieki za wskazanie co i jak.
Ale dalej mam problem
Po poprawieniu konfigów i sprawdzeniu pingów na serwerze wydawało by się ze jest ok
ale tak nie jest.
Ping z serwera na komp w lanie jest prawidłowy
Ping z serwera na strone www jest prawidłowy
Ping z kompa na serwer jest prawidłowy
Ping z kompa na strone www niema pingu
Niestety internet nie działa
Po wpisaniu ifconfig widze ze eth1 wstało i pppoe tez
Niewiem co jeszcze trzeba zrobi może LMS cos nie halo z pppoe?
Może coś jeszcze trzeba poprawi w konfigach?
Prosze dobrych ludzi o pomoc...
Ostatnio zmieniony 2007-09-23, 20:25 przez CBŚ, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ciuciu
Administrator
Posty: 921
Rejestracja: 2004-05-26, 21:01
Lokalizacja: 3C17y
Kontakt:

Re: Slackware 11 + LMS 1.9.4 + dialnet z dialogu

Post autor: Ciuciu » 2007-09-24, 11:56

to wskazuje na niepoprawny routing ew ustawienia firewalla

EDIT 1
a Ci się interfejs z eth0/eth1 na jakieś ppp0 nie zmienił przypadkeim?

EDIT 2
Kto wyłączył łączenie postów? :D
Ostatnio zmieniony 2007-09-24, 11:57 przez Ciuciu, łącznie zmieniany 1 raz.
[color=#888888][i][size=75]Whatever walks in my heart
Will walk alone...[/size][/i][/color]

CBŚ
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2007-09-17, 22:41

Re: Slackware 11 + LMS 1.9.4 + dialnet z dialogu

Post autor: CBŚ » 2007-09-24, 16:22

Raczej nie , po wpisaniu ifconfig w konsoli mam eth0,eth1,ppoe i jeszcze jakieś Lo
widac mac adresy i ze jakies pakiety przechodziły
Tak jak pisałem wczesniej miałem DSL-a i wszystko chodziło
A teraz przy dialnecie wielka lipa nie potrafie tego uruchomic

Awatar użytkownika
Ciuciu
Administrator
Posty: 921
Rejestracja: 2004-05-26, 21:01
Lokalizacja: 3C17y
Kontakt:

Re: Slackware 11 + LMS 1.9.4 + dialnet z dialogu

Post autor: Ciuciu » 2007-09-24, 18:16

no.. właśnie o to chodzi.. wcześniej robiłeś routing z eth1 na eth0.. a teraz powinieneś pppoe na eth0.. czy coś w ten deseń, a jak firewalla nie zmieniłeś to dalej zawzięcie routuje eth1 (którego nie ma/jest inną kartą) na eth0 <- taka luźna myśl :P
[color=#888888][i][size=75]Whatever walks in my heart
Will walk alone...[/size][/i][/color]

CBŚ
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2007-09-17, 22:41

Re: Slackware 11 + LMS 1.9.4 + dialnet z dialogu

Post autor: CBŚ » 2007-09-25, 16:30

Ciuciu pisze:no.. właśnie o to chodzi.. wcześniej robiłeś routing z eth1 na eth0.. a teraz powinieneś pppoe na eth0.. czy coś w ten deseń, a jak firewalla nie zmieniłeś to dalej zawzięcie routuje eth1 (którego nie ma/jest inną kartą) na eth0 <- taka luźna myśl :P
No tak ale gdzie co jeszcze pozmieniac?
Jak narazie jestem w martwym punkcie.
Szukam i szukam coś na ten temat i lipa ..

Awatar użytkownika
Ciuciu
Administrator
Posty: 921
Rejestracja: 2004-05-26, 21:01
Lokalizacja: 3C17y
Kontakt:

Re: Slackware 11 + LMS 1.9.4 + dialnet z dialogu

Post autor: Ciuciu » 2007-09-26, 01:07

tam gdzie masz plik konifguracyjny z firewallem ?

np /etc/rc.d/rc.firewall
[color=#888888][i][size=75]Whatever walks in my heart
Will walk alone...[/size][/i][/color]

CBŚ
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2007-09-17, 22:41

Re: Slackware 11 + LMS 1.9.4 + dialnet z dialogu

Post autor: CBŚ » 2007-09-26, 20:40

No dupa .....poddaje się
Już niemam sił , chyba bede musiał zakupi na allegro obraz dysku serwera z połączeniem PPPoE

Awatar użytkownika
mkgajwer
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 2007-10-05, 19:36
Kontakt:

Re: Slackware 11 + LMS 1.9.4 + dialnet z dialogu

Post autor: mkgajwer » 2007-10-05, 19:39

a masz wpisane serwery dns dialogu w /etc/resolv.conf?Bo z tego co piszesz, powinieneś mieć tam wpis, np:
nameserver 217.30.129.149
Ostatnio zmieniony 2007-10-05, 19:41 przez mkgajwer, łącznie zmieniany 1 raz.

CBŚ
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2007-09-17, 22:41

Re: Slackware 11 + LMS 1.9.4 + dialnet z dialogu

Post autor: CBŚ » 2007-10-13, 17:31

mkgajwer pisze:a masz wpisane serwery dns dialogu w /etc/resolv.conf?Bo z tego co piszesz, powinieneś mieć tam wpis, np:
nameserver 217.30.129.149
Tak mam DNS z dialogu wpisany

Kolejne podejscie z innym obrazem dysku (slack+lms)
zakonczyły się tym samym czyli dupa

Neta jak niebyło tak niema
Jedynie co to gg i skype zaskoczyło ale www się nie otwierały
Jak uruchomie neta pppoe-start to wiesza mi komunikacje po lanie
niemam wtedy pingu na serwer ani puty niedziała

Slack niedał rady podzielic , podzielił IPCop
Ostatnio zmieniony 2007-10-13, 21:07 przez CBŚ, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ