Problem z konfigiem parametrów łącza na slackware 10.2 +LMS

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

pawciu-85
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 2007-07-16, 19:41

Problem z konfigiem parametrów łącza na slackware 10.2 +LMS

Post autor: pawciu-85 »

Witam serdecznie !!

mam nastepujący problem , mam łącze netii net24 6Mbit dostarczane poprzez WIMAX , zaraz za tym stoi router linksys WRT-54GC , który przydziela adresy w sieci za pomocą DHCP , (kompyz windowsem XP i z VISTA mają net po ustawieniu automatycznego adresu IP i DNS-ów , chce natomiast zastosować dzielenie tego łacza na 10 osób , tzn. 10 osób po 512 kbps i reszta dlamnie , mam slackware 10.2 i do tego LMS (gotowiec) , problem polega na ty że serwer se slackware nie może uzyskać dostepu do internetu (nie odpowiada na pingi) konfiguracja rc.inet1.conf wygląda nastepująco :

# Konfiguracja interfejsu LAN( wewnetrznego ) - eth0:
IPADDR[0]=”192.168.0.1”
NETMASK[0]="255.255.255.0"
USE_DHCP[0]=""
DHCP_HOSTNAME[0]=""
# Konfiguracja interfejsu WAN( zewnetrznego )- eth1:
IPADDR[1]=
NETMASK[1]=
USE_DHCP[1]="yes"
DHCP_HOSTNAME[1]="yes"
GATEWAY="192.168.1.1”
DEBUG_ETH_UP="no"


plik resolv.conf.

Nameserver 192.168.0.1
Nameserver

kiedy wszystko skonfiguruje i puszczam ping przez putty nic się nie dzieje , to znaczy pojawia się "unknow host google.pl" , natomiast kiedy pinguje serwer z innej maszyny w sieci (po interfejsie eth1) pingi sa >1ms

sprawdzając w webminie w zakładce sieć takrze wszystko jest wporządku , adres pobrany z routera linksys jest prawidłowy (taki jak przyznał mu router )
proszę o pomoc bo ja juz prubowałem wszystkiego i nic !!!

pozdrawiam Pawciu-85!!
P4 3,06 Nortwood HT , 1,5GB RAM , Rdeon X1950 AGP , SkyStar 2 , sound blabter X-FI platinum. windows Vista

d_j_maxim
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 2006-11-28, 23:48
Lokalizacja: Szklarska Poręba
Kontakt:

Re: Problem z konfigiem parametrów łącza na slackware 10.2 +LMS

Post autor: d_j_maxim »

Oczywiście wpisałeś odpowiednie adresy IP, maskę oraz bramę domyślną ??? w eth1 jako zewnętrzne. A i tak z głupa zmień kable ja po zainstalowaniu tego slacka z LMS miałem odwrotnie sieciówki niż poprzednio.

Ja mam troszke inny problem bo u mnie serwer posiada dostęp do netu ale nie podaje dalej, w LMS dodałem klientów oraz ich kompy także przypisałem taryfy i nic.
Podaje adresy IP po MAC wraz z dns i brama lecz nie ma netu dalej :(

Jeżeli ktoś wie co zrobi proszę o pomoc
Pozdrawiam
Max

memus
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 2005-09-27, 17:17

Re: Problem z konfigiem parametrów łącza na slackware 10.2 +LMS

Post autor: memus »

Zastanawiający jest troche ten plik resolv.conf dlaczego tylko 192.168.0.1 ?

Awatar użytkownika
Flash
Użytkownik
Posty: 633
Rejestracja: 2004-11-09, 18:14
Lokalizacja: Myszkow
Kontakt:

Re: Problem z konfigiem parametrów łącza na slackware 10.2 +LMS

Post autor: Flash »

Używaj znacznika code!

Kod: Zaznacz cały

# Konfiguracja interfejsu LAN( wewnetrznego ) - eth0: 
IPADDR[0]=”192.168.0.1”
NETMASK[0]="255.255.255.0" 
USE_DHCP[0]="" 
DHCP_HOSTNAME[0]="" 
# Konfiguracja interfejsu WAN( zewnetrznego )- eth1: 
IPADDR[1]= <--- dlaczego ten adres nie jest ustawiony???? ustaw na sztywno
NETMASK[1]= <---- jw.
USE_DHCP[1]="yes" 
DHCP_HOSTNAME[1]="yes" 
GATEWAY="192.168.1.1”  <---- czemu taka brama ????
DEBUG_ETH_UP="no"
Jak możesz to napisz jakie adresy mają jakie urządzenia bo już się pogubiłem co i gdzie i jak jest podłączone.

Kod: Zaznacz cały

Nameserver 192.168.0.1 
Nameserver
to są dnsy jak kompurter jest za routerem i pobiera dnsy właśnie z tego routera. Ustaw sobie jakieś np. OpenDNS 208.67.222.222 i 208.67.220.220.

ODPOWIEDZ