Pad łącza dokładnie co 10 minut - pomóżcie

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

marm
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2008-02-15, 17:37

Pad łącza dokładnie co 10 minut - pomóżcie

Post autor: marm »

Witam,

Mam dziwny problem.
Zmieniliśmy łącze do internetu w sieci blokowej i internet pada nam z zegarkiem w ręku dokładnie co 10 minut.
Sieć lan ok 15 kompów, bramka na Slackware 10.2 na niej maskarada, firewall, lstat i niceshaper.
Dotychczas mielismy lacze Internet DSL i wszystko bylo ok.
Teraz zmieniliśmy dostawcę na firmę która dostarcza nam internet bezprzewodowo na 5GHz i od ich strony jest ok.
Już podaję szczegóły.
Jak mieliśmy AccessPointa z wbudowanym routerem lącze śmigało pięknie. Zmieniliśmy go na AP z trybem klienta ale bez routera bo chcemy mieć możliwość używania puli publicznych adresów które dostaliśmy i tu zaczęły się problemy z naszym łączem.
Jak do AP podłączę komputer z Windowsem to wszystko działa OK. Jak podłaczę nasz serwer to łącze pada dokładnie co 10 minut na od 30 do 120 sekund. Co ciekawe z komputera z LAN'u nie mogę pingować internetu, z serwera nie mogę pingować internetu ale jak się zaloguję telnetem na AP to z niego mogę pingować internet. Przecież zeby zalogować się na AP muszę przejść przez nasz serwer...
Nie mam pomysłu gdzie jest problem.
Dzisiaj podłączyłem pomiędzy karte WAN serwera a access pointa router D-link i łącze śmiga bez padów.
W logach nic nie ma. Nie wiem czego się mogę doczepić...Gdzie może być powód???
Dlaczego z dodatkowym routerem działa a bez niego się sypie???
Czy może karta ethernet świrować? Działa już kilka lat i ne było problemu.

Może podam jak to jest podłaczone:
AP (X.Y.Z.38) <-> eth1 (X.Y.Z.34) Slackware eth0 (192.168.0.1) <-> nasza sieć LAN

Mamy przyznaną pulę adresów x.y.z.33 do x.y.z.38 z maską 255.255.255.248.
x.y.z.33 jest naszą domyślną bramą

Jak podłączę: AP (X.Y.Z.38) <-> Komp z WinXP (X.Y.Z.35 lub kolejne)
to wszystko działa ok.
Ostatnio zmieniony 2008-02-16, 19:20 przez marm, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2862
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: Pad łącza dokładnie co 10 minut - pomóżcie

Post autor: Outlaw »

Spróbuj na eth1 zmienić adres z 34 na 35 tak jak masz na XP, ale to w sumie i tak teoretycznie nie robi różnicy...

Jeśli dalej będzie to samo to spróbuj zamienić sieciówki eth1 <-> eth0 wtedy wyeliminujesz pad sieciówki lub jeśli masz możliwość to pożycz.

Awatar użytkownika
ondreyos
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 2007-11-01, 17:31
Lokalizacja: Poznań

Re: Pad łącza dokładnie co 10 minut - pomóżcie

Post autor: ondreyos »

jesli podejrzewasz, ze wina moze lezec po stronie kart sieciowych, to takie dwie rzeczy sproboj zrobic :
1) sprawdz, czy nie wyskakuja jakies bledy na karcie (chociazby mozna to sprawdzic zwyczajnym ifconfig'iem)
2) zmien tryb jej pracy na np. 10mbit halfduplex (podpowiedz - mii-tool)

piszesz, ze podczas padu nie mozesz pingowac z komputera w lanie internetu. a czy mozesz pingowac karte sieciowa serwera po stronie WAN?
podłączyłem pomiędzy karte WAN serwera a access pointa router D-link i łącze śmiga bez padów
i jeszcze mozesz sprobowac jedna rzecz zrobic - podczepic pomiedzy karte ''internetowa'' serwera a urzadzenie dostawcy, zamiast routera, zwyczajnego switcha i zobaczyc, czy cos to zmieni.

jeszcze zeby wykluczyc kwestie jakiejs blednej konfiguracji serwera - zboot'uj serwer z cd (np. knoppix) i na nim zrob maskarade. najprostsza maskarada w knoppix'ie to 5 minut. jesli bedzie sie dzialo to samo, to z duzym prawdopodobienstwem bedzie mozna stwierdzic, ze blad jest po stronie sprzetowej.

pozdr.

marm
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2008-02-15, 17:37

Re: Pad łącza dokładnie co 10 minut - pomóżcie

Post autor: marm »

Outlaw: próbowałem wszystkie adresy z dostępnej puli i bez zmian, objaw dokładnie taki sam.

ondreyos: podczas padu nie moge pingować internetu ani naszej bramy którą jest jakiś router po stronie operatora ale mogę pingować interfejs WAN naszego routera, mało tego - mogę pingować AP'ka który przecież jest po stronie naszego WAN'u i ma tymczasowo publiczne IP. Podczas padu mogę się zalogować telnetem na AP i z niego mogę pingować internet. A przecież żeby zalogować się na AP'ka z sieci lokalnej to muszę przejść przez router na linuxie. I to mnie zastanawia.
Pada mi możliwość wyjścia z lanu do internetu ale nie do urządzeń po stronie WAN, czyli router, maskarada,firewall itp na linuxie działa poprawnie wtedy.
Tak jak pisałem wcześniej jak przełącze łącze zewnętrzne na InternetDSL to wszystko działa normalnie. Zmieniam tylko adres IP na interfejsie WAN.

Spróbuję podmienić sieciówki na eth1, chociaż nie wydaje mi się żeby to coś dało, ale sprawdzić warto.
Poobserwuję ją mii-tool'em
Switcha podpinałem pomiędzy interfejsem WAN a AP dostawcy i było tak samo źle.

Jeśli padałby cały ruch na interfejsie WAN to było by łatwiej to zdiagnozować a z taką sytuacją spotykam się pierwszy raz.
Dziwne jest to że pady sa dokładnie co 10 minut prawie co do sekundy, tak jakby wykonywał się jakiś skrypt lub coś w tym rodzaju. Tylko przerwy są różnej długości.
Technik dostawcy twierdzi że u nich wszystko jest ok i mu raczej wierze bo z dodatkowym routerem po drodze wszystko działa, albo bezpośrednio komp z windą.
Zastanawiam się czy ma to znaczenie że nasz serwer ma ukryte wszystkie porty od strony WAN. Tylko port icmp jest otwarty na razie żeby odpowiadał na pingi.
Nie jestem tego pewien ale jak zgłosiłem ten problem i dostawca pingował nasz port WAN to net nie padł przez prawie godzinę.

Dziekuję za odpowiedzi.
Jak ktoś bedzie miał jakieś sugestie to piszcie proszę.

Awatar użytkownika
ondreyos
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 2007-11-01, 17:31
Lokalizacja: Poznań

Re: Pad łącza dokładnie co 10 minut - pomóżcie

Post autor: ondreyos »

piszesz o poblokowanych portach na serwewrze - wiec proponuje zrobic to, o czym pisalem wczesniej - odpalic jakiegos live-cd linux'a (ja bardzo lubie knoppix'a) i na nim ustawic maskarade. sprawa po godzinie powinna byc jasna.

i jeszcze takie pytanie - czy pingi w swiat nie wychodza po adresie IP czy nazwie (kolejna rzecz, ktora moznaby sprawdzic - serwery DNS). jakie DNS'y sa uzywane - na twoim serwerze czy u dostawcy?

ale przede wszystkim - sprawdz co bedzie sie dzialo na knoppix'ie. w chwili obecnej ja bym od tego zaczal

pozdr.

marm
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2008-02-15, 17:37

Re: Pad łącza dokładnie co 10 minut - pomóżcie

Post autor: marm »

Porty są pozamykane od strony WAN'u, caly ruch inicjowany od strony LAN'u jest przepuszczany. Dla łącza InternetDSL z TPSA to nie przeszkadza i wszystko śmiga.

DNS'y mam ustawione dostawcy. Ping po IP też nie idzie. Wystarczy pingować z naszej sieci LAN bramę ustanowioną dla nas przez dostawcę łącza pingi do niej też padają wtedy..

Zresztą mam odpalonego pinga z opcją -t więc wciąż pinguję i widzę kiedy łącze pada i po jakim czasie wstaje, albo programem w stylu pingplotter itp. Tak więc problem z DNS'ami odpada.

Sprawdzę Knoppixa na tej maszynie linuxowej, ale to jutro bo muszę płytkę wziąć z pracy, mam kilka wersji. W domu nie mam a nie chce mi się go ściagać.

Awatar użytkownika
ondreyos
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 2007-11-01, 17:31
Lokalizacja: Poznań

Re: Pad łącza dokładnie co 10 minut - pomóżcie

Post autor: ondreyos »

no to na razie sprawa zostaje zawieszona do czasu, az knoppix'a sprawdzisz.

czekamy na informacje

pzdr.

Awatar użytkownika
olek
Moderator
Posty: 63
Rejestracja: 2004-05-22, 00:37
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Pad łącza dokładnie co 10 minut - pomóżcie

Post autor: olek »

Intrygująca jest ta dokładność dziesięciu minut. Może na AP lub na bazie dostawcy jest uruchomiony watchdog, który co zadany czas resetruje i zestawia połączenie.
Olek
slackware 7.1, 8.1, 9.1, 10.1, 11.1, 12.2 | www.olek.waw.pl | sklep.12a.pl

marm
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2008-02-15, 17:37

Re: Pad łącza dokładnie co 10 minut - pomóżcie

Post autor: marm »

olek pisze:Intrygująca jest ta dokładność dziesięciu minut. Może na AP lub na bazie dostawcy jest uruchomiony watchdog, który co zadany czas resetruje i zestawia połączenie.
No właśnie, mnie to też zastanawia. Dostawca twierdzi że nic takiego u nich nie funkcjonuje.
Pady są dokładnie co 10 minut, bywa że przerwa jest prawie 2 minuty a bywa żę wypadnią 1 - 2 pingi i wszystko wraca do normy.

Wracam z pracy o późnych porach i nie mam kiedy zrobić doświadczenia z Knoppixem. Nie mam też przy serwerze monitora i klawiatury a na Knoppixa nie wejde bez konfiguracji interfejsu sieciowego. Może zrobię to na starym poczciwym dyskietkowym freesco.
Jak tylko będę miał informacje czy na tym samym sprzęcie z innym softem też to się dzieje to dam znać. Na razie router wpięty pomiedzy AP i serwer załatwia sprawe więc sąsiedzi mnie nie atakują ale to jest tymczasowe rozwiązanie.

Awatar użytkownika
ondreyos
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 2007-11-01, 17:31
Lokalizacja: Poznań

Re: Pad łącza dokładnie co 10 minut - pomóżcie

Post autor: ondreyos »

i jak? ruszylo sie cos? miales chwile, zeby poeksperymentowac?

pozdr.

marm
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2008-02-15, 17:37

Re: Pad łącza dokładnie co 10 minut - pomóżcie

Post autor: marm »

Ok, dzisiaj potestowałem troche serwer i łącze.

Knoppix'a nie odpaliłem. Napęd optyczny nie wytrzymał kurzu na strychu :) jutro wezmę nowy z pracy i go przećwiczę.
Odpaliłem natomiast router na FreeSCO na sprzęcie tym co chodzi Slackware i net chodzi bez przerwy. Jest tylko jedna różnica pomiedzy sprzętem pod Slackware a FreeSCO - karta sieciowa która jest od strony LAN. Musiałem zmienić kartę bo FreeSCO nie miało sterów do kart Intela. Wsadziłem na Realtec'u i poszło. Myślę że ta karta nie ma znaczenia bo jest po stronie LAN'u a on działał cały czas. Jutro dla pewności odpalę Slacka na tych kartach co teraz są. Jeśli bedzie padał net to znaczy że jednak coś z Slackware jest...

Postaram się odezwać jutro i zdać relację.
Pozdrawiam.

[ Dodano: 2008-03-01, 22:30 ]
Knoppixa nie odpaliłem, ale już raczej nie ma potrzeby. Jak kombinowałem z napędem optycznym łącze zaczęło padać na routerze d-linka DI-514.
Dokładnie tak samo jak na Slackware. Dokładnie co 10 minut. Tylko przerwy są dłuższe - ok 4 minut. Co ciekawe jak wypadnie pierwszy ping a ja szybko zrestartuje router to łącze natychmiast wraca. Jak go nie ruszam to bite 4 minuty łaćza nie ma.
Czyli nie jest to wina SLacka tylko operatora.

Muszę ich pomęczyć. Pozdrawiam i dzieki za sugestie.
Ostatnio zmieniony 2008-03-01, 22:29 przez marm, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ