Jakie oprogramowanie najlepiej wybrac do serwera

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

thecumors
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2008-05-23, 08:22

Jakie oprogramowanie najlepiej wybrac do serwera

Post autor: thecumors » 2008-05-31, 19:43

witam. Jestem od niedawna adminem własniej sieci wifi. Miałełem juz w niej 2wersie ,,serwerów" LMSa i teraz mam INTRUXa. i niespodziewanie mam taki problem ze nie zaleznie odemnie jednemu z klintów(jakoś to sie robi losowo) wyłącza sie internet;/ na na 30sek. wyglada to tak, że ktoś wł. na google.pl i w przeglądarce pisze ze sie strona ładuje a pakiety stoją w miejscu. Według mnie spowodowane jest to właśnie tym oprogrmowanie serwera(INTRUX). I tu jest moje pytanie: Jakie polecacie oprogramowanie?? Słyszałem ze ten coał linuxrouter jest dobry ale troche drogawy;/ Co o tym myslicie??
Z góry dzięki na odp



pozdrawiam

Awatar użytkownika
bzyk
Moderator w st. spocz.
Posty: 991
Rejestracja: 2004-06-05, 06:32
Lokalizacja: Pszczyna
Kontakt:

Re: Jakie oprogramowanie najlepiej wybrac do serwera

Post autor: bzyk » 2008-05-31, 20:35

Ja mysle ze musisz wpierw upewnic sie gdzie tkwi przyczyna problemu. Odpal tcpdumpa i posnifuj pakiety hosta ktory sie "zawiesza"...
In /dev/null no one can hear you scream.

thecumors
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2008-05-23, 08:22

Re: Jakie oprogramowanie najlepiej wybrac do serwera

Post autor: thecumors » 2008-05-31, 21:56

a powiecie mi jak to zrobic?? albo nakierujecie na jakiś opis albo cos. ja szczerze mówiac jestem troche zielony w tych sprawach;/

Awatar użytkownika
xil
Moderator
Posty: 861
Rejestracja: 2004-06-20, 22:20
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Re: Jakie oprogramowanie najlepiej wybrac do serwera

Post autor: xil » 2008-06-01, 00:31

troche to bedzie ciezkie.
jesli nie wiesz co postawiles i co masz, to jak mozemy Ci pomodz namiezyc problemy w topologi, o ktorej sam nie masz pojecia?

widzisz - to jest dosc trudne zadanie....

thecumors
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2008-05-23, 08:22

Re: Jakie oprogramowanie najlepiej wybrac do serwera

Post autor: thecumors » 2008-06-01, 07:39

Nie no mniej więcej wiem o co w tym biega.

Awatar użytkownika
ABSik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 2005-07-02, 13:48
Lokalizacja: skądże znowu?

Re: Jakie oprogramowanie najlepiej wybrac do serwera

Post autor: ABSik » 2008-06-03, 17:02

Strzelam, że winne jest WIFI. Czy w momencie zwisu internetu, klient ma komunikację z innymi komputerami w sieci lokalnej (np. ping)?
Patryk, dawaj już 13-tkę

thecumors
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2008-05-23, 08:22

Re: Jakie oprogramowanie najlepiej wybrac do serwera

Post autor: thecumors » 2008-06-03, 19:07

no ping jest. ale powiem ci ze jak podłącze laptopa pod kabel do serwera to tez czasem tak sie dzieje

Awatar użytkownika
ABSik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 2005-07-02, 13:48
Lokalizacja: skądże znowu?

Re: Jakie oprogramowanie najlepiej wybrac do serwera

Post autor: ABSik » 2008-06-03, 19:56

Nie znam LMSa ani INTRUXa, ale dziwne, że problem dotyczy tylko jednego klienta.
Może tak jak koledzy wspomnieli, popodglądaj ruch sieciowy.

Kod: Zaznacz cały

tcpdump -n -v -i eth0 host 192.168.0.15
O ile eth0 jest po stronie sieci lokalnej, a IP jest tego klienta. Jeśli ma IP zewnętrzne, to mógłbyś popodglądać na interfejsie zewnętrznym routera. Ciekawe są te fragmentu z podsłuchu, gdy następuje zwieszenie.
Patryk, dawaj już 13-tkę

thecumors
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2008-05-23, 08:22

Re: Jakie oprogramowanie najlepiej wybrac do serwera

Post autor: thecumors » 2008-06-03, 21:16

nie nie. ten problem dotyczy wszystkich klientów tylko losowo wybieranych;;/ np. teraz jest u mnie a za np. 10 min u gościa o 2km dalej a znów za 3 min u sąsiada

Awatar użytkownika
bzyk
Moderator w st. spocz.
Posty: 991
Rejestracja: 2004-06-05, 06:32
Lokalizacja: Pszczyna
Kontakt:

Re: Jakie oprogramowanie najlepiej wybrac do serwera

Post autor: bzyk » 2008-06-04, 13:06

Musisz zlokalizowac przyczyne problemu. Niekoniecznie winny jest tutaj router. Jesli masz male doswiadczenie w tych sprawach, to raczej ciezko Ci bedzie zrobic to samodzielnie. Wynajmij jakiegos freelancera ktory Ci to zrobi.
In /dev/null no one can hear you scream.

thecumors
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2008-05-23, 08:22

Re: Jakie oprogramowanie najlepiej wybrac do serwera

Post autor: thecumors » 2008-06-04, 16:35

no ale przecież przyczyną tez nie moze byc switch??;/ bo ja mam do 1switcha podłączone 3 ap i na kazdym sie tak czasem dzieje.i pawet jak kabel wepne pod tego switcha to robi sie tak samo czasem;/

Awatar użytkownika
matryc
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 2005-10-30, 09:51
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska

Re: Jakie oprogramowanie najlepiej wybrac do serwera

Post autor: matryc » 2008-06-04, 23:30

Witam!
Probonuje uruchomić np. HotSaNIC. Tam znajdziesz moduł ping. Uruchomić go dla całej sieci i sprawdzać czy w momencie braku internetu jest to wina sieci fizycznej.
Warto też sprawdzić czy INTRUX nie przełodowuje tablicy filter czy nat co pewien czas. Może też jest to spowodowane np. ograniczeniem ilości połączeń dla sieci?!?

POZDRAWIAM

ODPOWIEDZ