[Rozw.] Problem z podniesieniem eth1 + dhcpd

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

San
Użytkownik
Posty: 203
Rejestracja: 2007-02-22, 13:56
Kontakt:

[Rozw.] Problem z podniesieniem eth1 + dhcpd

Post autor: San » 2008-06-04, 14:16

Witam!

Tradycyjnie, zacznę od pochwalenia się moim brakiem niewiedzy. Szczególnie w kwestii sieci na linuksie (dotychczas mój router to było freesco, więc wszystko działo się automagicznie).

Dziś, ponieważ zdecydowałem się trochę głębiej to wszystko poznać, staram się postawić router na slacku 11.

Życie, jak zwykle nie okazało się proste.
Problem mam z uruchomieniem interfejsu eth1.

Ponieważ dopiero ćwiczę się z iptables, podłączam się ro starego routera, otrzymując IP 192.168.5.12 przez interfejs eth0. [3com]

interfejs eth1 ma być realtec. podłączony do tego jest windows 98 (bo do tego mam najbliżej).

Problem jest taki, że windows nie otrzymuje IP od pp (nazwijmy tak 'nowy router').

Pokonując różne howto's doszedłem do paru, niekoniecznie efektywnych wniosków.

Kod: Zaznacz cały

root@pp:~# cat /etc/rc.d/rc.dhcpd
#!/bin/sh

# Zmienne
DHCPD=/usr/sbin/dhcpd
DHCPD_CONF=/etc/dhcpd.conf
DHCPD_PID=/var/run/dhcpd.pid
INTERFEJS=eth1

# Skrypt
dhcpd_start() {
  if [ -x $DHCPD -a -r $DHCPD_CONF ]; then
      echo "Start demona DHCPD:  $DHCPD"
          $DHCPD  $INTERFEJS
              echo "DHCPD funkcjonuje"
                fi
                }

                dhcpd_stop() {
                  if [ -a $DHCPD_PID ]; then
                      if [ -n `cat $DHCPD_PID` ]; then
                          echo "Zatrzymywanie demona DHCPD: kill `cat $DHCPD_PID`"
                              kill `cat $DHCPD_PID`
                echo "Demon zabity"
                  fi
                     else
                      echo "Zatrzymywanie demona DHCPD: killall dhcpd"
                       killall dhcpd
                      echo "Demon zabity"
                                    fi
                                 }
                                    dhcpd_restart() {
                  dhcpd_stop
                                                  sleep 2
                  dhcpd_start
                                         }
                                                   case "$1" in
                                  'start')
                                     dhcpd_start
                                         ;;
                               'stop')
                                         dhcpd_stop
                                         ;;
                          'restart')
                               dhcpd_restart
                                    ;;
                                                      *)
                                          echo -e "Usage: $0 {start|stop|restart}"
                                                      ;;
                                               esac
Wszysko bezczelnie zerżnięte za jakiegoś howto.
ale to daje efekt:

Kod: Zaznacz cały

#/etr/rc.d/rc.dhcpd start :     eth1: not found
ifconfig pokazuje już eth1 (ifconfig eth1 up), ale nic mi to nie daje...

jeszcze:

Kod: Zaznacz cały

root@pp:~# cat /etc/dhcpd.conf
# dhcpd.conf
#
# Configuration file for ISC dhcpd (see 'man dhcpd.conf')
#
     # domena sieci
     option domain-name "domenasieci.pl";
     # serwery DNS
     option domain-name-servers 195.114.160.34, 194.204.159.1;
     # dynamiczne uaktualnianie DNS
     ddns-update-style none;
     # domyslny czas dzierżawy adresu (sekundy)
     default-lease-time 86400;
     # maksymalny czas dzierżawy adresu (sekundy)
     max-lease-time 86400;

# adres podsieci ktora obsluguje DHCP
subnet 192.168.10.0
# maska podsieci
netmask 255.255.255.0
{
     # zakres ADRESOW DYNAMICZNYCH przydzielanych przez DHCP
     range 192.168.10.10 192.168.10.15;
     # adres rozgloszeniowy sieci
     option broadcast-address 192.168.10.255;
     # adres routera/bramy w sieci
     option routers 192.168.10.1;
     # adres serwera WINS w sieci
     option netbios-name-servers 192.168.10.1;
}
kompletnie się już w tym wszystkim pogubiłem
rozszyfrowałem już większość regół iptables jakie będą mi potrzebne, a tu zonk. nie działa mi w ogóle eth1...

będę, jak to w routerze, potrzebował skonfigurować resztę interfejsów, więc zależy mi na tym by to zrozumieć...

dodam, że moduł realtec'a jest ładowany i jest wszystko ok.
Ostatnio zmieniony 2008-06-04, 22:10 przez San, łącznie zmieniany 1 raz.
Kupię elementy perkusji Szpaderskiego. [url=http://e-san.info/szpad.php]Czytaj...[/url]

saurus
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 2008-05-09, 15:07
Lokalizacja: Zawoja
Kontakt:

Re: [Rozw.] Problem z podniesieniem eth1 + dhcpd

Post autor: saurus » 2008-06-04, 14:59

po pierwsze pokaż co pokazuje ci ifconfig, a skonfigurowałeś rc.inet1.conf?
Happy Slackware-13.1 user

San
Użytkownik
Posty: 203
Rejestracja: 2007-02-22, 13:56
Kontakt:

Re: [Rozw.] Problem z podniesieniem eth1 + dhcpd

Post autor: San » 2008-06-04, 15:25

Kod: Zaznacz cały

root@pp:~# ifconfig && cat /etv/rc.d/rc.inet1.conf
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:A0:24:9B:83:05
          inet addr:192.168.5.13  Bcast:192.168.5.255  Mask:255.255.255.0
          UP BROADCAST NOTRAILERS RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:109 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:76 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:10897 (10.6 KiB)  TX bytes:10708 (10.4 KiB)
          Interrupt:9 Base address:0x1000

eth1      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:0B:2B:14:CF:BF
          UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:40 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:5752 (5.6 KiB)  TX bytes:0 (0.0 b)
          Interrupt:5 Base address:0xa000

lo        Link encap:Local Loopback
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)
myślałem, że to rc.inet1.conf służy do obierania połączenia. jak mam skonfigurować eth1?
Kupię elementy perkusji Szpaderskiego. [url=http://e-san.info/szpad.php]Czytaj...[/url]

saurus
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 2008-05-09, 15:07
Lokalizacja: Zawoja
Kontakt:

Re: [Rozw.] Problem z podniesieniem eth1 + dhcpd

Post autor: saurus » 2008-06-04, 15:57

widzisz, eth1 nie jest skonfigurowany i dlatego nie działa ifup,
zaglądnij do rc.inet1.conf i tam IP maske itp
IPADDR[1]=""
NETMASK[1]=""
BROADCAST[1]=""
NETWORK[1]=""
DHCP[1]=""

[ Dodano: 2008-06-04, 17:00 ]
wystarczy jak wypełnisz

Kod: Zaznacz cały

IPADDR[1]=""
NETMASK[1]=""
BROADCAST[1]=""
NETWORK[1]=""
czyli skonfigurujesz inferfejs, potem twój dhcpd powinien wystartować
Ostatnio zmieniony 2008-06-04, 16:00 przez saurus, łącznie zmieniany 1 raz.
Happy Slackware-13.1 user

San
Użytkownik
Posty: 203
Rejestracja: 2007-02-22, 13:56
Kontakt:

Re: [Rozw.] Problem z podniesieniem eth1 + dhcpd

Post autor: San » 2008-06-04, 16:03

ale co ja mam tam wpisać? ;)

IPADDR - to ma być adres wew pp?
NETMASK - to pewnie standard 255.255.255.0
BROADCAST - tu nie mam pojęcia ;)
NETWORK - jw.

[ Dodano: 2008-06-04, 17:06 ]
dałem IPADDR (192.168.100.0) i netmask, i:

Kod: Zaznacz cały

Wrote 0 deleted host decls to leases file.
Wrote 0 new dynamic host decls to leases file.
Wrote 0 leases to leases file.

No subnet declaration for eth1 (192.168.100.0).
** Ignoring requests on eth1.  If this is not what
   you want, please write a subnet declaration
   in your dhcpd.conf file for the network segment
   to which interface eth1 is attached. **



[ Dodano: 2008-06-04, 17:08 ]
poprawka:

Kod: Zaznacz cały

Wrote 0 deleted host decls to leases file.
Wrote 0 new dynamic host decls to leases file.
Wrote 0 leases to leases file.
Listening on Socket/eth1/192.168.100/24
Sending on   Socket/eth1/192.168.100/24
DHCPD funkcjonuje
poprawiłęm wpisy w dhcpd.conf na ip z tej samej puli co 192.168.100.0
Kupię elementy perkusji Szpaderskiego. [url=http://e-san.info/szpad.php]Czytaj...[/url]

magnusek
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 2004-10-05, 16:08

Re: [Rozw.] Problem z podniesieniem eth1 + dhcpd

Post autor: magnusek » 2008-06-04, 16:18

nadaj ip eth1 i dhcpd odpali (jeżeli nie namieszałeś w configu) :)

San
Użytkownik
Posty: 203
Rejestracja: 2007-02-22, 13:56
Kontakt:

Re: [Rozw.] Problem z podniesieniem eth1 + dhcpd

Post autor: San » 2008-06-04, 16:21

Kod: Zaznacz cały

root@pp:/etc/rc.d# ifconfig
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:A0:24:9B:83:05
          inet addr:192.168.5.13  Bcast:192.168.5.255  Mask:255.255.255.0
          UP BROADCAST NOTRAILERS RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:1132 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:916 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:102551 (100.1 KiB)  TX bytes:145044 (141.6 KiB)
          Interrupt:9 Base address:0x1000

eth1      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:0B:2B:14:CF:BF
          inet addr:192.168.100.0  Bcast:192.168.100.255  Mask:255.255.255.0
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:108 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:15008 (14.6 KiB)  TX bytes:0 (0.0 b)
          Interrupt:5 Base address:0xa000

lo        Link encap:Local Loopback
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)
wygląda, że ok. ale chyba jednak coś namieszałem ;)
dhcpd odpalił, jak widać, ale windows nie konfiguruje swojego IP wg. aktualnych ustawień.
Kupię elementy perkusji Szpaderskiego. [url=http://e-san.info/szpad.php]Czytaj...[/url]

Awatar użytkownika
Flash
Użytkownik
Posty: 633
Rejestracja: 2004-11-09, 18:14
Lokalizacja: Myszkow
Kontakt:

Re: [Rozw.] Problem z podniesieniem eth1 + dhcpd

Post autor: Flash » 2008-06-04, 16:32

Kod: Zaznacz cały

inet addr:192.168.100.0  Bcast:192.168.100.255  Mask:255.255.255.0
Na pewno IP ma być 192.168.100.0 ?? Zmień na 192.168.100.1

San
Użytkownik
Posty: 203
Rejestracja: 2007-02-22, 13:56
Kontakt:

Re: [Rozw.] Problem z podniesieniem eth1 + dhcpd

Post autor: San » 2008-06-04, 22:10

myślałem, że zaklepane są 192.168.0.0 i 255.255.255.0 i tylko ich używać nie wolno.
Myliłem się. rzeczywiście zmiana końcówki na 1, pomogła.

Kod: Zaznacz cały

root@pp:~# cat /etc/rc.d/rc.inet1.conf
# /etc/rc.d/rc.inet1.conf

# (...)

# Config information for eth0:
IPADDR[0]=""
NETMASK[0]=""
USE_DHCP[0]="yes"
DHCP_HOSTNAME[0]=""

# Config information for eth1:
IPADDR[1]="192.168.100.1"
NETMASK[1]="255.255.255.0"
USE_DHCP[1]=""
DHCP_HOSTNAME[1]=""

# Config information for eth2:
IPADDR[2]=""
NETMASK[2]=""
USE_DHCP[2]=""
DHCP_HOSTNAME[2]=""

# Config information for eth3:
IPADDR[3]=""
NETMASK[3]=""
USE_DHCP[3]=""
DHCP_HOSTNAME[3]=""

# Default gateway IP address:
GATEWAY=""

# Change this to "yes" for debugging output to stdout.  Unfortunately,
# /sbin/hotplug seems to disable stdout so you'll only see debugging output
# when rc.inet1 is called directly.
DEBUG_ETH_UP="no"

root@pp:~# cat /etc/dhcpd.conf
# dhcpd.conf
#
# Configuration file for ISC dhcpd (see 'man dhcpd.conf')
#
     # domena sieci
     option domain-name "domenasieci.pl";
     # serwery DNS
     option domain-name-servers 195.114.160.34, 194.204.159.1;
     # dynamiczne uaktualnianie DNS
     ddns-update-style none;
     # domyslny czas dzierżawy adresu (sekundy)
     default-lease-time 86400;
     # maksymalny czas dzierżawy adresu (sekundy)
     max-lease-time 86400;

# adres podsieci ktora obsluguje DHCP
subnet 192.168.100.0
# maska podsieci
netmask 255.255.255.0
{
     # zakres ADRESOW DYNAMICZNYCH przydzielanych przez DHCP
     range 192.168.100.10 192.168.100.15;
     # adres rozgloszeniowy sieci
     option broadcast-address 192.168.100.255;
     # adres routera/bramy w sieci
     option routers 192.168.100.0;
     # adres serwera WINS w sieci
     option netbios-name-servers 192.168.100.0;
}
dziwi mnie jednak, dla czemu windows dostał ip 192.168.100.2.

[ Dodano: 2008-06-04, 23:13 ]
i czy w ten sposób skonfigurowanych interfejsów :

Kod: Zaznacz cały

# Config information for eth3:
IPADDR[3]=""
NETMASK[3]=""
USE_DHCP[3]=""
DHCP_HOSTNAME[3]="" 
może być więcej niż trzy? to niby tablica, ale ja się tam nie znam...
Kupię elementy perkusji Szpaderskiego. [url=http://e-san.info/szpad.php]Czytaj...[/url]

topdolar
Użytkownik
Posty: 389
Rejestracja: 2006-10-05, 18:35

Re: [Rozw.] Problem z podniesieniem eth1 + dhcpd

Post autor: topdolar » 2008-06-04, 22:31

San pisze:dziwi mnie jednak, dla czemu windows dostał ip 192.168.100.2.
dlaczego ? komp jest podpiety do karty ktora ma 1 na koncu wiec, komputer dostanie pierwszy wolny, chyba ze inaczej sobie zachcesz, odpowiednio dostosowujac dhcp

Awatar użytkownika
Flash
Użytkownik
Posty: 633
Rejestracja: 2004-11-09, 18:14
Lokalizacja: Myszkow
Kontakt:

Re: [Rozw.] Problem z podniesieniem eth1 + dhcpd

Post autor: Flash » 2008-06-05, 07:41

Kod: Zaznacz cały

# adres podsieci ktora obsluguje DHCP
subnet 192.168.100.0
# maska podsieci
netmask 255.255.255.0
{
     # zakres ADRESOW DYNAMICZNYCH przydzielanych przez DHCP
     range 192.168.100.10 192.168.100.15;
     # adres rozgloszeniowy sieci
     option broadcast-address 192.168.100.255;
     # adres routera/bramy w sieci
     option routers 192.168.100.0;
     # adres serwera WINS w sieci
     option netbios-name-servers 192.168.100.0;
} 
Powinien chyba właśnie dostać 192.168.100.10
Tam też masz adres 192.168.100.0

Kod: Zaznacz cały

option routers 192.168.100.0;
a powinno być 192.168.100.1
Ostatnio zmieniony 2008-06-05, 17:52 przez Flash, łącznie zmieniany 1 raz.

San
Użytkownik
Posty: 203
Rejestracja: 2007-02-22, 13:56
Kontakt:

Re: [Rozw.] Problem z podniesieniem eth1 + dhcpd

Post autor: San » 2008-06-05, 10:28

Flash pisze: # zakres ADRESOW DYNAMICZNYCH przydzielanych przez DHCP
range 192.168.100.10 192.168.100.15;
a to nie jest zakres z jakiego powinien wybrać?
czyli powinno być 192.168.100.10 albo 11...

nie rozumiem.

i okazuje się, że z maskaradą też sobie nie radzę...
a przeczytałem jużze trzy FAQ'i
Kupię elementy perkusji Szpaderskiego. [url=http://e-san.info/szpad.php]Czytaj...[/url]

topdolar
Użytkownik
Posty: 389
Rejestracja: 2006-10-05, 18:35

Re: [Rozw.] Problem z podniesieniem eth1 + dhcpd

Post autor: topdolar » 2008-06-05, 16:55

hmm sorka jak pisalem posta nie zwrocilem uwagi na konfig
ale dlaczego

Kod: Zaznacz cały

# adres routera/bramy w sieci 
option routers 192.168.100.0;
jak adres tej bramy, z ktora winda sie laczy ma jest 192.168.100.1 ?

Awatar użytkownika
bzyk
Moderator w st. spocz.
Posty: 991
Rejestracja: 2004-06-05, 06:32
Lokalizacja: Pszczyna
Kontakt:

Re: [Rozw.] Problem z podniesieniem eth1 + dhcpd

Post autor: bzyk » 2008-06-05, 17:10

Oczywiście powinno być;

Kod: Zaznacz cały

option router 192.168.100.1;
Zazwyczaj dhcpd przydziela adresy z dynamicznej puli "od tyłu", czyli teoretycznie powinieneś dostać na windowsie .100.15.
In /dev/null no one can hear you scream.

topdolar
Użytkownik
Posty: 389
Rejestracja: 2006-10-05, 18:35

Re: [Rozw.] Problem z podniesieniem eth1 + dhcpd

Post autor: topdolar » 2008-06-05, 18:34

bzyk, nigdy sie nie spotkalem zeby od tylu przydzielal, zawsze pierwszy wolny

ODPOWIEDZ