Pytanie o ruter

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
Kover
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 2005-04-12, 12:25
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle

Pytanie o ruter

Post autor: Kover » 2008-06-05, 11:03

Witam!
Potrzebowałbym ruter sprzętowy, który posiada funkcję blokowania wybranych domen + ewentualnie blokowanie portów dla "wybranych" hostów w sieci lokalnej
(nie dla całej sieci, jak ma to miejsce w większości urządzeń).
Wie ktoś może coś na ten temat?
Slackware 12.0

Awatar użytkownika
ulises
Użytkownik
Posty: 314
Rejestracja: 2006-02-10, 20:49
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Pytanie o ruter

Post autor: ulises » 2008-06-05, 13:00

tak ja wiem, nie ruter, tylko router :!:
This is Linux land. In silent nights you can hear the Windows machines rebooting.

Awatar użytkownika
Kover
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 2005-04-12, 12:25
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle

Re: Pytanie o ruter

Post autor: Kover » 2008-06-05, 13:37

Tak ja też wiem, nie mniej jednak obie formy są poprawne.
Slackware 12.0

Awatar użytkownika
matryc
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 2005-10-30, 09:51
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska

Re: Pytanie o ruter

Post autor: matryc » 2008-06-05, 16:48

Witam!

Planet VRT-311S posiada możliwość definiowania własnych reguł firewall'a

POZDRAWIAM

Awatar użytkownika
SeeM
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 2006-05-28, 20:06
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Pytanie o ruter

Post autor: SeeM » 2008-06-07, 14:23

firewall firewallowi !=

na Linuksysach poniżej 200 złotych owszem jest, można blokować dla określonych adresów IP, ale jest to rozwiązane bardzo nieintuicyjnie; mamy możliwość zdefiniowania 10-ciu "super reguł":
- można podać 6 maców, 6 adresów IP oraz 4 zakresy IP komputerów w lokalnej sieci
- można blokować 2 zakresy portów (pół biedy jak mamy telneta i ftp, bo można potraktować jako jeden zakres)
- można blokować 4 domeny i 4 słowa kluczowe

da się? da, ale kiedy jest potrzebne blokowanie pięciu domen dla jakiegoś lokalnego IPka, to trzeba dodać nową "super regułę" i połapanie się w tym po większych kombinacjach nie jest łatwe - po prostu zapisuję w zeszycie co jest gdzie ustawione

jak to wygląda w tym planeciku?
Ostatnio zmieniony 2008-06-07, 14:24 przez SeeM, łącznie zmieniany 2 razy.

dr
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 2007-01-02, 09:59
Lokalizacja: Iława

Re: Pytanie o ruter

Post autor: dr » 2008-06-11, 22:06

Może jakiś DrayTek ja u zywam i stabilne - opcji konf. też ma dużo.

Awatar użytkownika
hanys
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 2004-07-21, 11:49
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Pytanie o ruter

Post autor: hanys » 2008-06-12, 08:15

z tego co widzę to nie było ograniczenia cenowego, to może coś z cisco
Registered Linux User #375982

pac
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 2008-06-24, 11:05

Re: Pytanie o ruter

Post autor: pac » 2008-06-25, 13:21

hm.. a nie lepiej maszynka na slacku i samemu porobic configni? ewentualnie jesli potrzeba mozna zrobic to na mysql'u i miec gostep do confignow po www..
packet
Ostatnio zmieniony 2008-06-25, 13:21 przez pac, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bzyk
Moderator w st. spocz.
Posty: 991
Rejestracja: 2004-06-05, 06:32
Lokalizacja: Pszczyna
Kontakt:

Re: Pytanie o ruter

Post autor: bzyk » 2008-06-26, 06:29

Nie lepiej. Jeśli to ma być coś dla małej sieci, stojące w szafie, to zawsze wygodniej mieć małe pudełeczko niż brzęcącego peceta który zżera kupę prądu.
In /dev/null no one can hear you scream.

Awatar użytkownika
hanys
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 2004-07-21, 11:49
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Pytanie o ruter

Post autor: hanys » 2008-06-26, 07:45

bzyk pisze:Nie lepiej. Jeśli to ma być coś dla małej sieci, stojące w szafie, to zawsze wygodniej mieć małe pudełeczko niż brzęcącego peceta który zżera kupę prądu.
dlatego nadal obstaje przy cisco, np. coś z serii 800, a dokładnie 871 z IOS z advanced ip.
Registered Linux User #375982

Awatar użytkownika
bojleros
Użytkownik
Posty: 785
Rejestracja: 2005-08-29, 11:12
Lokalizacja: z widokem na familoki :)
Kontakt:

Re: Pytanie o ruter

Post autor: bojleros » 2008-06-26, 08:35

SeeM, Możesz kupić jakiegoś taniego Linksysa i wgrać mu alternatywny firmware. Tylko wiesz co wtedy z gwarancją .... :P

Awatar użytkownika
ulises
Użytkownik
Posty: 314
Rejestracja: 2006-02-10, 20:49
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Pytanie o ruter

Post autor: ulises » 2008-06-26, 09:11

This is Linux land. In silent nights you can hear the Windows machines rebooting.

pac
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 2008-06-24, 11:05

Re: Pytanie o ruter

Post autor: pac » 2008-06-26, 09:37

bzyk pisze:Nie lepiej. Jeśli to ma być coś dla małej sieci, stojące w szafie, to zawsze wygodniej mieć małe pudełeczko niż brzęcącego peceta który zżera kupę prądu.
a ja mam male pudeleczko ktore nie je duzo pradu.. i jest w tym pc :)
2 wyjscia use 2 karty sieciowe 2 wejscia na pcimcie i linux na pokladzie ;)

Awatar użytkownika
bojleros
Użytkownik
Posty: 785
Rejestracja: 2005-08-29, 11:12
Lokalizacja: z widokem na familoki :)
Kontakt:

Re: Pytanie o ruter

Post autor: bojleros » 2008-06-26, 09:42

pac, to napisz coś więcej o tym swoim magicznym pudełeczku. Ja miałem przez rok komputer z celeronem333 w pokoju. Pasywne chłodzenie, minimum wentylatorów a i tak hałasował , grzał i denerwował. Pc musiałby być w jakimś ekstra wykonaniu żeby zachować moc obliczeniową przy poborze energii na poziomie współczesnych DSP, które się stosuje w routerach SOHO :)

pac
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 2008-06-24, 11:05

Re: Pytanie o ruter

Post autor: pac » 2008-06-26, 09:56

hm.. wyglada tak:
http://www.linuxdevices.com/files/misc/ ... -aries.jpg
producent celestix
model aries
tam jest
Laptopowy dysk 20gb
128 ramu
procek 200 ;]
karta dzwiekowa
2 wyjscia usb 2 wyjscia pcimcia 2 karty sieciowe na linuxie robionym przez producenta wiekszosc ustawien demonow i sieci mozna robic z przedniego panelu ;)

niestety wycofany z produkcji a ceny rozne.. :)
jesli chcesz moge troche real foto zlozonego i rozlozonego podeslac ;)

ODPOWIEDZ