[Rozw]Wirtualizacja slacware + vmware server

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

dr
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 2007-01-02, 09:59
Lokalizacja: Iława

[Rozw]Wirtualizacja slacware + vmware server

Post autor: dr » 2008-06-24, 06:08

Niestety nie poradziłem sobie z xenem ale to mniej istotne.
Udało mi się natomiast z vmware sever. Zainstalowałem win2003 sbs.
Tylko znowu mam pytanie czy można uruchomic np wirtualną maszynę bez X'ów z poziomu konsoli. Szukałem ale nigdzie nie mogę znaleźć. Na razie muszę to robić ręcznie. A nie lubię x"ow na serwerze.
Ostatnio zmieniony 2008-07-28, 06:58 przez dr, łącznie zmieniany 2 razy.

gogol
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 2007-10-19, 12:55
Lokalizacja: /earth/europe/poland

Re: [Rozw]Wirtualizacja slacware + vmware server

Post autor: gogol » 2008-06-24, 19:33

szczerze mowiac tez mnie interesuje czy mozna postawic vmware serwer z konsoli - byloby dosc ciekawie...
"destiny is a fickle bitch" ;]

Awatar użytkownika
Sad Mephisto
Administrator
Posty: 2824
Rejestracja: 2004-05-22, 13:24
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Re: [Rozw]Wirtualizacja slacware + vmware server

Post autor: Sad Mephisto » 2008-06-24, 20:29

Poteoretyzuję trochę, bo jakoś w praktyce nie było mi to do niczego potrzebne, ale spróbujcie odpalić xserver na sterowniku xf86-video-dummy (wtedy zależności będą naprawdę niewielkie), a potem wystartowanie vmware będzie się ograniczało do czegoś w stylu

Kod: Zaznacz cały

$ DISPLAY=:0 vmware
[i]Thank you for noticing this notice. Now that you've noticed this notice, you may have noticed that this notice is noticably unnoticable.
$ python -c "print int(''.join(map(lambda x: str(len(x)),'Kto z woli i myśli zapragnie Pi spisać cyfry ten zdoła.'.split())))/1e+10"[/i]

dr
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 2007-01-02, 09:59
Lokalizacja: Iława

Re: [Rozw]Wirtualizacja slacware + vmware server

Post autor: dr » 2008-07-28, 06:56

Doszedłem do tego, że można uruchomić wirtualną maszynę z wiersza poleceń (VMware Server 1.0.6)
Tworzę nową maszynę pod ixami potem już z konsoli można dać

Kod: Zaznacz cały

vmrun start /sciezka/do/pliku.vmx
i uruchamia się maszynka
Zamykam temat. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
snaj
Moderator w st. spocz.
Posty: 1608
Rejestracja: 2004-10-10, 16:32
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [Rozw]Wirtualizacja slacware + vmware server

Post autor: snaj » 2008-07-30, 00:17

Xy nie sa do niczego potrzebne, wystarczy podlaczyc sie zdalnie do konsoli serwera vm.
*
[color=blue]Sieci[/color]/[color=green]Serwery[/color]/[color=red]Security[/color] - Freelancer
*

dr
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 2007-01-02, 09:59
Lokalizacja: Iława

Re: [Rozw]Wirtualizacja slacware + vmware server

Post autor: dr » 2008-07-31, 06:48

Zgadza się jest VMware Server Console (chodziło mi przedewszystkim o to aby virtualne maszyny wstawały podczas startu głównego serwer. Ale faktycznie można to zrobić za pomocą VMware Server Console lub:

Kod: Zaznacz cały

vmrun start /sciezka/do/pliku.vmx

ODPOWIEDZ