bind 9

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

croan
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2008-05-07, 09:48

bind 9

Post autor: croan »

Witam, mam domenę z domenomania.pl obslugiwaną na serwerze w nazwa.pl. Wykreslilem serwery dns z nazwa.pl i chce dopisać swoje. Niestety wywala mi taką regułkę:

"Serwer nazw do dodania jest podrzędny dla domeny i nie posiada adresów IP".

Nie wiem co jest nie tak. Pierwszy raz konfiguruje nameda pod swoją domenę. Poniżej wpisy z named.conf i plik strefy.

Kod: Zaznacz cały

named.conf
options {
directory "/var/named";
};

zone "." IN {
type hint;
file "caching-example/named.ca";
};

zone "localhost" IN {
type master;
file "caching-example/localhost.zone";
allow-update { none; };
};

zone "0.0.127.in-addr.arpa" IN {
type master;
file "caching-example/named.local";
allow-update { none; };
};

zone "mojadomena.pl" IN {
type master;
file "mojadomena.pl";
notify yes;
allow-transfer { serwer-secondary; 127.0.0.1;} ;
};


plik strefy

$TTL 1D
@ IN SOA dns1.mojadomena.pl. root.mojadomena.pl. (
2008080801
3h
1h
1w
1h )
;
IN NS dns1
IN MX 10 dns1
;
mojadomena.pl. IN A adresMojegoSerwera
dns1 IN A adresMojegoSerwera

www IN CNAME dns1
ftp IN CNAME dns1
Jeśli wchodzę na domenę z mojego serwera np. przez linksa to apacz odpowiada IT WORKS. Niestety z zewnątrz nic z tego. Wyskakuje dalej ip z nazwy.pl. Hmmm, gdzie robię błąd że nie mogę wpisać nowych dns na domenomani?
Uzywam slackware 12.0

[ Komentarz dodany przez: Lizard: 2008-08-10, 08:54 ]
Używaj znacznika

Kod: Zaznacz cały

[/b] do wklejanych listingów.
Ostatnio zmieniony 2008-08-10, 07:53 przez croan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Spaulding
Użytkownik
Posty: 564
Rejestracja: 2005-07-17, 14:59
Lokalizacja: Chełm
Kontakt:

Re: bind 9

Post autor: Spaulding »

1. poszukaj na forum
2. poszukaj na googlach
3. pomoge -> http://www.baseciq.org/2004/01/20/dns-dla-opornych
P.S. Ja bym dał warna za nieuzywanie szukajki...
Powered By:
funtoo, openbox, mc, ekg2, git, ssh...
(very unstable packages but stable system :>)

croan
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2008-05-07, 09:48

Re: bind 9

Post autor: croan »

Jeśli chodzi o sposób który był mi potrzebny to znalazłęm go na stronie koslikofobia.pl. Jesli ktoś chciałby skorzystać w przyszłości to polecam.
Pomogło, domena żyje.
EOT

ODPOWIEDZ