[Rozw.] Problem z NFS'em

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

czezz
Użytkownik
Posty: 265
Rejestracja: 2004-10-01, 15:23
Lokalizacja: W-wa

[Rozw.] Problem z NFS'em

Post autor: czezz »

Próbuje się podłączyć do serwera NFS. Do tej pory nie był to problem.
Tym razem jednak pojawia się taki błąd:

Kod: Zaznacz cały

# mount -t nfs 10.2.2.1:/opt/x /mnt/nfs
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on 10.2.2.1:/opt/x,
       missing codepage or other error
       In some cases useful info is found in syslog - try
       dmesg | tail  or so
To samo jak wpisze do fstab'a

Kod: Zaznacz cały

10.2.2.1:/opt/x    /mnt/nfs    nfs             rw,defaults 0 0
Mała uwaga - dla odmiany, clientem jest RedHat:

Kod: Zaznacz cały

# cat /etc/redhat-release
Red Hat Enterprise Linux Client release 5.2 (Tikanga)

# uname -a
Linux client0 2.6.18-92.el5 #1 SMP Tue Apr 29 13:16:15 EDT 2008 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
Ostatnio zmieniony 2008-12-30, 11:45 przez czezz, łącznie zmieniany 1 raz.

infern
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 2006-10-26, 14:38
Lokalizacja: Wrocław

Re: [Rozw.] Problem z NFS'em

Post autor: infern »

1. Czy masz zainstalowane: nfs-utils & portmap ?
2. Co pokazuje showmount -e 10.2.2.1
3. Sprawdź konfiguracje /etc/exports (później exportfs -ar oraz restart serwera nfs)
Ostatnio zmieniony 2008-12-23, 13:28 przez infern, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Tomek

czezz
Użytkownik
Posty: 265
Rejestracja: 2004-10-01, 15:23
Lokalizacja: W-wa

Re: [Rozw.] Problem z NFS'em

Post autor: czezz »

Przypomnę, to RedHat więc sprawdziłem tak:

Kod: Zaznacz cały

# rpm -qa | grep nfs-utils
# rpm -qa | grep nfs
# rpm -qa | grep portmap
# showmount: nie ma takiej aplikacji:

Kod: Zaznacz cały

showmount -e 10.2.2.1
-bash: showmount: command not found
Ostatnio zmieniony 2008-12-24, 09:47 przez czezz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
krzkar
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 2008-07-01, 12:46
Lokalizacja: Lubin
Kontakt:

Re: [Rozw.] Problem z NFS'em

Post autor: krzkar »

Można spróbować zainstalować. Pakiet nazywa się nfs-server-clients, więc chyba powinieneś go posiadać.
np.
http://rpm.pbone.net/index.php3/stat/4/ ... 6.rpm.html
[b]less[/b] is more, but more [b]more[/b] than [b]more[/b] is, so [b]more[/b] is less [b]less[/b], so use more [b]less[/b] if you want less [b]more[/b]
[img]http://img50.imageshack.us/img50/4575/userbar3in1ex7.gif[/img]

ODPOWIEDZ