Strona 1 z 1

[Rozw.] Problem z NFS'em

: 2008-12-23, 11:32
autor: czezz
Próbuje się podłączyć do serwera NFS. Do tej pory nie był to problem.
Tym razem jednak pojawia się taki błąd:

Kod: Zaznacz cały

# mount -t nfs 10.2.2.1:/opt/x /mnt/nfs
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on 10.2.2.1:/opt/x,
       missing codepage or other error
       In some cases useful info is found in syslog - try
       dmesg | tail  or so
To samo jak wpisze do fstab'a

Kod: Zaznacz cały

10.2.2.1:/opt/x    /mnt/nfs    nfs             rw,defaults 0 0
Mała uwaga - dla odmiany, clientem jest RedHat:

Kod: Zaznacz cały

# cat /etc/redhat-release
Red Hat Enterprise Linux Client release 5.2 (Tikanga)

# uname -a
Linux client0 2.6.18-92.el5 #1 SMP Tue Apr 29 13:16:15 EDT 2008 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

Re: [Rozw.] Problem z NFS'em

: 2008-12-23, 13:22
autor: infern
1. Czy masz zainstalowane: nfs-utils & portmap ?
2. Co pokazuje showmount -e 10.2.2.1
3. Sprawdź konfiguracje /etc/exports (później exportfs -ar oraz restart serwera nfs)

Re: [Rozw.] Problem z NFS'em

: 2008-12-24, 09:47
autor: czezz
Przypomnę, to RedHat więc sprawdziłem tak:

Kod: Zaznacz cały

# rpm -qa | grep nfs-utils
# rpm -qa | grep nfs
# rpm -qa | grep portmap
# showmount: nie ma takiej aplikacji:

Kod: Zaznacz cały

showmount -e 10.2.2.1
-bash: showmount: command not found

Re: [Rozw.] Problem z NFS'em

: 2008-12-28, 17:31
autor: krzkar
Można spróbować zainstalować. Pakiet nazywa się nfs-server-clients, więc chyba powinieneś go posiadać.
np.
http://rpm.pbone.net/index.php3/stat/4/ ... 6.rpm.html