Konfiguracja sieci, brak pingów do bramy

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

sirdudi
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 2008-08-28, 08:59

Konfiguracja sieci, brak pingów do bramy

Post autor: sirdudi » 2009-01-14, 20:00

Witam, skonfigurowałem siec w ten sposób
ifconfig eth0 down
ifconfig eth0 192.168.0.10 netmask 255.255.255.0
ifconfig eth0 up

route add default gw 192.168.0.1

Po ifconfig system pokazuje że są nowe adresy przypisane ale nie moge pingować bramy
W route -n jest wpis z moją bramą
W czym może być problem, sterowniki są bo gdyby nie było to bym nie mogłbym wyświetlić eth0 w ifconfig.
Proszę was o pomoc

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2861
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: Konfiguracja sieci, brak pingów do bramy

Post autor: Outlaw » 2009-01-14, 20:07

Karte możesz pingować? Kabel na pewno sprawny? Jakieś kilka dni temu miałem identyczny przypadek że karta była widziana w systemie niby ok, ale nie pingowała bramy. Wyjąłem ją ze slotu PCI i włożyłem z powrotem i było wtedy ok. Pokombinuj, bo 'programowo' masz wszystko ok na pierwszy rzut oka.

sirdudi
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 2008-08-28, 08:59

Re: Konfiguracja sieci, brak pingów do bramy

Post autor: sirdudi » 2009-01-14, 20:13

To wszystko jest w laptopie, nie chcę rozkręcać. Kabel jest ok bo na windowsie działa. Bardzo dziwna rzecz.


sirdudi
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 2008-08-28, 08:59

Re: Konfiguracja sieci, brak pingów do bramy

Post autor: sirdudi » 2009-01-14, 20:35

Tam sa te ustawienia które wklepuje podczas konfiguracji przez ifconfig. Po co mam to jeszcze raz zmieniać na to samo?

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2861
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: Konfiguracja sieci, brak pingów do bramy

Post autor: Outlaw » 2009-01-14, 20:37

żebyś np po restarcie komputera nie musiał na nowo tego wpisywać. Jesli nadal nie działą to pokaż swoje route i ifconfig

sirdudi
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 2008-08-28, 08:59

Re: Konfiguracja sieci, brak pingów do bramy

Post autor: sirdudi » 2009-01-14, 21:07

Musiałem przepisywać bo jak narazie nic mi nie działa na slacku, oczywiście poza samym slackiem.
Link Encap Ethernet Hwdr -- tutaj jest mac
inet_adr 192.168.0.14
B_cast 192.168.0.255
Mask 255.255.255.0
Scope Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST
MTU 1500
Metric 1
tutaj statystyki i le wyslane, odebrano(0 , 0)
Interrupt 17

ROUTE -N
Dest Gateway GenMask FLAG interface
192.168.0.0 0.0.0.0 255.255.255.0 U eth0
127.0.0.0 0.0.0.0 255.0.0.0 U lo
0.0.0.0 192.168.0.1 0.0.0.0 UG eth0


sirdudi
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 2008-08-28, 08:59

Re: Konfiguracja sieci, brak pingów do bramy

Post autor: sirdudi » 2009-01-14, 21:24

tak ,ale to wszystko jak narazie zbiega się do skonfigurowania adresów itd. A może jakieś pakiety trzeba doinstalować, może jakiś firewall jest w linuxie. Nie znam się daję tylko jakieś pomysły.

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2861
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: Konfiguracja sieci, brak pingów do bramy

Post autor: Outlaw » 2009-01-14, 21:27

Domyślnie nic nie ma i pingować powinnien bez problemu... do pingowania tylko adresy są Ci potrzebne bo nie ma żadnego routingu między połączeniem router komputer, więc nawet brama nie jest potrzebna... spróbuj może bez bramy czy ping idzie?

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: Konfiguracja sieci, brak pingów do bramy

Post autor: Pajaczek » 2009-01-15, 02:18

Heh... zdążył się Outlaw poprawić z tą bramą, bo właśnie chciałem pisać że nie ma ona nic do rzeczy (a co za tym idzie pokazywanie route).

1) zobacz czy możesz spingować tą sieciówkę.
2) zobacz może arp - powie Ci czy w ogóle coś odpowiedziało Ci swoim MAC.
3) firewall jest, ale jak wspomniano domyślnie jest all friendly, więc jeśli nic nie zmieniałeś nie powinien przeszkadzać.
4) co to za brama? masz możliwość jej konfiguracji, bo nasuwa mi się możliwość wycinania na bramie (czy raczej tym hoscie) pakietów z określonym TTL. Jak wiadomo Win i Linux domyślnie ustawiają inny.

I może zacznij używać

Kod: Zaznacz cały

 do listingów.

sirdudi
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 2008-08-28, 08:59

Re: Konfiguracja sieci, brak pingów do bramy

Post autor: sirdudi » 2009-01-16, 21:38

Tabela arp zawiera tylko ip bramy, bez jej mac(pisze incomplete).

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: Konfiguracja sieci, brak pingów do bramy

Post autor: Pajaczek » 2009-01-17, 15:35

Czyli że brama nie odpowiedziała Ci nawet 1 pakietem. A co z pytaniem 4? To Twoja bramka czy zarządzana przez kogoś innego, może filtrować po TTL??

Może wypróbuj sobie takie polecenie

Kod: Zaznacz cały

iptables -t mangle -A POSTROUTING -j TTL --ttl-set 128 
poeksperymentuj z ustawieniem 64/128, zobacz z jakim TTL odpowiada Ci na ping brama pod Windą?

Awatar użytkownika
marthinuz
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 2008-10-10, 13:59
Lokalizacja: The Orient
Kontakt:

Re: Konfiguracja sieci, brak pingów do bramy

Post autor: marthinuz » 2009-01-17, 15:38

wg. mnie powinno być:

Kod: Zaznacz cały

route add default gw 192.168.0.1 dev eth0
czyli na koncu trzeba dodać interfejs.

"u mnie działa" :D

edit:
@Pajaczek - możliwe, pamiętam, ze kiedyś miałem podobny problem i wynikał on ze źle skonfigurowanego routingu.
Dobra, nic nie mówiłem. Skasujcie ten post ;p
Ostatnio zmieniony 2009-01-17, 15:56 przez marthinuz, łącznie zmieniany 1 raz.
[size=59]/slækwɛər luzər/[/size]

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: Konfiguracja sieci, brak pingów do bramy

Post autor: Pajaczek » 2009-01-17, 15:52

marthinuz, ale On nie może spingować BRAMY, TUTAJ ROUTOWANIE i ustawianie BRAMY nie ma NIC DO RZECZY.

Poza tym wcale nie musisz podawać interface. Że zacytuję:

Kod: Zaznacz cały

route  [-v] [-A family] add [-net|-host] target [netmask Nm] [gw Gw] [met-
              ric N] [mss M] [window W] [irtt I] [reject] [mod] [dyn] [reinstate]
              [[dev] If]
...
dev If force the route to be associated with the specified device, as  the
              kernel  will  otherwise  try to determine the device on its own (by
              checking already existing routes  and  device  specifications,  and
              where  the  route  is  added to). In most normal networks you won't
              need this.

              If dev If is the last option on the command line, the word dev  may
              be  omitted,  as it's the default. Otherwise the order of the route
              modifiers (metric - netmask - gw - dev) doesn't matter.


[ Dodano: 2009-01-17, 15:54 ]
A więc, zgodnie z tym czy napisze

Kod: Zaznacz cały

route add default gw 192.168.0.1 dev eth0
route add default gw 192.168.0.1 eth0
route add default gw 192.168.0.1
to efekt będzie ten sam.

ODPOWIEDZ