Wymagania:
- IEEE 802.11g + b
- co najmniej 1 wyjście ethernetowe (chyba nie powinno być problemu)
- 2xUSB (drukarka, dysk zewnętrzny)
- Możliwość wgrania jakiego kolwiek linuksa, bo pragnę korzystać z dobrodziejstw zmiennego IP (we wszystkim trzeba znaleźć pozytywne strony) i np.
Brak userów (np. noc) ssiemy z rapida do zewnętrznego dysku pppoe-stop i start i tak aż pojawi się ruch od użytkownika (np. zwolnienie prędkości rapida do 10 kb/s aby skończył ten plik)
- dokumentacja, w j. polskim lub angielskim - byle by się dało skonfigurować
- MAŁE ssanie prądu (dlaczego? Gdyby nie to, to bym starego lapka z uszkodzoną matrycą kupił)
Mile widziane
- miła cena

g++ (Nie wiem co to jest, ale 125 Mbps ładnie brzmi)
- WPA2, choć nie musi, bo myślę, że dla zastosowań domowych PSK + autentyfikacja po MACach wystarcz
Ogólnie to pierwszy raz kupuję router. Zawsze to całe bractwo wpadało na stacjonara, albo brat przyjeżdżał i na lapku zabierał kabelek

Przeglądając specyfikacje i opinie użytkowników to zastanawiam się nad czymś z serii Asusa: WL-500g (Premium lub Pv2-tu słyszałem, że są problemy z OpenWrt)
Jakbym nie miał co robić z pieniędzmi to Asus WL-700gE

Szanowny użytkowniku forum, pewnie masz znacząco większą wiedzę na ten temat dlatego pytam Ciebie co jest najlepszym rozwiązaniem. Z racji tego, że nie siedzę 25h/dobę przy kompie (czasami trzeba chodzić do szkoły) osobny komputer-router nie jest potrzebny. Jakie mieliście doświadczenia z routerami i czemu (nie) Asus?

---
Niby P i P2 są wspierane
http://wiki.openwrt.org/Hardware/Asus
wow, to ma 32MB RAMu