[Rozw.] Slack 32 bit -> 64 bit?

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

lechuCC
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 2007-11-03, 10:23

[Rozw.] Slack 32 bit -> 64 bit?

Post autor: lechuCC »

Cześć,
mysqltuner wywala mi błędy, że aby wykorzystać cały ram dostępny muszę przełączyć się na 64bit os.

[!!] Switch to 64-bit OS - MySQL cannot currently use all of your RAM
[!!] Allocating > 2GB RAM on 32-bit systems can cause system instability
[!!] Maximum possible memory usage: 7.6G (48% of installed RAM)

do tego doszedł ten temat: http://www.mysqlperformanceblog.com/200 ... l-servers/

więc pytanie do Was:
czy da się to jakoś obejść? Ewentualnie czy jest jakaś stabilna odmiana slacka, ale 64 bitowa (lub czegoś slackopodobnego)
Sprawdzałem na distrowatch.com, wywaliło jakieś slamd64, freebsd, ubuntu, mandrivy, jednak wolałbym się pewniej upewnić czy ktoś używa tej dystrybucji i nie ma z nią większych problemów, czy lepiej poszukać/poczekać trochę na coś innego.

pozdr
Ostatnio zmieniony 2009-02-19, 18:40 przez lechuCC, łącznie zmieniany 1 raz.

makron
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 2007-05-30, 21:28
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: [Rozw.] Slack 32 bit -> 64 bit?

Post autor: makron »

Może głupi pomysł mi przyszedł do głowy, ale czy nie wystarczy w kernelu zmienić ilość obsługiwanej pamięci?
[quote]UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.[/quote]

Awatar użytkownika
Spaulding
Użytkownik
Posty: 564
Rejestracja: 2005-07-17, 14:59
Lokalizacja: Chełm
Kontakt:

Re: [Rozw.] Slack 32 bit -> 64 bit?

Post autor: Spaulding »

makron, nie, bedzie widziane moze i max ramu ale zaadresowanie dla danej aplikacji nadal bedzie ok 2.5G ramu.

lechuCC, gentoo x64, freebsd(dosc podobne do slacka)
Powered By:
funtoo, openbox, mc, ekg2, git, ssh...
(very unstable packages but stable system :>)

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3314
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: [Rozw.] Slack 32 bit -> 64 bit?

Post autor: mina86 »

Jeżeli masz >4GiB koniecznie przejdź na 64-bitowy system lub wkompiluj w jądro obsługę PAE (o ile dobrze pamiętam kryje się to pod nazwą obsługi do 64GiB pamięci). Jeśli chodzi o systemy 64-bitowe to jest np. Slamd64 i chyba dwa inne nieoficjalne porty Slackware'a na x86_64.

I cóż... Dla pewnych definicji "dość podobne" Gentoo i FreeBSD jest rzeczywiście "dość podobne" do Slackware'a.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

lechuCC
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 2007-11-03, 10:23

Re: [Rozw.] Slack 32 bit -> 64 bit?

Post autor: lechuCC »

pytań ciąg dalszy, naczytałem się sporo o tym slamd64, no i wyczytałem że to dla architektury amd64, później natknąłem się że pójdzie też z intelem, problem w tym, że nie za bardzo mogę testować. Muszę mieć pewność że dany OS u mnie pójdzie. W związku z tym prośba do Was,
wychodzi na to że mam 2 x quad core:
cpuinfo zwraca 8 x:
Intel(R) Xeon(R) CPU X5460 @ 3.16GHz
czy to na pewno 64 bitowy procek, czy pójdzie tu slamd, czy też ładować się w coś innego:)
z góry dzięki za info

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3314
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: [Rozw.] Slack 32 bit -> 64 bit?

Post autor: mina86 »

Jeżeli jest to 64 bitowy procesor (nieważne czy AMD czy Intel) to Slamd64 na tym zadziała. Jeżeli to nie jest 64 bitowy procesor po prostu zostań przy Slackware.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

Awatar użytkownika
Flash
Użytkownik
Posty: 633
Rejestracja: 2004-11-09, 18:14
Lokalizacja: Myszkow
Kontakt:

Re: [Rozw.] Slack 32 bit -> 64 bit?

Post autor: Flash »

Po co wróżyć jeżeli pierwszy odnośnik wskazuje http://processorfinder.intel.com/detail ... Spec=SLANP oraz co można się dowiedzieć ze stron Intela: http://www.intel.com/products/processor ... tation.htm

lechuCC
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 2007-11-03, 10:23

Re: [Rozw.] Slack 32 bit -> 64 bit?

Post autor: lechuCC »

no i wybór padł na slamd64, spróbowałem gentoo i freebsd, ale ten slamd64 jest po prostu idealny i już żadnych błędów w tunerze nie ma :)
dzięki za pomoc

ODPOWIEDZ