Squid + Active Directory

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

kaju008
Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 2007-07-31, 15:26
Kontakt:

Squid + Active Directory

Post autor: kaju008 » 2009-03-02, 20:40

Witam

Chciał bym stworzyć takie rozwiązanie żeby Squid łączył się z Active Directory.

Dokładniej w Active Directory jest założona grupa użytkowników z dostępem do internetu i teraz chcę że squid w jakiś sposób sprawdził kto jest w tej grupie i go przepuścił, ale nie wiem czy to się da.

Proszę o jakieś sugestie możliwe rozwiązania.
Ostatnio zmieniony 2009-03-02, 20:43 przez kaju008, łącznie zmieniany 1 raz.
[url=http://chomikuj.pl/?page=42355][img]http://images.chomikuj.pl/button/kaju007.gif[/img][/url]
[url=http://www.isp-net.net]www.isp-net.net[/url]

Awatar użytkownika
bzyk
Moderator w st. spocz.
Posty: 991
Rejestracja: 2004-06-05, 06:32
Lokalizacja: Pszczyna
Kontakt:

Re: Squid + Active Directory

Post autor: bzyk » 2009-03-05, 23:14

In /dev/null no one can hear you scream.

kaju008
Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 2007-07-31, 15:26
Kontakt:

Re: Squid + Active Directory

Post autor: kaju008 » 2009-03-06, 13:59

wystarczy żebym posiadał tylko te pakiety squid samba openldap mit-krb5 i przepisał tą konfigurację i będzie działać?

1.Ldapa w jakiś sposób nie trzeba osobno konfigurować?

2. Nie trzeba np squida konfigurować z dodatkowymi parametrami?

3. Czy wystarczy ta konfiguracja np do samby przekopiować i uruchomić?

Zadaję takie pytania bo nigdy nie miałem doczynienia z ldapem i sambą
Ostatnio zmieniony 2009-03-06, 14:01 przez kaju008, łącznie zmieniany 1 raz.
[url=http://chomikuj.pl/?page=42355][img]http://images.chomikuj.pl/button/kaju007.gif[/img][/url]
[url=http://www.isp-net.net]www.isp-net.net[/url]

Awatar użytkownika
coolart
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: 2004-06-20, 03:08
Kontakt:

Re: Squid + Active Directory

Post autor: coolart » 2009-03-08, 23:19

3. z tego co pamietam to sambe trzeba przekompilowac dodając opcje korzystania z ldap

ODPOWIEDZ