Slax Router project

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
akus
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 2009-04-29, 20:56
Kontakt:

Slax Router project

Post autor: akus »

Witam :-)

Niedawno rozpocząłem modyfikację najnowszego slaxa w celu stworzenia Live CD dedykowanego dla urządzenia sieciowego pełniącego rolę routera/bridga/acces pointa. Stwierdziłem że warto się nią podzielić więc stworzyłem projekt na sourceforge :arrow: http://slaxrouter.sourceforge.net Zapraszam do testów i podzielenia się opiniami na temat tego projektu. ;]

Awatar użytkownika
Spaulding
Użytkownik
Posty: 564
Rejestracja: 2005-07-17, 14:59
Lokalizacja: Chełm
Kontakt:

Re: Slax Router project

Post autor: Spaulding »

akus pisze:routera/bridga/acces pointa
a dales tam layer7, imq, esfq? Fajnie jakbys napisal jakis skrypt do tworzenia regulek etc.
Powered By:
funtoo, openbox, mc, ekg2, git, ssh...
(very unstable packages but stable system :>)

Awatar użytkownika
akus
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 2009-04-29, 20:56
Kontakt:

Re: Slax Router project

Post autor: akus »

Jeżli chodzi o jądro to oprócz dodania sterowników madwifi to nie wprowadzałem żadnych większych zmian. Jeśli chodzi o QoS to jak na razie jest tylko wondershaper. Takie patche do obsługi sieci to może być ciekawy dodatek. Postaram się dodać to w kolejnej wersji. Skryptu do regułek na razie nie ma, jest tylko shorewall ułatwiający to zadanie i moduł shorewalla do webmina, dzieki czemu można dużo rzeczy wykilkać z poziomu przeglądarki. Myślałem już o jakiś skryptach ale rozważam też napisanie nowych modułów do webmina - przede wszystkim do hostapd i brtctl.

Dziękuję za ciekawą propozycję.

Awatar użytkownika
Spaulding
Użytkownik
Posty: 564
Rejestracja: 2005-07-17, 14:59
Lokalizacja: Chełm
Kontakt:

Re: Slax Router project

Post autor: Spaulding »

akus pisze:Myślałem już o jakiś skryptach ale rozważam też napisanie nowych modułów do webmina - przede wszystkim do hostapd i brtctl.
łeee, nie lepiej napisac to w bashu? dodać kolorki i user-friendly prompt? mniej roboty a to samo.
Powered By:
funtoo, openbox, mc, ekg2, git, ssh...
(very unstable packages but stable system :>)

hello_world
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 2009-01-17, 00:34
Lokalizacja: Rymanów Zdrój

Re: Slax Router project

Post autor: hello_world »

Swietnie. Każdy pomysł, każda chęć do stawiania sobie celów jest szczytne. Nawet jesliby project niewypalil lub niechcialoby ci sie go juz rozwijac to na pewno przyniesie ci korzysc w postaci wiedzy.
Najważniejsze sa pomysly(marzenia?) to przy nich wszystko sie rodzi.
Czy mogę liczyć ze nieanglojezyczni tez beda mogli poczytac o twoim projekcie?

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2861
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: Slax Router project

Post autor: Outlaw »

Jeśli ma to być na router to imq, layer7 itp w jądrze powinno być w standardzie ;/

daniel
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 2007-11-08, 11:02
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Slax Router project

Post autor: daniel »

witam

czy troche wiecej informacji na temat uruchomienia lub instalacji tego rutera moge otrzymac?
rozumiem ze idzie zainstalowac na hdd? :)

pozdarwiam

Daniel

Awatar użytkownika
akus
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 2009-04-29, 20:56
Kontakt:

Re: Slax Router project

Post autor: akus »

Outlaw pisze:Jeśli ma to być na router to imq, layer7 itp w jądrze powinno być w standardzie ;/
Sprawdziłem te imq na stronie projketu i na ten moment najnowszy patch jest dla jądra 2.6.26 a slax router jest z jądrem 2.6.27.8 więc będzie trzeba troszkę poczekać bo downgradu jądra raczej nie planuje.

largo3
Moderator
Posty: 1297
Rejestracja: 2006-06-11, 11:08

Re: Slax Router project

Post autor: largo3 »

Ostatnio cos sie ruszylo w IMQ - http://forum.slackware.pl/viewtopic.php?t=21330
UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.
-- Dennis Ritchie
Linux Registered User #419452

Awatar użytkownika
akus
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 2009-04-29, 20:56
Kontakt:

Re: Slax Router project

Post autor: akus »

daniel pisze: czy troche wiecej informacji na temat uruchomienia lub instalacji tego rutera moge otrzymac?
rozumiem ze idzie zainstalowac na hdd?
Jest to dystrybucja typu live cd, więc wystarczy poprostu pobrać obrawypalić płytkę ustawić bootowanie z CD w biosie i system wystartuje. Równie dobrze można odpalić system z pendriva. Wystarczy rozpakować pliki z obrazu iso na pendriva i uruchomić skrypt w katalogu boot bootinst.sh (linux) lub bootinst.bat (windows). Pendriva powinien być bootowalny i można uruchomić z niego system po uprzednim ustawieniu bootowania z usb w biosie. W przypadku starej płyty głównej, która nie obsługuje bootowania z USB można zrobić obejście ustawiając bootowania z floppy, zainstalowaniu na dyskietce PLoP Boot Manager i ustawienie w nim bootowania z USB. Na HDD też się da: post na slax forum (distro zawiera bootmanager lilo) ale distro jest raczej przeznaczone na bezdyskowe stacje - jest to live CD.
Ostatnio zmieniony 2009-05-04, 19:49 przez akus, łącznie zmieniany 3 razy.

daniel
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 2007-11-08, 11:02
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Slax Router project

Post autor: daniel »

witam

dzieki za odp.

rozumiem ze w wersji usb/pen mozna pozmieniac ustawienia sieci i calego distro pod wlasne uzytkowanie i bedzie to zachowane na usb - z cd-live byloby ciezko

pozdarwiam

Daniel

Awatar użytkownika
akus
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 2009-04-29, 20:56
Kontakt:

Re: Slax Router project

Post autor: akus »

Slax Router 0.2 jest dostępny. Wprowadzone zmiany można przeczytać na http://slaxrouter.sourceforge.net/news.html
Ostatnio zmieniony 2009-05-17, 22:10 przez akus, łącznie zmieniany 1 raz.

jurek_kiler
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 2009-05-28, 19:02

Re: Slax Router project

Post autor: jurek_kiler »

kolego AKUS... zgrałem obraz v0.2 na usb, system ladnie sie uruchomił, kompa ustawilem na 192.168.03 , pingi od niego dochodzą na 192.168.0.1 ale nie moge uruchomić webadmina :/
piszesz że trzeba polaczyc sie przez port 10000 ale to nie dziala? co robie nie tak?

ODPOWIEDZ