(Nie)bezpieczny Jail

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2861
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

(Nie)bezpieczny Jail

Post autor: Outlaw » 2009-05-29, 10:28

Używa ktoś tego? Bo z tego co widze to ostatnia wersja 1.9 jest z 2003 roku... Niby ma zapenić bezpieczeństwo, a wersja jest stara jak świat.
Czego wy używacie do chroota/co jest dobre?

Awatar użytkownika
bzyk
Moderator w st. spocz.
Posty: 991
Rejestracja: 2004-06-05, 06:32
Lokalizacja: Pszczyna
Kontakt:

Re: (Nie)bezpieczny Jail

Post autor: bzyk » 2009-05-30, 13:48

Xen ;-)
In /dev/null no one can hear you scream.


Awatar użytkownika
Spaulding
Użytkownik
Posty: 564
Rejestracja: 2005-07-17, 14:59
Lokalizacja: Chełm
Kontakt:

Re: (Nie)bezpieczny Jail

Post autor: Spaulding » 2009-05-30, 14:56

Jaile sa ok ;) we FreeBSD non stop sie je stostuje.. pogooglaj może cos znajdziesz. A czemu nie? Xen dobry jest.
Powered By:
funtoo, openbox, mc, ekg2, git, ssh...
(very unstable packages but stable system :>)

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2861
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: (Nie)bezpieczny Jail

Post autor: Outlaw » 2009-09-23, 18:19

Wracam do tematu. Jeśli w /home/jail mam userów to jak przenieść do ich środowiska programy które chciałbym im udostępnić? np. irssi, ping itp?

ciekawski0n
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 2008-04-03, 11:31
Lokalizacja: Ruda Śląska
Kontakt:

Re: (Nie)bezpieczny Jail

Post autor: ciekawski0n » 2009-09-25, 13:59

Kiedyś próbowałem zrobić jail na moim slacku, niby działało tylko zawsze coś było nie tak - głównie z programami ;]

(gdzieś w necie znalazlem nawet narzędzie co niby pozwalało przenieś program do jail'a) - nie zawsze działało, ręczne przenoszenie programów + ich biblitek (ld /usr/bin/irssi) tez jest męczoce.

Dlatego dla (2 userów) wydzieliłem troszke miejsca na dysku i zrobiłem na moim slackware drugiego slackware w chroocie ;)

i działa i wszyscy są zadowoleni - a ja nie mam z tym żadnych problemów.
http://slackworld.berlios.de/2007/chroot_howto.html


Zastanów się nad tą opcją, bo tak jak powiedział Spqulding - Jaile sa ok ale w BSD ;-)
[url=http://voipbilling.pl/]Asterisk[/url] jako centrala VoIP

ODPOWIEDZ