Strona 1 z 3

Komputery nie widzą samby

: 2009-06-22, 17:53
autor: przemo_slack
Skonfigurowałem sambę według opisu w faq.Niestety ani komputer z slackiem ,ani z win xp nie widzą komputera z sambą.Siedzę nad tym kilka dni i nie wiem co chodzi.Z góry dziękuję z pomoc.
Moj /etc/samba/smb.conf

Kod: Zaznacz cały

[global]
    guest account       = gosc
    workgroup           = DOM
    server string       = SERWER_LINUX
    security            = user
    encrypt passwords   = yes
    log file            = /var/log/samba/log.%I
    log level           = 2
    max log size        = 2000

    local master        = yes
    preferred master    = yes
    domain master       = yes
    wins support        = yes
    os level            = 65




[przemo]
    path                = /home/samba/przemo
    read only           = no
    writeable           = yes
    browseable          = yes
    valid users         = przemo

Re: Komputery nie widzą samby

: 2009-06-22, 18:35
autor: marco70
A jak dasz po ip np:

Kod: Zaznacz cały

smb://192.168.1.6
w win

Kod: Zaznacz cały

\\192.168.1.4

Re: Komputery nie widzą samby

: 2009-06-22, 21:58
autor: Lizard

Kod: Zaznacz cały

# chmod a+x /etc/rc.d/rc.samba
# /etc/rc.d/rc.samba start
:?:

Jakieś informacje w /var/log/samba/*?

Re: Komputery nie widzą samby

: 2009-06-23, 06:44
autor: przemo_slack
Po ip nie działa oto mój log;

Kod: Zaznacz cały

[2009/06/22 18:42:53, 2] param/loadparm.c:do_section(7434)[2009/06/22 18:42:53, 2] param/loadparm.c:do_section(7434)
  Processing section "[przemo]" Processing section "[przemo]" [2009/06/22 18:42:53, 2] param/loadparm.c:do_section(7434) [2009/06/22 18:42:53, 2]
param/loadparm.c:do_section(7434) Processing section "[test]" [2009/06/22 18:42:53, 0] printing/print_cups.c:cups_connect(68)
  Processing section "[test]" Unable to connect to CUPS server localhost:631 - Connection refused [2009/06/22 18:42:53, 0]
printing/print_cups.c:cups_connect(68) [2009/06/22 18:42:53, 0] printing/print_cups.c:cups_connect(68) Unable to connect to CUPS server localhost:631 -
Connection refused [2009/06/22 18:42:53, 2] lib/interface.c:add_interface(337)
  Unable to connect to CUPS server localhost:631 - Connection refused added interface eth0 ip=fe80::20e:2eff:fe55:1853%eth0
bcast=fe80::ffff:ffff:ffff:ffff%eth0 netmask=ffff:ffff:ffff:ffff:: [2009/06/22 18:42:53, 2] lib/interface.c:add_interface(337) [2009/06/22 18:42:53, 0]
printing/print_cups.c:cups_connect(68) added interface eth0 ip=192.168.1.2 bcast=192.168.1.255 netmask=255.255.255.0 [2009/06/22 18:42:53, 0]
passdb/pdb_interface.c:guest_user_info(247)
  Unable to connect to CUPS server localhost:631 - Connection refused guest_user_info: Unable to locate guest account [gosc]! [2009/06/22 18:42:53, 0]
smbd/server.c:main(1342) [2009/06/22 18:42:53, 2] lib/interface.c:add_interface(337) ERROR: failed to setup guest info. [2009/06/23 07:37:27, 2]
param/loadparm.c:do_section(7434)
  added interface eth0 ip=fe80::20e:2eff:fe55:1853%eth0 bcast=fe80::ffff:ffff:ffff:ffff%eth0 netmask=ffff:ffff:ffff:ffff:: Processing section "[przemo]"
[2009/06/23 07:37:27, 2] param/loadparm.c:do_section(7434) [2009/06/22 18:42:53, 2] lib/interface.c:add_interface(337) Processing section "[test]" [2009/06/23
07:37:27, 0] printing/print_cups.c:cups_connect(68)
  added interface eth0 ip=192.168.1.2 bcast=192.168.1.255 netmask=255.255.255.0 Unable to connect to CUPS server localhost:631 - Connection refused [2009/06/23
07:37:27, 0] printing/print_cups.c:cups_connect(68) [2009/06/22 18:42:53, 0] passdb/pdb_interface.c:guest_user_info(247) Unable to connect to CUPS server
localhost:631 - Connection refused [2009/06/23 07:37:27, 2] lib/interface.c:add_interface(337)
  guest_user_info: Unable to locate guest account [gosc]!  added interface eth0 ip=fe80::20e:2eff:fe55:1853%eth0 bcast=fe80::ffff:ffff:ffff:ffff%eth0
netmask=ffff:ffff:ffff:ffff:: [2009/06/23 07:37:27, 2] lib/interface.c:add_interface(337) [2009/06/22 18:42:53, 0] smbd/server.c:main(1342) added interface
eth0 ip=192.168.1.2 bcast=192.168.1.255 netmask=255.255.255.0 [2009/06/23 07:37:27, 0] passdb/pdb_interface.c:guest_user_info(247)
  ERROR: failed to setup guest info.  guest_user_info: Unable to locate guest account [gosc]! [2009/06/23 07:37:27, 0] smbd/server.c:main(1342) [2009/06/23
07:37:27, 2] param/loadparm.c:do_section(7434) ERROR: failed to setup guest info.
  Processing section "[przemo]" [2009/06/23 07:37:27, 2] param/loadparm.c:do_section(7434)
  Processing section "[test]" [2009/06/23 07:37:27, 0] printing/print_cups.c:cups_connect(68)
  Unable to connect to CUPS server localhost:631 - Connection refused [2009/06/23 07:37:27, 0] printing/print_cups.c:cups_connect(68)
  Unable to connect to CUPS server localhost:631 - Connection refused [2009/06/23 07:37:27, 2] lib/interface.c:add_interface(337)
  added interface eth0 ip=fe80::20e:2eff:fe55:1853%eth0 bcast=fe80::ffff:ffff:ffff:ffff%eth0 netmask=ffff:ffff:ffff:ffff:: [2009/06/23 07:37:27, 2]
lib/interface.c:add_interface(337)
  added interface eth0 ip=192.168.1.2 bcast=192.168.1.255 netmask=255.255.255.0 [2009/06/23 07:37:27, 0] passdb/pdb_interface.c:guest_user_info(247)
  guest_user_info: Unable to locate guest account [gosc]! [2009/06/23 07:37:27, 0] smbd/server.c:main(1342)
  ERROR: failed to setup guest info.


Re: Komputery nie widzą samby

: 2009-06-23, 06:58
autor: marco70
Sprawdź poprawność pliku konfiguracji poleceniem

Kod: Zaznacz cały

# testparm

Re: Komputery nie widzą samby

: 2009-06-23, 10:39
autor: przemo_slack
Chyba wszystko ok?

Kod: Zaznacz cały

Load smb config files from /etc/samba/smb.conf
Processing section "[przemo]"
Processing section "[test]"
Loaded services file OK.
Server role: ROLE_STANDALONE
Press enter to see a dump of your service definitions

[global]
        workgroup = DOM
        server string = SERWER_LINUX
        guest account = gosc
        log level = 2
        log file = /var/log/samba/log.%I
        max log size = 2000
        os level = 65
        preferred master = Yes
        domain master = Yes
        wins support = Yes

[przemo]
        path = /home/samba/przemo
        valid users = przemo
        read only = No

[test]
        path = /home/uzytkownik2/public_html
        valid users = uzytkownik2, u
        read only = No


Re: Komputery nie widzą samby

: 2009-06-23, 11:16
autor: marco70
http://www.banita.pl/konf/smbudostunix.html
czy ta opcja jest potrzebna

Kod: Zaznacz cały

valid users

Re: Komputery nie widzą samby

: 2009-06-23, 11:30
autor: sp7foy
przemo_slack pisze:Chyba wszystko ok?

Kod: Zaznacz cały

        guest account = gosc
        domain master = Yes
Tak na początek to widać, że nie ma konta gosc w Linuxie.
Poza tym łatwiej będzie na początek nie robić z tego serwera domeny. Jak zadziała to wtedy.
No i na Windowsach grupa robocza powinna być taka sama. Firewalla wyłącz (w Windows).

Re: Komputery nie widzą samby

: 2009-06-23, 11:41
autor: przemo_slack
Niestety,nadal nie działa

Re: Komputery nie widzą samby

: 2009-06-23, 11:57
autor: marco70
Po każdej zmianie w configu robisz

Kod: Zaznacz cały

/etc/rc.d/rc.samba restart

Re: Komputery nie widzą samby

: 2009-06-23, 12:16
autor: przemo_slack
Resetowałem system.

Re: Komputery nie widzą samby

: 2009-06-23, 12:25
autor: marco70
Sprawdź nmap-em czy masz pootwierane porty dla samby i

Kod: Zaznacz cały

# ps aux | grep smbd

Kod: Zaznacz cały

# ps aux | grep nmbd

Re: Komputery nie widzą samby

: 2009-06-23, 12:28
autor: przemo_slack
Wyświetla mi się coś takiego

Kod: Zaznacz cały

root@SERWER_DOM:/home/zdalny# ps -aux | grep smbd
Warning: bad ps syntax, perhaps a bogus '-'? See http://procps.sf.net/faq.html
root      2552  0.0  0.5  11100  3012 ?        Ss   12:39   0:00 /usr/sbin/smbd -D
root      2560  0.0  0.2  11100  1104 ?        S    12:39   0:00 /usr/sbin/smbd -D
root      2731  0.0  0.1   2088   652 pts/0    S+   13:27   0:00 grep smbd


Re: Komputery nie widzą samby

: 2009-06-23, 12:37
autor: marco70
demon samby jest, sprawdź jeszcze porty jak nie to walcz z configiem.Kompy w tej samej podsieci ?

Re: Komputery nie widzą samby

: 2009-06-23, 12:46
autor: przemo_slack
Kompy są w tej samej podsieci.Serwer ma ip 192.168.1.2 a klient 192.168.1.3 maska podsieci 255.255.255.0.Config powinien być ok.Może to wina slacka?