Kopiowanie plików przez SSH

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

bober
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 2008-03-24, 23:28
Lokalizacja: Katowice

Kopiowanie plików przez SSH

Post autor: bober »

Heyah (a także era, plus i orange)
Mam na serwie w domu postawione SSH. Wiadomo, zdalne logowanie i te klimaty.
Używam go też do kopiowania plików przez scp (pojedyńcze sztuki) lub przez mc/gftp/winscp (większe ilości).
Niestety na którymś megabajcie zazwyczaj transmisja sie wiesza (back in the days when we had 300 baud Hayes on our long line ... :P). Czy można coś na to poradzić?
Po LAN zazwyczaj da się przepompować kilkadziesiąt MiB, o ile nie jest to 30 plików, choć akurat tu mam wystawionego exportfs (ja) i sambę (brat ma windę).

Co można zrobić, żebym swobodnie mógł zrobić sobie z domu "wrzutnię"? Jakoś nie chcę wystawiać FTP rw na świat.

Ew. czym sobie mogę zamontować dysk z domowego serwka gdzieś na świecie? Exporta ani samby przeca nie wystawię tak sobie na świat...
Ostatnio zmieniony 2009-06-23, 21:16 przez bober, łącznie zmieniany 1 raz.
Pytania najlepiej na maila lub PW

Awatar użytkownika
bojleros
Użytkownik
Posty: 785
Rejestracja: 2005-08-29, 11:12
Lokalizacja: z widokem na familoki :)
Kontakt:

Re: Kopiowanie plików przez SSH

Post autor: bojleros »

Tunel openvpn i nfs//samba.

EDIT1.
Ftp można też zrobić szyfrowane. Tylko trzeba odpowiednich klientów używać.
Ostatnio zmieniony 2009-06-24, 07:35 przez bojleros, łącznie zmieniany 1 raz.

bober
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 2008-03-24, 23:28
Lokalizacja: Katowice

Re: Kopiowanie plików przez SSH

Post autor: bober »

SFTP - zapomniałem, że WinSCP ma klienta tegop protokołu.

A tunel - da się, kiedy mam bez pro(k)siaka otwarty jeden port ? Tyle (ftp,telnet,ssh) zdołałem u admina wyprosić, z czego SSH i portów FTP używam, a ten telnet (22) został mi właśnie na zapas.
Czyli musiałbym VPN po porcie 22 zrobić między domem a tą maniacko zabezpieczoną siecią?
Bo jeśli już, to chciałbym pociągnąć tym tunelem również grupy i IRC.
Ostatnio zmieniony 2009-06-24, 08:34 przez bober, łącznie zmieniany 1 raz.
Pytania najlepiej na maila lub PW

sp7foy
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 2008-02-26, 15:07
Lokalizacja: Skierniewice

Re: Kopiowanie plików przez SSH

Post autor: sp7foy »

bober pisze:SFTP - zapomniałem, że WinSCP ma klienta tegop protokołu.

A tunel - da się, kiedy mam bez pro(k)siaka otwarty jeden port ? Tyle (ftp,telnet,ssh) zdołałem u admina wyprosić, z czego SSH i portów FTP używam, a ten telnet (22) został mi właśnie na zapas.
Czyli musiałbym VPN po porcie 22 zrobić między domem a tą maniacko zabezpieczoną siecią?
Bo jeśli już, to chciałbym pociągnąć tym tunelem również grupy i IRC.
22 to akurat ssh.
A najprościej to sobie vpn uruchom na wolnym porcie i dalej to już korzystaj jak w lanie, normalny export czy samba (choć tak zdalnie to i jedno i drugie ma wady).

maho
Użytkownik
Posty: 455
Rejestracja: 2006-03-25, 12:28
Lokalizacja: Kielcowo

Re: Kopiowanie plików przez SSH

Post autor: maho »

Polecam sshfs, ale nie wiem jak sie na windzie sprawdza :)

konus
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 2006-04-27, 09:48
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Kopiowanie plików przez SSH

Post autor: konus »

bober pisze:SFTP - zapomniałem, że WinSCP ma klienta tegop protokołu.

A tunel - da się, kiedy mam bez pro(k)siaka otwarty jeden port ? Tyle (ftp,telnet,ssh) zdołałem u admina wyprosić, z czego SSH i portów FTP używam, a ten telnet (22) został mi właśnie na zapas.
Czyli musiałbym VPN po porcie 22 zrobić między domem a tą maniacko zabezpieczoną siecią?
Bo jeśli już, to chciałbym pociągnąć tym tunelem również grupy i IRC.
Polecam postawic VPN'a na porcie 443, tego chyba admin nie blokuje, wbij na strone banku i sie zaloguj najprostszy sposob na sprawdzenie, i w openvpn port-sharing gdybys chcial postawic cos na http szyfrowane
#222288

sp7foy
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 2008-02-26, 15:07
Lokalizacja: Skierniewice

Re: Kopiowanie plików przez SSH

Post autor: sp7foy »

konus pisze: Polecam postawic VPN'a na porcie 443, tego chyba admin nie blokuje, wbij na strone banku i sie zaloguj najprostszy sposob na sprawdzenie
Na sprawdzenie czy blokuje wychodzące a mówimy o przychodzącym.
Wychodzącego to zapewne nie blokuje.

bober
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 2008-03-24, 23:28
Lokalizacja: Katowice

Re: Kopiowanie plików przez SSH

Post autor: bober »

Dzięki za odpowiedzi
sp7foy pisze: 22 to akurat ssh.
A najprościej to sobie vpn uruchom na wolnym porcie i dalej to już korzystaj jak w lanie, normalny export czy samba (choć tak zdalnie to i jedno i drugie ma wady).
chodziło mi o 23, czyli telnet.

Tylko jak sobie postawię VPN, to FTP i WWW(proxy na 8080) da się pozostawić w tej sieci, w której fizycznie jestem? Bo nie chcę pchać całego ruchu przez dom.

sshfs - fajne to :) pod linucha idealne, o ile nie będę miał tego samego problemu jak przy SCP/Midnighcie. Zawsze po jakiejś tam ilości danych się wysypuje. To samo mam jak chcę na Jornadę (Jlime) pchać pliki z PieCa. A pod windę podobno jest, podobnie jak zaimplementowana jakiś czas temu ext. Porobię testy.

[ Dodano: 2009-06-24, 13:43 ]
SSHFS - normalnie delicje :)
Wrzuciłem plik 30 MiB, potem 2 GiB i chodzi jak trzeba.
Jeszcze tylko para kluczy i można sshfs do autostartu wpakować. Dzięki, maho.
Tak oczywista nazwa wpadła mi do głowy ("ciekawe, czy ktoś to zaimplementowal"), lecz nie wiedzieć czemu równie szybko wylaciała, zanim dotarłem przed kompa.

[ Dodano: 2009-06-24, 15:00 ]
No i zupa. SSHFS utrzymuje połaczenie przez kilka minut
Pytania najlepiej na maila lub PW

joi
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 2004-10-12, 20:32
Lokalizacja: raczej nie stąd ;)
Kontakt:

Re: Kopiowanie plików przez SSH

Post autor: joi »

bober pisze:Niestety na którymś megabajcie zazwyczaj transmisja sie wiesza
nie "wiesza się" czasem przy 100%?

sp7foy
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 2008-02-26, 15:07
Lokalizacja: Skierniewice

Re: Kopiowanie plików przez SSH

Post autor: sp7foy »

bober pisze: Tylko jak sobie postawię VPN, to FTP i WWW(proxy na 8080) da się pozostawić w tej sieci, w której fizycznie jestem? Bo nie chcę pchać całego ruchu przez dom.
Jak ustawisz sobie domyślną bramę na to łącze normalne to cały ruch będzie szedł tam.
Przez VPN będzie szło wtedy tylko to co jawnie tam skierujesz.

bober
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 2008-03-24, 23:28
Lokalizacja: Katowice

Re: Kopiowanie plików przez SSH

Post autor: bober »

joi pisze:nie "wiesza się" czasem przy 100%?
Nie. To nie zawias tylko koniec transmisji pliku :)
Wiesza się w ileś_tam%. Trochę lepiej wychodzi, kiedy sshfs montuję z opcją reconnect.
Teraz się zabawiam kompresowanym OpenVPN póki co chodzi, słucham sobie MP3 i piszę maile :). Powinno wystarczyć.
Linux "załatwiony". Własne stacje i palmtop przez OpenVPN, jakieś obce stacje przez tunel SSH, po to nawet spod usera można zrobić. Tunel się nie przywiesza.

Pozostaje "nie mój" komputer z windą.
Ostatnio zmieniony 2009-06-25, 09:39 przez bober, łącznie zmieniany 2 razy.
Pytania najlepiej na maila lub PW

maho
Użytkownik
Posty: 455
Rejestracja: 2006-03-25, 12:28
Lokalizacja: Kielcowo

Re: Kopiowanie plików przez SSH

Post autor: maho »

No i zupa. SSHFS utrzymuje połaczenie przez kilka minut
Tzn ze jak? ;)

Awatar użytkownika
Bing
Pomocnik
Posty: 825
Rejestracja: 2004-12-26, 22:40
Lokalizacja: Sk-ce
Kontakt:

Re: Kopiowanie plików przez SSH

Post autor: Bing »

maho pisze:No i zupa. SSHFS utrzymuje połaczenie przez kilka minut
Tzn ze jak? ;)
cos sie koledzie pomylilo
sshfs uzywam od kilku miesiecy, spinam dwa ubunciaki po wifi, jak i po wan
da sie filmy dogac, nie ma zadnych buli
Pozdrawiam
Bing

bober
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 2008-03-24, 23:28
Lokalizacja: Katowice

Re: Kopiowanie plików przez SSH

Post autor: bober »

Nie twierdzę, że to wina SSHFS. Opcja reconnect przy montowaniu pomaga, ale tak sobie średnio. Pół gigabajta przepcha, może mniej, i zwis albo zerwane połączenie.
Pytania najlepiej na maila lub PW

Awatar użytkownika
Bing
Pomocnik
Posty: 825
Rejestracja: 2004-12-26, 22:40
Lokalizacja: Sk-ce
Kontakt:

Re: Kopiowanie plików przez SSH

Post autor: Bing »

a moze masz bledy na polaczeniu ?
jak pisalem przepycham w ten wposob sporo GB, polaczenie zostawiam przez wiele godzin i nie ma problemow
no ale to na ubuntu :)
Pozdrawiam
Bing

ODPOWIEDZ