migracja strony w CMS wraz z bazą

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

cbcisco
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 2008-07-31, 08:48

migracja strony w CMS wraz z bazą

Post autor: cbcisco »

Witam,
Muszę przenieść stronę WWW w CMSie oraz bazę MYSQL.
Póki co wszystko stoi na FreeBSD, ale musze to stamtąd zabrać.
Mam przygotowany serwer na Slackware 12.1
Po przekopiowaniu katalogu z wyżej wspomnianym CMS'em oraz przerzuceniu bazy do /var/lib/mysql, kiedy otwieram w przeglądarce stronkę, to pokazuje mi się całkiem biały ekran zamiast komunikatu, że nie "można wyświetlić strony"
Zrobiłem test na innym serwerze WWW (również Slackware 11.0) po wrzuceniu stronki wraz z bazą otrzymuję w przeglądarce komunikat
"Nie można wyświetlić strony, brak połączenia z bazą".
Podejrzewam, że jest jakaś niekompatybilność między FreBSD, a Linux'em.
Najprawdopodobniej CMS nie może się połączyć z bazą
Czy ktoś ma jakieś sugestie, jak to dokończyć, żeby stronka zadziałała?
Z pomoc w góry dzięki
Pozdrawiam

largo3: Ortografia.
Ostatnio zmieniony 2009-06-29, 10:45 przez cbcisco, łącznie zmieniany 1 raz.
miszmaniac
Moderator
Posty: 1510
Rejestracja: 2006-03-19, 12:00
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: migracja strony w CMS wraz z bazą

Post autor: miszmaniac »

Nie możesz sobie ot tak przegrać plików bazy danych. Wystaczy, że będzie inna wersja serwera i już to sie nie otworzy. Zrób mysqldumpa i na nowym serwerze utwórz z niego bazę. Potem sprawdź czy sam mysql działa, czy otwiera bazę, czy uzytkownik dany moze sie polaczyc z bazą.
Pamiętaj,
Jeśli Twój problem został rozwiązany dopisz [b] [Rozw.] [/b]w tytule.
Projektowanie stron WWW: [url=http://www.miszewski.net.pl]www.miszewski.net.pl[/url]
Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2862
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: migracja strony w CMS wraz z bazą

Post autor: Outlaw »

cbcisco, kolega wyżej napisał o co chodzi, dodam jeszcze że możliwe że nie dodałeś usera do mysql który na starym serwerze łączył się z bazą.

Najprościej, zgraj sobie kopie bazy na nowym serwerze zainstaluje phpmyadmina i ją poprostu eksportuj ;)
cbcisco
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 2008-07-31, 08:48

Re: migracja strony w CMS wraz z bazą

Post autor: cbcisco »

OK, faktycznie, brakuje mi w nowej bazie user'a.
Zobaczyłem to w phpMyAdminie.
Próbowałem użyć mysqldump --all-databases, ale dostaję komunikat

Kod: Zaznacz cały

mysqldump: Got error: 1045: Access denied for user 'root@localhost" (using password: NO) when trying to connect
Jest jakiś sposób, aby dodać w phpMyAdminie do nowej bazy brakującego usera?
Albo może jakieś polecenie mysql'a?

Acha, a jeżeli importuję uprzednio wyeksportowaną bazę, to otrzymuje komunikat w phpMyAdmin:

Kod: Zaznacz cały

Request Entity Too Large
The requested resource
/phpmyadmin/import.php
does not allow request data with POST requests, or the amount of data provided in the request exceeds the capacity limit.
Nie wiem za bardzo, jak to zwiększyć?

largo3: Do oznaczania komunikatów używamy znacznika Code, a nie koloru.
Ostatnio zmieniony 2009-06-29, 12:53 przez cbcisco, łącznie zmieniany 2 razy.
sp7foy
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 2008-02-26, 15:07
Lokalizacja: Skierniewice

Re: migracja strony w CMS wraz z bazą

Post autor: sp7foy »

cbcisco pisze: Próbowałem użyć mysqldump --all-databases, ale dostaję komunikat
To dodaj -p a będziesz poproszony o hasło.
I takie migracje to rób spod MySQL a nie spod nakładek.
Nakładki tego typu to do pooglądania zawartości się nadają.
cbcisco
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 2008-07-31, 08:48

Re: migracja strony w CMS wraz z bazą

Post autor: cbcisco »

super, coś się zrobiło, tylko gdzie tego szukać?
miszmaniac
Moderator
Posty: 1510
Rejestracja: 2006-03-19, 12:00
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: migracja strony w CMS wraz z bazą

Post autor: miszmaniac »

Mysqldumpa używa sie tak

Kod: Zaznacz cały

mysqldump ...opcje... > plik_wyjsciowy
Takie odpowiedzi szybciej byś znalazł sam niż czekał, aż my tu odpowiemy.
Pamiętaj,
Jeśli Twój problem został rozwiązany dopisz [b] [Rozw.] [/b]w tytule.
Projektowanie stron WWW: [url=http://www.miszewski.net.pl]www.miszewski.net.pl[/url]
cbcisco
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 2008-07-31, 08:48

Re: migracja strony w CMS wraz z bazą

Post autor: cbcisco »

Hmmm...
Ciągle jakieś schody:
Wykonuję polecenie na serwerze źródłowym:

Kod: Zaznacz cały

mysqldump -u root --opt --all-databases > /usr/home/kopia.baz.sql -p
i wszystko robi się jak trzeba.
Po czym, na serwerze docelowym importuje to wszystko poleceniem:

Kod: Zaznacz cały

mysql -u root < /home/kopia_baz.sql -p
i dostaje komunikat:

Kod: Zaznacz cały

ERROR 6 (HY000) at line 5365: Error on delete of './iimcb/_aktu.MYI' (Errcode: 13)
Baz jest kilkanaście.
Powyższy błąd wyskakuje tylko przy jednej bazie.
Nie mogę tego obejść w żaden sposób.
Nie ma także znaczenia, czy robię tylko tę trefną baze, czy wszystkie jednocześnie.
Proszę o dalszą pomoc
Sajmon
Moderator
Posty: 1180
Rejestracja: 2004-05-22, 23:19
Lokalizacja: Graz
Kontakt:

Re: migracja strony w CMS wraz z bazą

Post autor: Sajmon »

Plik MYI jest najwyraźniej uszkodzony, jeśli masz dostęp do phpmyadmina spróbuj bazę/tabelę zreperować.
Gdzieś w panelu jest taka opcja która służy do naprawy.
[url=http://polish-32053322658.spampoison.com][img]http://pics8.inxhost.com/images/sticker.gif[/img][/url]
perl -e 'print $i=pack(c5,(41*2),sqrt(7056),(unpack(c,H)-2),oct(115),10);'
miszmaniac
Moderator
Posty: 1510
Rejestracja: 2006-03-19, 12:00
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: migracja strony w CMS wraz z bazą

Post autor: miszmaniac »

Tak jak mówi Sajmon, skoro plik nazywa się _aktu, to pewnie tablica nazywa się _aktu, więc możesz też wejść w konsole mysla wybrać bazę odpowiednią i zrobić:\

Kod: Zaznacz cały

repair table _aktu

Jeśli tablic nie jest nie wiadomo ile, możesz sprawdzić wszytkie poleceniem

Kod: Zaznacz cały

check table nazwa
I Jeśli wywali bład to je ponaprawiać.
Pamiętaj,
Jeśli Twój problem został rozwiązany dopisz [b] [Rozw.] [/b]w tytule.
Projektowanie stron WWW: [url=http://www.miszewski.net.pl]www.miszewski.net.pl[/url]
cbcisco
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 2008-07-31, 08:48

Re: migracja strony w CMS wraz z bazą

Post autor: cbcisco »

Odnalazłem w phpMyAdminie zarówno opcję sprawdzenia, analizy i naprawy bazy.
Po wykorzystaniu tych funkcji za każdym razem otrzymywałem komunikat, że baza jest zdrowa.
Dodam, że wersja MYSQL'ana serwerze źródłowym to MySQL - 5.1.7-beta, natomosat na serwerze docelowym MySQL: 5.0.24a
Może jest zbyt wielka przepaść pomiędzy wersjami serverów?
Ale nie powinno to rzutować na migrację baz.
Sam już nie wiem, czego sie czepić, a przeżucić musze do końca lipca.
Pomocy
Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2862
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: migracja strony w CMS wraz z bazą

Post autor: Outlaw »

Ja jak miałem problemy z polskimi znakami w bazach danych to najpierw z pierwszego zgrałem sobie przez phpmyadmina bazę na mój komputer i otworzyłem ją normalnie jako plik tekstowy. Zaznaczyłem wszystko (lub wrzucałem częściowo) i wklejałem do docelowego serwera w phpmyadmini w zakładce MySql jako zwykłe zapytania mysql i przyniosło to oczekiwany efekt, gotowa baza była na serwerze. Chociaż jest to mniej eleganckie i pochłaniające dość sporo czasu jeśli baza jest spora lub jest ich kilka, ale bardzo skuteczne. Zawsze jeśli wszystko mnie zawodziło to ten sposób okazywał się niezawodny ;)
cbcisco
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 2008-07-31, 08:48

Re: migracja strony w CMS wraz z bazą

Post autor: cbcisco »

OK, ale ja nie mam problemu z polskimi znakami.
Nie mniej jednak Twoja koncepcja może okazać się trafiona.
Spróbuję tego.
Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2862
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: migracja strony w CMS wraz z bazą

Post autor: Outlaw »

cbcisco pisze:OK, ale ja nie mam problemu z polskimi znakami.
wiem wiem, podałem tylko przykład. Myślę że przy każdym innym problemie z importem/eksportem bazy ten pomysł okaże się skuteczny ;)
cbcisco
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 2008-07-31, 08:48

Re: migracja strony w CMS wraz z bazą

Post autor: cbcisco »

Zrobiłem, jak polecileś i tabele się zaimportowały be zproblemu.
Pojawił się kolejny:

Kod: Zaznacz cały

Dodatkowe możliwości pracy z połączonymi tabelami zostały wyłączone. Aby dowiedzieć się, dlaczego - kliknij tutaj.
Po zastosowaiu się do porad w dokumentacji, żadnego rezultatu poza większym rozjechaniem się wszystkiego.
Musiałem cofnąć wprowadzone zmiany.

Czy zna ktoś w miarę skuteczny i bezinwazyjny sposób krok po kroku, jak przenieść bazę z MySQL - 5.1.7-beta-log z FreeBSD na serwer MySQL: 5.0.51b na Slackware 12.1?
Ja już wyczerpałem wszelkie pomysły :(
Pomocy
ODPOWIEDZ