Jaki sprzęt wybrać do łacza wifi na 60m

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
darjerz
Użytkownik
Posty: 1052
Rejestracja: 2004-05-28, 18:26
Lokalizacja: Wrocław

Jaki sprzęt wybrać do łacza wifi na 60m

Post autor: darjerz »

Po stratach burzowych moja p-łyta główna i 3 karty sieciowe parę portów na switchu, dojrzałem do zakupu AP .
Założenie jest takie: mamy tak provider > serwer> TU MA BYĆ AP > do niego 2 kompy 1 kabel 1 wifi a także od tego AP 60m bezpośrednia widoczność >kolejny AP ten będzie w mieszkaniu ale antena pewnie musi być na zewnątrz /*60m do 2AP/ > 3 kompy na kablu 2 na wifi
Poradźcie jaki sprzęt zakupić aby nie było problemów zwłaszcza te 60m
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam.

Awatar użytkownika
marco70
Moderator
Posty: 1105
Rejestracja: 2006-10-26, 19:03
Lokalizacja: K...l

Re: Jaki sprzęt wybrać do łacza wifi na 60m

Post autor: marco70 »

2X EDIMAX EW-7209APG 2X panel 12dBi powinno wystarczyć.
Slackware 14.2 kde 4.14.38
i5-9600 CPU @ 3.70GHz

Awatar użytkownika
darjerz
Użytkownik
Posty: 1052
Rejestracja: 2004-05-28, 18:26
Lokalizacja: Wrocław

Re: Jaki sprzęt wybrać do łacza wifi na 60m

Post autor: darjerz »

To pytanie nr 2 czy jak ustawie panele na siebie na balkonach to czy w domu czyli za panalem będzie zasięg wifi skoro panel ma kąt widzenia 30 st?
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam.

Awatar użytkownika
marco70
Moderator
Posty: 1105
Rejestracja: 2006-10-26, 19:03
Lokalizacja: K...l

Re: Jaki sprzęt wybrać do łacza wifi na 60m

Post autor: marco70 »

U mnie jest na balkonie kierunkowa Yagi i bez problemu w domu na laptopie się łączę.
Tryb WDS
Ostatnio zmieniony 2009-07-12, 18:02 przez marco70, łącznie zmieniany 1 raz.
Slackware 14.2 kde 4.14.38
i5-9600 CPU @ 3.70GHz

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: Jaki sprzęt wybrać do łacza wifi na 60m

Post autor: Pajaczek »

Antena ma teoretyczny kąt promieniowania, jednak w odległości kilku metrów i tak promieniuje niemal w każdym kierunku (niejednolicie, wszelkie wstęgi boczne itp, ale jednak). Podane kąty mają znaczenie przy większej odległości.

Przy 60 m, to dobre będzie prawie cokolwiek, jeśli idzie o antenę (oczywiście z wykluczeniem "cokolwiek made in garage"). Tu polecałbym anteny o możliwie małym zysku (6-10dBi), i niewielkim kącie (trudno to pogodzić ;) ), proponowane 30st pozwoli ustawić anteny na siebie, a jednocześnie nie będziesz zbierał śmieci z wszystkich sieci z okolicy (stąd też niewielki zysk). Może jednak też coś dookólnego (budynek stłumi sygnał, więc nie będziesz zbierał zza budynku). Właściwie to na 60 m to i krótki przewód robiłby za całkiem dobrą antenę ;)

Można też przyjąć, że antena sprzedawana jako 12dBi w rzeczywistości nie będzie miała więcej niż 10 ;/

Awatar użytkownika
darjerz
Użytkownik
Posty: 1052
Rejestracja: 2004-05-28, 18:26
Lokalizacja: Wrocław

Re: Jaki sprzęt wybrać do łacza wifi na 60m

Post autor: darjerz »

To może zainwestowac a jakiegoś linksysa z 2 antenkami? Nie wiem jak toto działa ale domyślam się, że można toto ustawić tak, że zamiast jednej antenki wtykamy kabalek do panela a drugą robi za domówke? Czy tez to niepotrzebny wydatek i może jakieś dookólne co piszą, że ma mieć 12dBi styknie?
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam.

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2861
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: Jaki sprzęt wybrać do łacza wifi na 60m

Post autor: Outlaw »

darjerz pisze:To może zainwestowac a jakiegoś linksysa z 2 antenkami? Nie wiem jak toto działa ale domyślam się, że można toto ustawić tak, że zamiast jednej antenki wtykamy kabalek do panela a drugą robi za domówke? Czy tez to niepotrzebny wydatek i może jakieś dookólne co piszą, że ma mieć 12dBi styknie?
to nie zadziała, a jeszcze pogorszy sprawę, bo urządzenie komunikuje się zawsze za pomocą jednej antenki, jeśli są dwie to tylko po to żeby sie między nimi połączenie przełączało tam gdzie są lepsze parametry. W twoim wypadku jeśli przez most przechodziłyby dane w domu zerwałoby Ci połączenie.

Jeśli masz dość dobrą widoczność optyczną to nawet na zwykłych wbudowanych powinno Ci się połączyć. Dla stabilności możesz z jednej strony postawić jakiegoś patyka (dokólna 10dbi np), ale nie z dwóch i uważaj żeby siła sygnału nie była wyższa niż -60 bo wtedy zaczną się przesterowania. Jeśli będziesz miał silniejszy sygnał zbij moc radia w urządzeniu.

slawekluszcz
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 2008-03-22, 10:15
Kontakt:

Re: Jaki sprzęt wybrać do łacza wifi na 60m

Post autor: slawekluszcz »

kupujesz po 2-sztuki http://www.allegro.pl/item678464843_wpr ... zedaz.html

http://www.allegro.pl/item682073939_bla ... ap_fv.html

kable antenowe z koncowkami i ustawiasz to w Bridge - WDS i smiga nawet na 2km oczywiscei antenki w pionie ;)

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2861
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: Jaki sprzęt wybrać do łacza wifi na 60m

Post autor: Outlaw »

slawekluszcz, człowieku czy ty jesteś poważny... na 60m stawiać panele 21dBi!!!!????

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: Jaki sprzęt wybrać do łacza wifi na 60m

Post autor: Pajaczek »

Zdecydowanie odradzam. Ściąganie śmieci z całej okolicy nie ma ŻADNEGO uzasadnienia.

Jedyne wytłumaczenie... interes sprzedawcy by to sprzedać.


sp7foy
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 2008-02-26, 15:07
Lokalizacja: Skierniewice

Re: Jaki sprzęt wybrać do łacza wifi na 60m

Post autor: sp7foy »

Na 60 m to wystarczy AP ze standardową antenką w oknie.
Nie wiem jak się sprawdzają NoName w takich warunkach, ale każdy firmowy da radę.

slawekluszcz
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 2008-03-22, 10:15
Kontakt:

Re: Jaki sprzęt wybrać do łacza wifi na 60m

Post autor: slawekluszcz »

ale w wds to i nie bedzie smieci i nie standard b tyglo g z tymi 21przesadzilem przyznaje sie wystarczy nawet 5dbi

nic nie chialem sprzedac tylko doradzic bo jak znam zycie kolo sie rozwinie po radiui bedzie mial ze 4 klijentow

Awatar użytkownika
darjerz
Użytkownik
Posty: 1052
Rejestracja: 2004-05-28, 18:26
Lokalizacja: Wrocław

Re: Jaki sprzęt wybrać do łacza wifi na 60m

Post autor: darjerz »

Ta kilka takich 21 dBi w okno i można zacząć kurczaki opiekać ;d
chyba zdecyduje sie na to: http://www.allegro.pl/item680928373_app ... fv_gw.html przynajmniej wspieram lokalnego producenta a i soft wydaj się być ciekawy.
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam.

Awatar użytkownika
marco70
Moderator
Posty: 1105
Rejestracja: 2006-10-26, 19:03
Lokalizacja: K...l

Re: Jaki sprzęt wybrać do łacza wifi na 60m

Post autor: marco70 »

Ten sam soft wgrywasz do edimaxa i chyba będzie taniej 90zeta apek edimaxa i licencja 35-40zeta.Do niczego oczywiście nie namawiam decyzja należy do Ciebie.Z drugiej strony jeśli masz serwer na linuksie to możesz to samo zrobić co oprogramowanie appro.
Ostatnio zmieniony 2009-07-14, 08:36 przez marco70, łącznie zmieniany 1 raz.
Slackware 14.2 kde 4.14.38
i5-9600 CPU @ 3.70GHz

ODPOWIEDZ