problem DHCP

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

slonio
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 2006-05-30, 11:01

problem DHCP

Post autor: slonio » 2009-07-14, 09:23

Witam mam dziwaczny problem z serwerem DHCP slack 12.0, wszystko dziala ok tylko jezeli dana koncowka zacznie sciagac max moca ( w moim wypadku dsl 2mb ) po chwili server dhcp zrywa polaczenie z koncowka - jedyna rada restart koncowki aby na nowo przypisal sobie adres. Problemu nie ma ( wiec wykluczam dzialanie sieci ) jezeli koncowka ma przypisane IP statycznie. Czy ktos spotkal sie juz z takim problemem? Z gory dzieki za podpowiedz

Awatar użytkownika
marco70
Moderator
Posty: 1105
Rejestracja: 2006-10-26, 19:03
Lokalizacja: K...l

Re: problem DHCP

Post autor: marco70 » 2009-07-14, 09:26

Jaka wersja dhcp ?
Slackware 14.2 kde 4.14.38
i5-6500 CPU @ 3.20GHz

slonio
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 2006-05-30, 11:01

Re: problem DHCP

Post autor: slonio » 2009-07-14, 09:36

marco70 pisze:Jaka wersja dhcp ?
isc-dhcpd-V3.0.6

Awatar użytkownika
marco70
Moderator
Posty: 1105
Rejestracja: 2006-10-26, 19:03
Lokalizacja: K...l

Re: problem DHCP

Post autor: marco70 » 2009-07-14, 09:40

dhcp-3.0.5-i486-2.tgz taka paczka ?
Slackware 14.2 kde 4.14.38
i5-6500 CPU @ 3.20GHz

slonio
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 2006-05-30, 11:01

Re: problem DHCP

Post autor: slonio » 2009-07-14, 09:44

marco70 pisze:dhcp-3.0.5-i486-2.tgz taka paczka ?
Nie pamietam czy taka paczka - zreszta zmienialem na kilka i efekt byl taki sam

Awatar użytkownika
marco70
Moderator
Posty: 1105
Rejestracja: 2006-10-26, 19:03
Lokalizacja: K...l

Re: problem DHCP

Post autor: marco70 » 2009-07-14, 09:47

No innej dla tej wersji nie ma, chyba że kompilowałeś sam.
Slackware 14.2 kde 4.14.38
i5-6500 CPU @ 3.20GHz

slonio
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 2006-05-30, 11:01

Re: problem DHCP

Post autor: slonio » 2009-07-14, 09:51

marco70 pisze:No innej dla tej wersji nie ma, chyba że kompilowałeś sam.
ok, ale co to wnosi do mojego problemu ?

Awatar użytkownika
marco70
Moderator
Posty: 1105
Rejestracja: 2006-10-26, 19:03
Lokalizacja: K...l

Re: problem DHCP

Post autor: marco70 » 2009-07-14, 09:54

Witam mam dziwaczny problem z serwerem DHCP slack 12.0
To jest paczka dhcp-3.0.5-i486-2.tgz odpowiedzialna za to o co chodzi ? Może napisz jaśniej co to jest ta końcówka.
Ostatnio zmieniony 2009-07-14, 09:55 przez marco70, łącznie zmieniany 1 raz.
Slackware 14.2 kde 4.14.38
i5-6500 CPU @ 3.20GHz

slonio
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 2006-05-30, 11:01

Re: problem DHCP

Post autor: slonio » 2009-07-14, 10:37

marco70 pisze:
Witam mam dziwaczny problem z serwerem DHCP slack 12.0
To jest paczka dhcp-3.0.5-i486-2.tgz odpowiedzialna za to o co chodzi ? Może napisz jaśniej co to jest ta końcówka.
tak to jest ta paczka, koncowka - to jakas stacja robocza

Awatar użytkownika
marco70
Moderator
Posty: 1105
Rejestracja: 2006-10-26, 19:03
Lokalizacja: K...l

Re: problem DHCP

Post autor: marco70 » 2009-07-14, 10:42

Miałem kiedyś problem z wersją 3.0.5 i klientami winXP zaktualizowałem przy pomocy slackbuilda do wersji 3.0.6 i jest ok.Skompiluj tą wersję dhcp i sprawdź.
Slackware 14.2 kde 4.14.38
i5-6500 CPU @ 3.20GHz

sp7foy
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 2008-02-26, 15:07
Lokalizacja: Skierniewice

Re: problem DHCP

Post autor: sp7foy » 2009-07-14, 11:51

slonio pisze:Witam mam dziwaczny problem z serwerem DHCP slack 12.0, wszystko dziala ok tylko jezeli dana koncowka zacznie sciagac max moca ( w moim wypadku dsl 2mb ) po chwili server dhcp zrywa polaczenie z koncowka - jedyna rada restart koncowki aby na nowo przypisal sobie adres. Problemu nie ma ( wiec wykluczam dzialanie sieci ) jezeli koncowka ma przypisane IP statycznie. Czy ktos spotkal sie juz z takim problemem? Z gory dzieki za podpowiedz
DHCP nie utrzymuje połączenia z klientami.
To bardziej wygląda na problem końcówki, jakaś felerna karta, błąd w instalacji albo coś.
A co jeśli po takim zjawisku wymusisz pobranie adresu bez restartu? W logach Slacka widać jakieś próby pobrania adresu.


Awatar użytkownika
ondreyos
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 2007-11-01, 17:31
Lokalizacja: Poznań

Re: problem DHCP

Post autor: ondreyos » 2009-07-15, 12:04

i jeszcze jedno pytane - czy dzieje sie to na wszystkich "koncowkach" przy intensywnym obciazeniu, czy tylko na jednym okreslonym kompie? bo jesli ta druga opcja, winy bym nie szukal raczej po stronie slacka, tylko stacji generujacej ruch.

poza tym zgodze sie z kolegami - pokaz logi, sprawdz czy reczne wymuszenie zwolnienia i pobrania/odnowienia adresu pomaga. a przede wszystkim - serewer DHCP nie odpowiada za utrzymanie polaczenia, wiec nie jest tak jak piszesz, ze serwer DHCP zrywa polaczenie - najwyzej wygasa dzierzawa, a z jakiegos powodu DHCP nie jest w stanie automatycznie przydzelic adresu. dhcp dziala w oparciu o UDP - moze zle stworzona konfiguracja podzialu pasma przy max. nasyceniu powoduje, ze te pakiety sie gubia i po wygasnieciu dzierzawy nie moze jej odnowic z automatu.

jaki masz ustawiony na serwerze czas dzierzawy? zmien go na powiedzmy 20 godzin i sprawdz, czy to zjawisko nadal wystepuje
Ostatnio zmieniony 2009-07-15, 12:11 przez ondreyos, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
matryc
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 2005-10-30, 09:51
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska

Re: problem DHCP

Post autor: matryc » 2009-07-15, 14:20

Witam!
Zacznij od tego co sugeruje kolega: ondreyos
Np.:

Kod: Zaznacz cały

max-lease-time 172800;
default-lease-time 86400;

miszmaniac
Moderator
Posty: 1510
Rejestracja: 2006-03-19, 12:00
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: problem DHCP

Post autor: miszmaniac » 2009-07-16, 06:38

Tak czy siak. Jeśli nawet stacja robocza (windows xp) straci połączenie z DHCP to jak osiągnie max-lease-time to i tak nie gubi adresu aż do restartu.

Jakie są objawy po stronie windowsa? Znika adres IP?
Pamiętaj,
Jeśli Twój problem został rozwiązany dopisz [b] [Rozw.] [/b]w tytule.
Projektowanie stron WWW: [url=http://www.miszewski.net.pl]www.miszewski.net.pl[/url]

ODPOWIEDZ