[Apache] informacje o transferze www.

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
missiek
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 2006-04-10, 18:51
Kontakt:

[Apache] informacje o transferze www.

Post autor: missiek »

Witam

Poszukuję możliwości monitorowania transferu generowanego przez strone.
Wiem, że jest moduł c_band do apache, który umożliwa określenie transferu danej stronych do danej liczby bajtow dziennie, tygodniowo, miesiecznie... Jednak chodzi mi o to żeby nie ograniczać, ale mieć informacje na temat ile dany VHost wysłał danych do sieci.

Przeszukałem trochę google, ale nie mam za bardzo pojęcia pod jakami hasłami tego szukać, bo wszystko co znajduję to limit w c_band.

Jeżeli ktoś spotkał się już potrzebą posiadania takich informacji prosiłbym o pomoc lub chociaż nakierowanie.
Slackware 12 --> zaczynam :]

miszmaniac
Moderator
Posty: 1510
Rejestracja: 2006-03-19, 12:00
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: [Apache] informacje o transferze www.

Post autor: miszmaniac »

Avstats

PS. ok może jednak trochę rozwinę:
Avstats trochę to cholerstwo wymaga pokonfigurowania, i musisz mieć osobne pliki access.log dla virtualek, ale oprócz tego działa sympatycznie.
Ostatnio zmieniony 2009-07-15, 09:38 przez miszmaniac, łącznie zmieniany 1 raz.
Pamiętaj,
Jeśli Twój problem został rozwiązany dopisz [b] [Rozw.] [/b]w tytule.
Projektowanie stron WWW: [url=http://www.miszewski.net.pl]www.miszewski.net.pl[/url]

Awatar użytkownika
missiek
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 2006-04-10, 18:51
Kontakt:

Re: [Apache] informacje o transferze www.

Post autor: missiek »

A czy miedzy Avstat, a Awstat to jest jakas różnica, czy to tylko literówka?
Slackware 12 --> zaczynam :]

Awatar użytkownika
kajoj
Użytkownik
Posty: 514
Rejestracja: 2005-04-20, 12:37
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

Re: [Apache] informacje o transferze www.

Post autor: kajoj »

Dla tak skonfigurowanych logów:
httpd.conf

Kod: Zaznacz cały

LogFormat "%h %l %u %t \"%r\" %>s %b \"%{Referer}i\" \"%{User-Agent}i\"" combined
CustomLog /var/log/apache/access_log combined
można policzyć transfer tak:

Kod: Zaznacz cały

awk '{ if ($9=="200") s+= $10; } END {print s}' /var/log/apache/access_log
[url=http://xt24.eu/sklep/linux/]Koszulki Slackware[/url]
Nie wierz w cuda
- zdaj się na nie.

miszmaniac
Moderator
Posty: 1510
Rejestracja: 2006-03-19, 12:00
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: [Apache] informacje o transferze www.

Post autor: miszmaniac »

Literówka, sorry:)

Oczywiście można tak policzyć transfer. Tyle, że za pomocą Awstatsa masz wgląd w ruch godzinowy, dniowy, statystyki otwierania poszczególnych stron i pełno innych... całkiem przydatnych.

Acha, tylko jeden minus Awstatsa... Pliki logów dość szybko rosną niestety i trzeba na to poświęcić kilka GB.
Ostatnio zmieniony 2009-07-16, 06:35 przez miszmaniac, łącznie zmieniany 3 razy.
Pamiętaj,
Jeśli Twój problem został rozwiązany dopisz [b] [Rozw.] [/b]w tytule.
Projektowanie stron WWW: [url=http://www.miszewski.net.pl]www.miszewski.net.pl[/url]

Awatar użytkownika
Hannibal
Moderator w st. spocz.
Posty: 1644
Rejestracja: 2004-06-08, 16:03
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: [Apache] informacje o transferze www.

Post autor: Hannibal »

miszmaniac pisze:Acha, tylko jeden minus Awstatsa... Pliki logów dość szybko rosną niestety i trzeba na to poświęcić kilka GB.
Jakoś tego nie zauważyłem - u mnie są to wielkości rzędu kilkudziesięciu-kilkuset megabajtów. Jeden vhost u mnie to max 10MB. Musisz mieć mocno zaśmiecającą konfigurację albo masę vhostów.
[size=75]Hannibal@current@2.6.X[/size]

Awatar użytkownika
Spaulding
Użytkownik
Posty: 564
Rejestracja: 2005-07-17, 14:59
Lokalizacja: Chełm
Kontakt:

Re: [Apache] informacje o transferze www.

Post autor: Spaulding »

ja mam webalizera i sie sprawuje calkiem niezle ;)
Powered By:
funtoo, openbox, mc, ekg2, git, ssh...
(very unstable packages but stable system :>)

miszmaniac
Moderator
Posty: 1510
Rejestracja: 2006-03-19, 12:00
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: [Apache] informacje o transferze www.

Post autor: miszmaniac »

Możliwe, że to kwestia ilości odsłon:

Kod: Zaznacz cały

/var/lib/awstats# du -h --max-depth=1
1,4G	./domena1
19M	./domena2
Pamiętaj,
Jeśli Twój problem został rozwiązany dopisz [b] [Rozw.] [/b]w tytule.
Projektowanie stron WWW: [url=http://www.miszewski.net.pl]www.miszewski.net.pl[/url]

Awatar użytkownika
Hannibal
Moderator w st. spocz.
Posty: 1644
Rejestracja: 2004-06-08, 16:03
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: [Apache] informacje o transferze www.

Post autor: Hannibal »

miszmaniac, To na pewno też, ale nie tylko, biorąc uwagę ilość odsłon u mnie to Ty byś musiał hostować jakiś onet ;). Albo mówimy o innych plikach.
[size=75]Hannibal@current@2.6.X[/size]

miszmaniac
Moderator
Posty: 1510
Rejestracja: 2006-03-19, 12:00
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: [Apache] informacje o transferze www.

Post autor: miszmaniac »

Wiesz co, no faktycznie statystyki mam od 2007 roku, a awstats oprócz tych plików txt zakłada dodatkowo pliki bak, a potem ich nie usuwa... ale zawsze je zostawiałem, bo nie chciało mi się sprawdzać po co one tak naprawdę są;)
Pamiętaj,
Jeśli Twój problem został rozwiązany dopisz [b] [Rozw.] [/b]w tytule.
Projektowanie stron WWW: [url=http://www.miszewski.net.pl]www.miszewski.net.pl[/url]

Awatar użytkownika
Hannibal
Moderator w st. spocz.
Posty: 1644
Rejestracja: 2004-06-08, 16:03
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: [Apache] informacje o transferze www.

Post autor: Hannibal »

Ja nie mam żadnych baków, ale statsy za to mam od 2006.

Ale też się pomyliłem jeden vhost u mnie to max 10MB ale miesięcznie - czyli przy kilku trochę obciążonych może to iść w gigabajty po jakimś czasie.
[size=75]Hannibal@current@2.6.X[/size]

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2862
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: [Apache] informacje o transferze www.

Post autor: Outlaw »

dopisuje się do kolegów. Awstats są przydatne i przejżyste. Polecam założycielowi tematu.


U mnie logi są w plikach tekstowych i zajmują dośc mało miejsca. Ile wy macie odsłon że logi macie na poziomie 1,3GB dla jednej domeny? :)

miszmaniac
Moderator
Posty: 1510
Rejestracja: 2006-03-19, 12:00
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: [Apache] informacje o transferze www.

Post autor: miszmaniac »

U mnie wychodzi ~25MB na miesiac + za kazdym razem bak (w sumie niech sobie tam bedzie... jeść nie woła:)
Pamiętaj,
Jeśli Twój problem został rozwiązany dopisz [b] [Rozw.] [/b]w tytule.
Projektowanie stron WWW: [url=http://www.miszewski.net.pl]www.miszewski.net.pl[/url]

ODPOWIEDZ