Alias domeny w Bind 9

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

vitos
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 2005-10-30, 09:13
Lokalizacja: Pszów
Kontakt:

Alias domeny w Bind 9

Post autor: vitos »

Mam sieć lokalną o adresacji 192.168.0.0/24

W tej sieci na adresie 192.168.0.1 pracuje bind, który rozwiązuje nazwy dla hostów w tej sieci dla domeny domena.lokalna.net oraz rozwiązuje, a raczej forwarduje i cache'uje nazwy zewnętrzne z internetu.

Bardzo proszę o podpowiedź w jaki sposób uzyskać sytuację, w której ten sam bind w tej samej sieci będzie rozwiązywał nazwy dla dwóch domen lokalnych ?

Chodzi mi o coś w rodzaju aliasu domeny.

Np. żeby host o nazwie janek.domena.lokalna.net i mający adres 192.168.0.2 był też widziany jako janek.domena2.lokalna.net. Żeby ten sam bind rozwiązał tę samą nazwę "janek" dla domeny właściwej domena.lokalna.net i drugiej będącej aliasem o nazwie domena2.lokalna.net.

Bardzo dziękuję za pomoc.
Witek
Ostatnio zmieniony 2009-07-27, 08:03 przez vitos, łącznie zmieniany 2 razy.

miszmaniac
Moderator
Posty: 1510
Rejestracja: 2006-03-19, 12:00
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: Alias domeny w Bind 9

Post autor: miszmaniac »

ja bym to rozbił na 2 pliki jeden dla domena1 i drugi domena2 i w konfiguracji named.conf wrzucił:

Kod: Zaznacz cały

zone "domena1" {
type master;
file "/etc/bind/domena1;
notify no;
};	
zone "domena2" {
type master;
file "/etc/bind/domena2;
notify no;
};	
W środku tych plików ustawiasz wszystko tak samo i gotowe.
Pamiętaj,
Jeśli Twój problem został rozwiązany dopisz [b] [Rozw.] [/b]w tytule.
Projektowanie stron WWW: [url=http://www.miszewski.net.pl]www.miszewski.net.pl[/url]

vitos
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 2005-10-30, 09:13
Lokalizacja: Pszów
Kontakt:

[Rozw.]

Post autor: vitos »

[Rozw.]

Dokładnie tak samo też zrobiłem, tylko najpierw zmylił mnie ten post i testowałem trochę rekord typu DNAME. Ale za cholerę nie chciało mi to zadziałać, tak jak sobie zaplanowałem.

O cóż bowiem chodziło ?

Postanowiłem zmienić nazwę domeny lokalnej, na taką jak zarejestrowana w NASK. W końcu mogłem zrezygnować z usług dyndns i zarejestrować własną domenę z jakąś rozsądną nazwą. Tylko po ustawieniu nowej domeny okazało się, że część jakichś programów w sieci lokalnej łączy się z nazwami ze starych ustawień, których nowy bind już nie rozwiązywał. Jakoś musiałem szybko wybrnąć z problemu.

Bardzo dziękuję za pomoc

Witek
Ostatnio zmieniony 2009-07-27, 17:47 przez vitos, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ