[Rozw]Problem z netem - Netia

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

vild3r
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2009-10-24, 16:07

[Rozw]Problem z netem - Netia

Post autor: vild3r » 2009-11-04, 23:03

Otóż po zainstalowaniu Slack'a 13 próbuję skonfigurować internet i jak do tej pory nie bardzo mi to wychodzi. Problem polega na tym, że dając internet poprzez dhcpcd -eth0 albo długo podpina, albo się wiesza i reset. Po czym gdy już podepnie to działa tylko google.

Może trzeba na stałe skonfigurować? Bądź jest to problem czegoś innego?
Proszę o rady, bo z linuksem mam doc zynienia od niedawna i nadal się uczę.
Ostatnio zmieniony 2009-11-13, 18:53 przez vild3r, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ondreyos
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 2007-11-01, 17:31
Lokalizacja: Poznań

Re: [Rozw]Problem z netem - Netia

Post autor: ondreyos » 2009-11-04, 23:54

pierwsza sprawa - mozesz wyjasnic, co oznacza sie wiesza i reset - komputer sie wiesza, internet przestaje dzialac, jakas aplikacja...

mi to (chociaz z opisu zbyt wiele wywnioskowac nie mozna ;) ) wyglada na (chociaz nie jest to jedyny problem) klpoty z DNS'ami. jak juz nawiazesz polaczenie, wydaj w konsoli nastepujace polecenia (oczywiscie po kolei ;))

Kod: Zaznacz cały

ping wp.pl
ping slackware.pl
ping 212.77.100.101
ping 213.184.21.198
ping 213.180.146.27
wklej zawartosc pliku /etc/resolv.conf - najlepiej przed odpaleniem dhcpcd i po nim.

jesli wiesz, jakie ustawienia (adres ip, maska, bramka, dns'y) powinienes otrzymac - czy po recznym ich wpisaniu siec dziala prawidlowo, czy nie sprawdzales tego jeszcze?

pozdr.

vild3r
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2009-10-24, 16:07

Re: [Rozw]Problem z netem - Netia

Post autor: vild3r » 2009-11-10, 20:29

No więc sprawa ma się tak:
Sprawdziłem i pingowanie działa bez zarzutu. Problem pojawia się wówczas gdy odpalam przeglądarkę np: Firefox'a i chcę wejść na stronę inną niż google (google jak już mówiłem działa z wyszukiwaniem), wówczas wpisując onet.pl mam oczekiwanie na onet.pl... i nic się nie dzieje.
Ustawiałem internet na stałe:

Kod: Zaznacz cały

ifconfig eth0 192.168.1.103 netmask 255.255.255.0 up

route add default gw 192.168.1.100

echo "nameserver 192.168.1.100" > /etc/resolv.conf
zgodnie z ustawieniami w windowsie:

Obrazek

i nadal efekt ten sam co uruchamiając internet z dhcp, czyli stronki nie ładują się za wyjątkiem google.

Jeszczę sprawdzę zawartość resolv.conf przed i po ustawieniu internetu.

Co do tego że się wiesza miałem na myśli, że zawiesza się i muszę go zrestartować.
Ostatnio zmieniony 2009-11-10, 22:57 przez vild3r, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: [Rozw]Problem z netem - Netia

Post autor: webster » 2009-11-10, 20:50

zacznijmy od tego że zawsze w sieciach jeżeli nie korzystasz z DHCP produktywnie, ustawiaj sprawdzone adresy, ogólnie dostępne jak np 153.19.250.100, Ominiesz wiele problemów.

Zobacz czy sprawa wygląda tak samo na różnych przeglądarkach, w slacku Masz miedzy innymi firefox o seamonkey zobacz na obu. DHCP zmieni Tobie zawartość w resolv, tak Więc uważaj czy nie na niosły Ci się jakieś zmiany nawet jeśli Masz all na staticu.
Ostatnio zmieniony 2009-11-10, 20:53 przez webster, łącznie zmieniany 2 razy.
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

vild3r
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2009-10-24, 16:07

Re: [Rozw]Problem z netem - Netia

Post autor: vild3r » 2009-11-10, 20:54

Tzn że zamiast:

Kod: Zaznacz cały

ifconfig eth0 192.168.1.103 netmask 255.255.255.0 up

route add default gw 192.168.1.100

echo "nameserver 192.168.1.100" > /etc/resolv.conf
mam ustawić np tak:

Kod: Zaznacz cały

ifconfig eth0 153.19.250.103 netmask 255.255.255.0 up

route add default gw 153.19.250.100

echo "nameserver 153.19.250.100" > /etc/resolv.conf
Dobrze rozumuję?

sp7foy
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 2008-02-26, 15:07
Lokalizacja: Skierniewice

Re: [Rozw]Problem z netem - Netia

Post autor: sp7foy » 2009-11-10, 21:06

webster pisze:zacznijmy od tego że zawsze w sieciach jeżeli nie korzystasz z DHCP produktywnie, ustawiaj sprawdzone adresy, ogólnie dostępne jak np 153.19.250.100, Ominiesz wiele problemów.
Raczej wywoła wiele nieprzewidywalnych.
Jednak 192.168.1.X wybrał bardzo dobrze.

[ Dodano: 2009-11-10, 21:09 ]
vild3r pisze:ifconfig eth0 192.168.1.103
[...]
zgodnie z ustawieniami w windowsie:
Dlaczego na Linuxie i Windowsie masz to samo IP?
Jeśli to jest ten sam komputer to OK. Ale nie bardzo umiem wymyślić przyczyny takiego zachowania.
Ostatnio zmieniony 2009-11-10, 21:12 przez sp7foy, łącznie zmieniany 1 raz.

vild3r
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2009-10-24, 16:07

Re: [Rozw]Problem z netem - Netia

Post autor: vild3r » 2009-11-10, 21:18

Owszem, jest to ten sam komputer, na jednej partycji mam Windows'a XP prof, a na drugiej Linux'a Slackware 13.

Sprawdziłem zawartość pliku resolv.conf:

Kod: Zaznacz cały

# Generated by dhcpcd for interface eth0
search 
nameserver 192.168.1.100
Przed wpisaniem dhcpcd eth0 w konsoli mam taką samą zawartość tego pliku jak i po.

Po ustawieniu internetu na stałe mam tylko tyle w resolv.conf:

Kod: Zaznacz cały

nameserver 192.168.1.100
Co do innych przeglądarek to otwierałem Konquer'a i jeszcze jedną jakąś domyślnie zainstalowaną i dzieje się to samo co w przypadku Firefox'a.
Ostatnio zmieniony 2009-11-10, 21:46 przez vild3r, łącznie zmieniany 2 razy.

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: [Rozw]Problem z netem - Netia

Post autor: Pajaczek » 2009-11-10, 22:47

Dokładnie tak jak powiedział sp7foy, nie ustawiaj żadnych przypadkowych adresów. Po to są przewidziane pule klas by je wykorzystywać do przewidzianych celów. I klasy 192.168.x.y jest właśnie tu na miejscu.

Co do DNS 192.168.1.100 a co jest w DNS'ie na tej maszynie - domyślam się że to jakiś sprzętowy router.

Napisałeś że pingi działają bez zarzutu, ale wszystkie o które pytał ondreyos, tzn. zarówno po nazwie jak i po ip? Jeśli obie wersje działają, to winienie DNS możesz sobie odpuścić i szukać gdzie indziej.
vild3r pisze:Problem pojawia się wówczas gdy odpalam neta np: Firefox'a i chcę wejść na stronę
"Neta" to "odpalasz" przez dhcpcd albo ustawienie statyczne ip i bramy, a nie przez przeglądarkę. Btw. możesz spróbować shellowe links/lynx? Chyba w nich najtrudniej coś "zapsuć".

[ Dodano: 2009-11-10, 22:48 ]
vild3r pisze:Przed wpisaniem dhcpcd eth0 w konsoli mam taką samą zawartość tego pliku jak i po.

Oczywiście. Plik został przecież zmieniony przy poprzednim uruchomieniu.
Btw. możesz jeszcze wpisać do resolv.conf jakieś ogólnie znane DNS, np 194.204.159.1

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: [Rozw]Problem z netem - Netia

Post autor: webster » 2009-11-10, 23:15

Pajaczek pisze:Btw. możesz jeszcze wpisać do resolv.conf jakieś ogólnie znane DNS, np 194.204.159.1
Też to proponowałem, ale nie tepsowskie ale upc-netia itp 153.19.250.100, i miał identyczną sytuacje.

Pajaczek,
Pajaczek pisze:Btw. możesz spróbować shellowe links/lynx? Chyba w nich najtrudniej coś "zapsuć".
Masz rację lynx dużo powie.

Ja uważam ze jak pingi lecą, można ofc jeszcze na chama spr

Kod: Zaznacz cały

telnet www.wp.pl 80
ewentualnie

Kod: Zaznacz cały

telnet 212.77.100.101 80
i dla przykładu jeszcze inny i wejdzie, to problem nie z konfiguracją neta, a z przeglądarką

Właśnie, a Wpisz w przeglądarce adres http://212.77.100.101 Napisz czy strona się pojawiła
Ostatnio zmieniony 2009-11-10, 23:25 przez webster, łącznie zmieniany 1 raz.
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: [Rozw]Problem z netem - Netia

Post autor: Pajaczek » 2009-11-11, 15:05

webster, ach... to te 153.19.250.100 to była propozycja DNS (nie pamiętam numerycznie wszystkich ;) ), no to napisałeś to enigmatycznie, że nikt nie zrozumiał. Zobacz co wręcz chciał ustawiać vild3r ;)

Btw. vild3r: adres ip nie zawsze kończy się na 103 a DNS i gw na 100 ;) poczytaj może co to są za pojęcia.

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: [Rozw]Problem z netem - Netia

Post autor: webster » 2009-11-11, 15:54

Pajaczek pisze:webster, ach... to te 153.19.250.100 to była propozycja DNS (nie pamiętam numerycznie wszystkich ;) ), no to napisałeś to enigmatycznie, że nikt nie zrozumiał. Zobacz co wręcz chciał ustawiać vild3r ;)
LOL :( Aż wstyd dla mnie że uważnie nie czytałem co On pisał :(
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Awatar użytkownika
ondreyos
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 2007-11-01, 17:31
Lokalizacja: Poznań

Re: [Rozw]Problem z netem - Netia

Post autor: ondreyos » 2009-11-11, 17:30

tak mi sie przed chwila przypomnialo - rzuc okiem na http://forum.slackware.pl/viewtopic.php?t=17508. moj pierwszy post na forum...chlip chlip - az sie lezka w oku kreci ;) wprawdzie do niczego tam nie doszlismy, ale przynajmniej mozesz czuc sie pocieszony - innym tez sie dziwne rzeczy dzieja ;)

a podsumowujac to, co chcialem napisac (a czesciowo pojawilo sie we wczesniejszych postach kolegow) - prosze odpowiedz na kilka pytan:

- piszesz, ze pingi dzialaja. czy wszystkie (zarowno te pingowane po nazwie, jak i po adresie ip)?

- wpisz w przegladarke zamiast onet.pl http://213.180.146.27 i zobacz, czy sie strona wyswietli

- poza firefox'em - zobacz, jak wyglada sytuacja z przegladarka tekstowa (lynx czy links). najlepiej, jakbys nie odpalal tego z terminala pod X'ami, ale zrobil init 2 i z tego poziomu to sprawdzil

- co do /etc/resolv.conf - a wywal ten plik, odpal dhcpcd i zobacz, czy sie pojawi i co w nim bedzie po uzyskaniu dzierzawy od serwera dhcp.

- w twoim 3. poscie podales jako bramke adres DNS'a - to oczywiscie nie powinno dzialac. najlepej nie zmieniaj niczego recznie - nawet wpisujac z palca ustawienia, dawaj te, ktore pod windowsem dzialaja (adres ip, maska i gateway). jedynie mozesz zmienic DNS'a - ustawic jakiegos ogolnodostepnego (chociazby jakis TePsy). ale z bramka/gateway'em lepiej ne eksperymentuj. i tak samo - nie zmienaj sobie adresu ip, a jak juz musisz to pozostan w tej samej klasie/puli (nie mozesz zmienic ze 192.x.x.x na 153.x.x.x)

- jesli masz mozliwosc sciagniecia, wypalenia i zbootowania komputera z jakiegos live-cd (chociazby moj ulubiony - knoppix http://www.knoppix.pl/ czy http://www.knopper.net/knoppix/ ) - zrob to i sprawdz, czy na jakims innym Linuksie siec bedzie dzialac poprawnie

syriusz666
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 2008-10-28, 01:38
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: [Rozw]Problem z netem - Netia

Post autor: syriusz666 » 2009-11-11, 22:47

A musisz korzystac z dhcp nie mozesz recznie wszystkiego ustawic ? juz kiedys mialem podobny problem i chodzilo o nieustawione DNS-y ale nie pod slackiem tylko w konfiguracji routera...

[ Dodano: 2009-11-11, 22:52 ]
vild3r pisze:Owszem, jest to ten sam komputer, na jednej partycji mam Windows'a XP prof, a na drugiej Linux'a Slackware 13.

Sprawdziłem zawartość pliku resolv.conf:

Kod: Zaznacz cały

# Generated by dhcpcd for interface eth0
search 
nameserver 192.168.1.100
Przed wpisaniem dhcpcd eth0 w konsoli mam taką samą zawartość tego pliku jak i po.

Po ustawieniu internetu na stałe mam tylko tyle w resolv.conf:

Kod: Zaznacz cały

nameserver 192.168.1.100
Co do innych przeglądarek to otwierałem Konquer'a i jeszcze jedną jakąś domyślnie zainstalowaną i dzieje się to samo co w przypadku Firefox'a.

jestem pewny prawie w 100% ze router jest zle skonfigurowany ( tak mi sie wydaje hhehe)

vild3r
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2009-10-24, 16:07

Re: [Rozw]Problem z netem - Netia

Post autor: vild3r » 2009-11-12, 17:21

ondreyos pisze: a podsumowujac to, co chcialem napisac (a czesciowo pojawilo sie we wczesniejszych postach kolegow) - prosze odpowiedz na kilka pytan:

- piszesz, ze pingi dzialaja. czy wszystkie (zarowno te pingowane po nazwie, jak i po adresie ip)?

- wpisz w przegladarke zamiast onet.pl http://213.180.146.27 i zobacz, czy sie strona wyswietli

- poza firefox'em - zobacz, jak wyglada sytuacja z przegladarka tekstowa (lynx czy links). najlepiej, jakbys nie odpalal tego z terminala pod X'ami, ale zrobil init 2 i z tego poziomu to sprawdzil

- co do /etc/resolv.conf - a wywal ten plik, odpal dhcpcd i zobacz, czy sie pojawi i co w nim bedzie po uzyskaniu dzierzawy od serwera dhcp.

- w twoim 3. poscie podales jako bramke adres DNS'a - to oczywiscie nie powinno dzialac. najlepej nie zmieniaj niczego recznie - nawet wpisujac z palca ustawienia, dawaj te, ktore pod windowsem dzialaja (adres ip, maska i gateway). jedynie mozesz zmienic DNS'a - ustawic jakiegos ogolnodostepnego (chociazby jakis TePsy). ale z bramka/gateway'em lepiej ne eksperymentuj. i tak samo - nie zmienaj sobie adresu ip, a jak juz musisz to pozostan w tej samej klasie/puli (nie mozesz zmienic ze 192.x.x.x na 153.x.x.x)

- jesli masz mozliwosc sciagniecia, wypalenia i zbootowania komputera z jakiegos live-cd (chociazby moj ulubiony - knoppix http://www.knoppix.pl/ czy http://www.knopper.net/knoppix/ ) - zrob to i sprawdz, czy na jakims innym Linuksie siec bedzie dzialac poprawnie
1) Pingi działają wszystkie czyli pingowane po nazwie jak i po adresach.

2)Zrobiłem tak jak mówiłeś i wpisałem w przeglądarce zamiast onet.pl adres ip: http://213.180.146.27 - nie zadziałało.

3)odpaliłem Lynx'a z poziomu init i robi to samo co Firefox tzn. oczekuje na odpowiedź.

4) Usunąłem resolv.conf i po odpowiedzi z serwera DHCP mam zawartość taką jak przed skasowaniem.

5)Mam internet z neti, toteż zgodnie z tym co mam w Windowsie:

Obrazek

Ustawiłem bramę, adres IP i maskę tą samą co w Windowsie, oraz ustawiłem DNS'a zgodnie z tym ze strony Neti: 213.241.79.38 - który to w Windowsie mi działa.
Efekt ten sam co przy wcześniejszej konfiguracji.

6)Zanim zainstalowałem Slackware 13 miałem wcześniej 12.2, w którym internet odpalałem z DHCP i działał bez zarzutu, bez konieczności zmiany jakichkolwiek ustawień na tym samym routerze jakim jest: CERBERUS P 6331-42 (z wifi), który mam podłączony kompa kablem (LAN).

Co do wypowiedzi Pajaczka:
Btw. vild3r: adres ip nie zawsze kończy się na 103 a DNS i gw na 100 ;) poczytaj może co to są za pojęcia.
Wiem o tym, ustawiałem bowiem Linux'a dla ustawienia NAT, według tego co mam w Windowsie.


Jeśli coś pominąłem proszę o podpowiedź.

[ Dodano: 2009-11-12, 17:44 ]
syriusz666 pisze:A musisz korzystac z dhcp nie mozesz recznie wszystkiego ustawic ? juz kiedys mialem podobny problem i chodzilo o nieustawione DNS-y ale nie pod slackiem tylko w konfiguracji routera...

[...]

jestem pewny prawie w 100% ze router jest zle skonfigurowany ( tak mi sie wydaje hhehe)
Ustawiałem ręcznie również, rozważam bowiem wszystkie możliwości.

Jeśli to zła konfiguracja routera, to jak ona ma wyglądać, skoro dla tej samej konfiguracji jaką podałem post wyżej działa w Windowsie?
Ostatnio zmieniony 2009-11-12, 17:46 przez vild3r, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: [Rozw]Problem z netem - Netia

Post autor: webster » 2009-11-12, 18:36

Pozostaje jedna rzecz :)jak pingi ida, to Zrob prosze

Kod: Zaznacz cały

telnet wp.pl 80
I Napisz czy sie pojawiła taka linia: Escape character is '^]'.
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

ODPOWIEDZ