[Rozw]Problem z netem - Netia

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

vild3r
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2009-10-24, 16:07

Re: [Rozw]Problem z netem - Netia

Post autor: vild3r » 2009-11-12, 19:01

webster pisze:Pozostaje jedna rzecz :)jak pingi ida, to Zrob prosze

Kod: Zaznacz cały

telnet wp.pl 80
I Napisz czy sie pojawiła taka linia: Escape character is '^]'.
Zrobiłem i wyświetla się to co napisałeś.

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1269
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: [Rozw]Problem z netem - Netia

Post autor: webster » 2009-11-12, 19:18

Dobra, jeszcze inaczej, ale aż nie wierze :)) Daj

Kod: Zaznacz cały

telnet google.pl 80
kiedy pojawi się Escape character is '^]'., Wklep cokolwiek z klawiatury i naciśnij enter :) Pojawił się kod html ?
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

syriusz666
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 2008-10-28, 01:38
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: [Rozw]Problem z netem - Netia

Post autor: syriusz666 » 2009-11-12, 19:29

instalowales slacka z parametrem hugesmp.s ?

[ Dodano: 2009-11-12, 19:33 ]
Ja dokladnie tak samo jak i ty mam neta z neti i poczatkowo tez probowalem z dhcp fakt udalo mi sie odpalic neta ale bylo z tym duzo zabawy wiec zrobilem inczaj zainstalowalem z parametrem hugesmp.s ustawilem wszystko reczni i dziala bez problemu :) jezeli instaluje bez tego parametru neta poprosu nie da sie odpalic a dlaczego to nie wiem ;/

vild3r
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2009-10-24, 16:07

Re: [Rozw]Problem z netem - Netia

Post autor: vild3r » 2009-11-12, 19:44

webster pisze:Dobra, jeszcze inaczej, ale aż nie wierze :)) Daj

Kod: Zaznacz cały

telnet google.pl 80
kiedy pojawi się Escape character is '^]'., Wklep cokolwiek z klawiatury i naciśnij enter :) Pojawił się kod html ?
Pojawił się... o czym to świadczy?

[ Dodano: 2009-11-12, 19:45 ]
syriusz to muszę od nowa zainstalować Slack'a czy da się jakoś ten parametr doinstalować? bądź jest jakieś inne rozwiązanie?

[ Dodano: 2009-11-12, 19:46 ]
bo z tego co pamiętam nie dawałem mu tego parametru... chyba

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1269
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: [Rozw]Problem z netem - Netia

Post autor: webster » 2009-11-12, 19:49

vild3r pisze:Pojawił się... o czym to świadczy?
że po telnet cie strona www się Tobie pojawiła.
vild3r pisze:syriusz to muszę od nowa zainstalować Slack'a czy da się jakoś ten parametr doinstalować? bądź jest jakieś inne rozwiązanie?
vild3r, Pisałeś, że Masz router przed sobą, więc, wątpię by jaki kolwiek rodzaj instalacji Slacka miał tutaj cokolwiek to gadania.

Kurcze, co ja bym dał by wskoczyć do Ciebie po ssh i sprawdzić bo normalnie nie wierze... :)
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

vild3r
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2009-10-24, 16:07

Re: [Rozw]Problem z netem - Netia

Post autor: vild3r » 2009-11-12, 19:52

Więc co dalej robimy z tym fantem? :?

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1269
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: [Rozw]Problem z netem - Netia

Post autor: webster » 2009-11-12, 19:59

Napisałem na PW do Ciebie :)
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

vild3r
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2009-10-24, 16:07

Re: [Rozw]Problem z netem - Netia

Post autor: vild3r » 2009-11-13, 16:40

Okazuje się, że prawdopodobnie należy zmienić mtu na 1492 w przypadku Neti. W jaki sposób tego dokonać?

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1269
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: [Rozw]Problem z netem - Netia

Post autor: webster » 2009-11-13, 17:02

Kod: Zaznacz cały

ifconfig eth0 mtu 1492
Ostatnio zmieniony 2009-11-13, 17:04 przez webster, łącznie zmieniany 2 razy.
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

syriusz666
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 2008-10-28, 01:38
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: [Rozw]Problem z netem - Netia

Post autor: syriusz666 » 2009-11-13, 18:15

vild3r pisze:syriusz to muszę od nowa zainstalować Slack'a czy da się jakoś ten parametr doinstalować? bądź jest jakieś inne rozwiązanie?
vild3r, Pisałeś, że Masz router przed sobą, więc, wątpię by jaki kolwiek rodzaj instalacji Slacka miał tutaj cokolwiek to gadania.

webster a sprawdzales? bo u mnie wlasnie w ten spoosb to wyglada :) tak samo netia i tak samo przez router

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: [Rozw]Problem z netem - Netia

Post autor: Pajaczek » 2009-11-13, 18:21

mtu na 1492 to domyślna wartość dla eth, nie widzę więc sensu zmian, chyba że gdzieś się ustawiło inaczej.

Zapewne chodziło raczej o coś w stylu

Kod: Zaznacz cały

iptables -I FORWARD -p tcp -m tcp --tcp-flags SYN,RST SYN -j TCPMSS --clamp-mss-to-pmtu
Czyli ograniczenia wielkości segmentu do maksymalnie MTU. No ale to wersja dla Linuxa, a w tym przypadku musiałbyś poszukać analogicznej opcji w ustawieniach swojego routera.

vild3r
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2009-10-24, 16:07

Re: [Rozw]Problem z netem - Netia

Post autor: vild3r » 2009-11-13, 18:51

Pajaczek, tu akurat nie masz racji, domyślnie jest 1500, zmieniłem mtu na 1492 tak jak napisał webster i działa :)

ODPOWIEDZ