nat+torrent=problem

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
dame
Moderator w st. spocz.
Posty: 985
Rejestracja: 2004-09-25, 17:37
Lokalizacja: wawa

nat+torrent=problem

Post autor: dame »

czesc!

mam taki problem -moj komputer stoi za natem (router cerberus adsl -neostrada). I odkad kozystam z sieci przez nat, transfery jakie osiagam sciagajac cos via bittorrent sa zalosne. Dopoki mialem bezposrednie polaczenie wszystko bylo rewelacyjnie.
Czy ktos ma pomysl co z tym zrobic?

pozdrawiam
aktualnie windows xp

Awatar użytkownika
Rookie One
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 2004-11-13, 13:16
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Re: nat+torrent=problem

Post autor: Rookie One »

Nie wiem, jak to jest w torrencie, ale np. w emule jest cos takiego, ze jesli jestes za NATem, to masz tzw. low ID, przez co masz dalsze miejsce w kolejkach do sciagania plikow i przydzielana ci jest mniejsza przepustowosc. Mysle, ze torrent ma podobny mechanizm i ze pomogloby przekieowanie jego portow. :)
Ostatnio zmieniony 2004-12-09, 14:54 przez Rookie One, łącznie zmieniany 1 raz.
[color=darkblue][b]- [ Slackware 10.2, kernel 2.4.31 ]
- [ Windows XP Home SP2 ][/b][/color]
[size=75]Pentium 4 3 GHz HT, 512 MB RAM, Intel 915G[/size]
Registered Linux User #372988

Awatar użytkownika
ahes
Użytkownik
Posty: 1047
Rejestracja: 2004-05-28, 10:44
Lokalizacja: Krakow
Kontakt:

Re: nat+torrent=problem

Post autor: ahes »

jasne. torenta odpal sobie na jakims szybkim serwerku - uczelnie znakomicie sie do tego nadaja. a pozniej z uczelni sciagaj sobie do domku.
[b][url=http://rootnode.net]rootnode.net[/url] :: Konta shellowe z piekła[/b]

KrzychuG
Użytkownik
Posty: 482
Rejestracja: 2004-08-18, 20:22
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Re: nat+torrent=problem

Post autor: KrzychuG »

Przekieruj sobie jakies porty i powinno byc po sprawie. Wiekszosc klientow ma opdpowidnie opcje, w ktorych nalezy zdefiniowac przez jaki port maja byc przesylane dane.
It's time to quit the game...

Awatar użytkownika
white.eyed
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 2004-12-03, 23:44
Kontakt:

Re: nat+torrent=problem

Post autor: white.eyed »

mam taką samą sytuacje :D
Musisz przekierować na routerze port 6881 [standartowy dla sieci bittorrent] lub port pokrewny np.: 6899. I podczas konfiguracji klienta podaj mu ten przekierowany port i będziesz rozwijał max. transfery.
JID: white.eyed@jabber.mayhem.net.pl

Awatar użytkownika
dame
Moderator w st. spocz.
Posty: 985
Rejestracja: 2004-09-25, 17:37
Lokalizacja: wawa

Re: nat+torrent=problem

Post autor: dame »

heh swietnie! :)
tylko jest maly problem -nie wiem jak to zrobic :(. Jak juz pisalem moj router to modem adsl cerberus (http://www.hardwax.pl/pentagram_cerberu ... 13074.html). Oczywiscie ma jakis firewall, a w nim jest czesc 'packet filter' (rozumiem ze to tu tego szukac). Moge dodac regule i mam takie pola do wypelnienia:
wybor: outgoing/incoming
wybor: action when matched: forward/drop
source IP
source Port
Destination IP
Destination Port

czy moglibyscie mi pomoc?
aktualnie windows xp

KrzychuG
Użytkownik
Posty: 482
Rejestracja: 2004-08-18, 20:22
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Re: nat+torrent=problem

Post autor: KrzychuG »

Nie chce byc wredny, ale ze strony producenta:
http://forum.slackware.pl/viewtopic.php?p=18352#18352
zawartość pudełka
1.Cerberus
2.Zasilacz
3.Kabel sieciowy "na wprost"
4.Kabel USB
5.Płyta CD
6.Instrukcja instalacji i obsługi
Nie sadzisz, ze instrukcje sa po to, zeby je przeczytac i szukac odpowiedzi na pytania dotyczace konfiguracji sprzetu/oprogramowania? Mysle, ze warto zajrzec.
It's time to quit the game...

Awatar użytkownika
dame
Moderator w st. spocz.
Posty: 985
Rejestracja: 2004-09-25, 17:37
Lokalizacja: wawa

Re: nat+torrent=problem

Post autor: dame »

wiesz, jest jeden problem -juz wczesniej przeczytalem instrukcje i nie jest tu napisane jak to dokladnie zrobic. gdyby bylo nie prosilbym o pomoc. 8)
aktualnie windows xp

Awatar użytkownika
white.eyed
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 2004-12-03, 23:44
Kontakt:

Re: nat+torrent=problem

Post autor: white.eyed »

Jeżeli dobrze rozumie masz router razem z modemem do neostrady. Nie jestem pewien czy on umożliwia przekierowanie portów. Poszukaj takie coś jak forwarding ports.
JID: white.eyed@jabber.mayhem.net.pl

Awatar użytkownika
snaj
Moderator w st. spocz.
Posty: 1608
Rejestracja: 2004-10-10, 16:32
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: nat+torrent=problem

Post autor: snaj »

To jest router+switch do obslugi lacz adsl. A NAT i przekierowanie to teraz podstawowy element takiego urzadzenia za taka cene, zreszta :
funkcje NAT tak
firewall - tworzenie reguł na podstawie adresu źródła i celu, typu pakietu (TCP/UDP)
- blokowanie ataków typu DoS
- blokowanie adresów URL
*
[color=blue]Sieci[/color]/[color=green]Serwery[/color]/[color=red]Security[/color] - Freelancer
*

KrzychuG
Użytkownik
Posty: 482
Rejestracja: 2004-08-18, 20:22
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Re: nat+torrent=problem

Post autor: KrzychuG »

Ok, jako, ze zapewne ty mozesz inicjowac polaczenie na dowolnym porcie (np wyslac do kogos plik przez gg itd), wiec powinienes skorzystac z tych opcji:
wybor: outgoing/incoming
wybor: action when matched: forward/drop
source IP: (tutaj jakos musisz wstawic, aby przekierowywal wszystkie ip, moze wystarczy zostawic puste)
source: Port port, ktory ma byc otwarty na zewnatrz
Destination: IP IP twojego komputera (wewnetrzne)
Destination Port: port, ktory ustawiasz w programie
Logicznie myslac powinno to dzialac. Poza tym pamietaj, ze czlowiek najlepiej uczy sie na wlasnych bledach, poproboj samemu.
It's time to quit the game...

Awatar użytkownika
dame
Moderator w st. spocz.
Posty: 985
Rejestracja: 2004-09-25, 17:37
Lokalizacja: wawa

Re: nat+torrent=problem

Post autor: dame »

wow, dzieki za pomoc :)
a czy wiecie jak to sprawdzic czy przekierowanie dziala? (poza patrzeniem na transfer)

skontaktowalem sie z obsluga tech i powiedzieli mi ze przekierowania portow ustawia sie w panelu 'virtual server' tak tez zrobilem i transfery podskoczyly :)
aktualnie windows xp

KrzychuG
Użytkownik
Posty: 482
Rejestracja: 2004-08-18, 20:22
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Re: nat+torrent=problem

Post autor: KrzychuG »

Postaw sobie jakis serwer na swoim komputerze, np ftp na tym porcie i sproboj sie zalogowac z zewnatrz. Jesli ci sie uda to znaczy ze dziala.
It's time to quit the game...

Klopsik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 2004-06-10, 12:20
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Kontakt:

Re: nat+torrent=problem

Post autor: Klopsik »

Jak na emule bedziesz mial HighID...

ODPOWIEDZ