[Rozw] Slackware 12.2 + Raid 1

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3314
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: [Rozw] Slackware 12.2 + Raid 1

Post autor: mina86 » 2010-01-19, 21:27

Hammer pisze:jeżeli błąd będzie wynikał z nieprawidłowo działającej aplikacji to RAID się nie sprawdzi?
To jak się zabezpieczyć przed czymś takim?
Nie używać tej aplikacji.
Hammer pisze:W jaki sposób można dostać się do lilo.conf i zmodyfikować wpisy?
mdadm --assemble?
Hammer pisze:Jak ktoś dysponuje lepszymi linkami proszę o udostępnienie
http://tldp.org/HOWTO/Software-RAID-HOWTO.html
Ostatnio zmieniony 2010-01-19, 21:28 przez mina86, łącznie zmieniany 1 raz.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

Hammer
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 2008-01-19, 11:45

Re: [Rozw] Slackware 12.2 + Raid 1

Post autor: Hammer » 2010-01-19, 21:34

Niestety ten sam komunikat.

magnusek
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 2004-10-05, 16:08

Re: [Rozw] Slackware 12.2 + Raid 1

Post autor: magnusek » 2010-01-20, 08:38

Akurat parę dni temu instalowałem 12.2 na soft raidzie i wszystko przeszło bez problemu tak wiec opisz wszystko co i jak instalowałeś bo wg mnie popełniłeś gdzieś podstawowy błąd.

np.
1.podzieliłem dyski na identyczne partycje...
2. zsynchronizowałem dyski poleceniem...
(sorry ale nie będę zgadywał gdzie co mogłeś popsuć :))

Lilo masz standardowo po instalacji ustawione w raidzie wiec nie powinno być żadnych problemów

_________

Jeżeli chodzi o dostanie sie do macierzy...

Podmontuj jeden dysk, zmodyfikuje lilo, odpal system, synchronizuj i więcej czytaj ;)

Hammer
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 2008-01-19, 11:45

Re: [Rozw] Slackware 12.2 + Raid 1

Post autor: Hammer » 2010-01-20, 10:02

A więc po kolei:

1. Maszyna 2xP2-450MHz - 2 dyski 10GB
2. Uruchomiłem kompa z płytki slacka 12.2
3. Przy opcji boot: prowadziłem:
boot: hugesmp.s edd=off
ponieważ jeżeli nie poddałem opcji edd=off wówczas pojawiał mi się komunikat
Probbing edd (edd=off)
i stawał proces instalacji.
4. Po zabootowaniu zalogowałem się jako root (oczywiście bez hasła)
5. Uruchomiłem fdiska dla jednego i drugiego dysku
fdisk /dev/hda
6. Usunąłem wszystkie partycje (opcja "d")
7. Dodałem partycje (opcja "n") w następujących wartościach:
/dev/hda1 - 32MB - boot
/dev/hda2 - 512MB - swap
/dev/hda3 - reszta - /
8. Ustawiłem partycje butującą /dev/hda1 (opcji "a")
9. Ustawiłem system plików na
raid autodetect
(opcja "t" plus "fd") dla wszystkich partycji, włącznie ze swap.
10. Wyszedłem z fdiska zapisując zmiany (opcja "w")
11. Powtórzyłem kroki od 5 - 10 dla drugiego dysku
/dev/hdc
12. Tworzyłem macierz następującymi komendami:
mdadm --create /dev/md0 --level 1 --raid-devices=2 /dev/hda1 /dev/hdc1
mdadm --create /dev/md1 --level 1 --raid-devices=2 /dev/hda2 /dev/hdc2
mdadm --create /dev/md2 --level 1 --raid-devices=2 /dev/hda3 /dev/hdc3
mkswap /dev/md1
13. Uruchomiłem instalatora "setup"
14. Wskazałem partycje swap (sam ją wykrył),
15. Wskazałem partycje root /dev/md2
16. Przy pytaniu o montowanie /etc/fstab/ dałem "continue"
17. Wybrałem "Expert".
18. Odznaczyłem część rzeczy w tym wszystko związane z X-ami
19. Jak zakończył instalację, wskazałem, dla lilo "simple" jako sposób tworzenia lilo, rozdzielczość 1024x768x256.
20. Lilo zainstalowałem w MBR
21. Pominąłem instalację sieci
22. Wyszedłem z instalatora przez "Exit"
23. Zrestartowałem komputer "Ctrl + Alt + Delete"

Po restarcie nie pojawia mi się lilo.
Ostatnio zmieniony 2010-01-20, 13:33 przez Hammer, łącznie zmieniany 1 raz.

magnusek
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 2004-10-05, 16:08

Re: [Rozw] Slackware 12.2 + Raid 1

Post autor: magnusek » 2010-01-20, 10:21

ehhh....

mała podpowiedz:
a dlaczego przy odpalaniu płyty instalacyjnej dałeś "edd=off" ?

:]

Hammer
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 2008-01-19, 11:45

Re: [Rozw] Slackware 12.2 + Raid 1

Post autor: Hammer » 2010-01-20, 10:30

Ponieważ, jak puściłem bez tego to pojawia mi się Probbing edd i tak stoi nic nie robiąc, chyba że robi, a ja mu przerwałem za wcześnie?
Co to jest edd?

magnusek
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 2004-10-05, 16:08

Re: [Rozw] Slackware 12.2 + Raid 1

Post autor: magnusek » 2010-01-20, 10:59

Poszukaj informacji na temat tego "edd"
Co to jest i za co jest odpowiedzialne

// a dodałeś edd=off do lilo już na zainstalowanym systemie?

Hammer
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 2008-01-19, 11:45

Re: [Rozw] Slackware 12.2 + Raid 1

Post autor: Hammer » 2010-01-20, 11:01

Nie dodawałem. W jaki sposób to dodać? Można w ten sposób: ?
append="edd=off"
Tylko jak się dostać do lilo.conf, żeby nie uszkodzić instalacji?
Ostatnio zmieniony 2010-01-20, 11:17 przez Hammer, łącznie zmieniany 1 raz.

magnusek
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 2004-10-05, 16:08

Re: [Rozw] Slackware 12.2 + Raid 1

Post autor: magnusek » 2010-01-20, 11:23

Poczytaj o lilo.conf


Jak dodac napisalem wyzej...
magnusek pisze:
Jeżeli chodzi o dostanie sie do macierzy...

Podmontuj jeden dysk, zmodyfikuje lilo, odpal system, synchronizuj i więcej czytaj ;)

Hammer
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 2008-01-19, 11:45

Re: [Rozw] Slackware 12.2 + Raid 1

Post autor: Hammer » 2010-01-20, 11:29

A możesz mi powiedzieć, co znaczy w tym wypadku zsynchronizować dysk i jak to się robi w moim przypadku?

Jak montuje dysk w następujący sposób:
mkdir /mnt/boot
mkdir /mnt/root

mount /dev/md0 /mnt/boot
mount /dev/md2 /mnt/root
dostaję błąd:
mount /dev/md0: cant read superblock
Gdy próbowałem podmontować dysk poleceniem
mount /dev/hda3 /mnt/root
dostaję błąd:
mount: unknown filesystem type 'mkraid'
Ostatnio zmieniony 2010-01-20, 11:34 przez Hammer, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
marco70
Moderator
Posty: 1105
Rejestracja: 2006-10-26, 19:03
Lokalizacja: K...l

Re: [Rozw] Slackware 12.2 + Raid 1

Post autor: marco70 » 2010-01-20, 11:37

Poczytaj jest jeszcze chyba taka opcja edd=skipmbr
Ostatnio zmieniony 2010-01-20, 11:41 przez marco70, łącznie zmieniany 2 razy.
Slackware 14.0 kde 4.8.5
i5-6500 CPU @ 3.20GHz

Hammer
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 2008-01-19, 11:45

Re: [Rozw] Slackware 12.2 + Raid 1

Post autor: Hammer » 2010-01-20, 11:44

Dzięki marco70, ale to już przeglądałem po sugestii magnuska. Wiem już o co chodzi edd, sprawdziłem również czy w biosie płyty głównej nie ma jakiejś opcji do tego, ale nie ma. Natomiast chciałbym teraz przetestować wprowadzenie zmiany w lilo.conf, ale nie mogę się do niego dostać.

Jeżeli zrobię tak:
mdadm --create /dev/md0 --level 1 --raid-devices=2 /dev/hda1 /dev/hdc1
mdadm --create /dev/md1 --level 1 --raid-devices=2 /dev/hda2 /dev/hdc2
mdadm --create /dev/md2 --level 1 --raid-devices=2 /dev/hda3 /dev/hdc3
to będę się mógł dostać do lilo.conf, bo tak już wczoraj robiłem, przed ostatnia instalacją, to udało mi się zamontować partycje w taki sposób, jak pisałem we wcześniejszym poście.
Pytanie, czy jak tak zrobię, to czy nie rozwalę sobie zainstalowanego systemu?
Ostatnio zmieniony 2010-01-20, 11:46 przez Hammer, łącznie zmieniany 1 raz.

magnusek
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 2004-10-05, 16:08

Re: [Rozw] Slackware 12.2 + Raid 1

Post autor: magnusek » 2010-01-20, 11:59

teoretycznie przy tworzeniu macierzy czyli po wykonaniu:

Kod: Zaznacz cały

mdadm --create /dev/md0 --level 1 --raid-devices=2 /dev/hda1 /dev/hdc1
nic nie powinno sie stac :), abyś później tylko nie formatował ręcznie macierzy... no ale do sedna

Kod: Zaznacz cały

mount /dev/hda3 /mnt/root 
[b]mount: unknown filesystem type 'mkraid'[/b] 
Na jaki typ partycji formatowałeś? Niestety wcześniej nie napisałeś tak wiec przykładowo dla reisera

Kod: Zaznacz cały

mount -t reiserfs /dev/hda3 /mnt/root 
zastosuj przełącznik "-t" i podaj typ partycji
najlepiej zapoznaj sie z tym poleceniem dokładniej jeżeli nie masz zamiaru instalować X-ów

Hammer
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 2008-01-19, 11:45

Re: [Rozw] Slackware 12.2 + Raid 1

Post autor: Hammer » 2010-01-20, 13:25

Zrobiłem tak jak sugerowałeś, czyli:
mkdir /mnt/root
mkdir /mnt/boot

mount -t reiserfs /dev/hda3 /mnt/root
mount -t proc none /mnt/root/proc
mount -t ext2 /dev/hda1 /mnt/boot

chroot /mnt/root /bin/bash
lilo.conf mam takie :
boot = /dev/hda
message = /boot/boot_message.txt
prompt
timeout = 50

change-rules
reset

vga = 773

image = /boot/vmlinuz
root = /dev/md2
label = Linux
read-only
Po wydaniu polecenia lilo dostaję informację:
Warning: LBA32 addressing assumed
Added Linux*
One warning was issued
Co powinienem ewentualnie jeszcze zmienić, dodać?

Na próbę zainstalowałem Slacka 12.2 na VMWare wg podanej u góry instrukcji i przeszło bez zarzutu. Po instalacji system uruchamia się od razu. Oczywiście instalowałem na dwóch wirtualnych dyskach. Jedyna różnica to taka, że przy starcie instalki nie wyłączyłem edd.

Czy ktoś ma jakiś pomysł?

Wygląda na to, że wszystko lub prawie wszystko robiłem dobrze. Jeżeli się nie mylę to problemem było to w jaki sposób bios rozpoznawał dyski. Po manipulacji kolejności startu dysków system mi się zbootował i na razie działa.
Ostatnio zmieniony 2010-01-20, 21:16 przez Hammer, łącznie zmieniany 2 razy.

magnusek
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 2004-10-05, 16:08

Re: [Rozw] Slackware 12.2 + Raid 1

Post autor: magnusek » 2010-01-21, 10:21

Warning: LBA32 addressing assumed
Added Linux*
One warning was issued
zasada jest prosta:

- jak czegoś nie wiesz pytaj Google!
- Jak nie znajdziesz w Google to pytaj innych :)

__

jeżeli na teście przeszło Ci bez problemu spróbuj to wdrożyć :)

ODPOWIEDZ