Dziwne zachowanie sieci

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

mokry
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 2005-03-30, 22:00

Dziwne zachowanie sieci

Post autor: mokry » 2010-01-20, 15:38

Witam

Mam dziwny problem w sieci z którym nie potrafię sobie poradzić mianowicie w losowych momentach sieć przycina się tzn strony długo się ładują a pingi na bramę (192.168.0.1) idą z czasami 1500-2000ms po pewnym czasie wszystko wraca do normy. Spotkaliście się z podobnym przypadkiem? Gdzie i jak szukać przyczyny takiego zachowania? Bardzo proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 2010-01-20, 15:41 przez mokry, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2861
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: Dziwne zachowanie sieci

Post autor: Outlaw » 2010-01-20, 15:45

Jakiego masz switcha? Może łapie jakieś zwiechy. Kabel jest ok? Opisz w ogóle jak wygląda topologia.

mokry
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 2005-03-30, 22:00

Re: Dziwne zachowanie sieci

Post autor: mokry » 2010-01-20, 15:51

Jest to sieć osiedlowa w linii prostej jest około 12 switchy 8 lub 16 portowe edimaxy i signamaxy serwer z slackware 11 na nami 3 dsle 4Mb

Awatar użytkownika
m00n
Użytkownik
Posty: 666
Rejestracja: 2004-06-26, 15:31
Lokalizacja: Morag
Kontakt:

Re: Dziwne zachowanie sieci

Post autor: m00n » 2010-01-20, 16:08

najprawdopodobniej robia sie petle w sieci, edimaxy to nie sa zbyt dobrej jakosci sprzety :P Co tzn w linii prostej ? narysuj topologie i wrzuc
Obecnie uzywam: Slackware, Debian, OpenBSD
Wyznawca Unixa i fanatyk Cisco ;]

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2861
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: Dziwne zachowanie sieci

Post autor: Outlaw » 2010-01-20, 16:16

norma mówi o 8 switach podłączonych w "linii prostej" także masz już odpowiedź.

Awatar użytkownika
m00n
Użytkownik
Posty: 666
Rejestracja: 2004-06-26, 15:31
Lokalizacja: Morag
Kontakt:

Re: Dziwne zachowanie sieci

Post autor: m00n » 2010-01-20, 16:38

Outlaw co to za norma bo szczerza mowiac nie slyszalem o tym ?
Fajnie by bylo jakby autor narysowal jak dokladnie sa switche ze soba podlaczone, bo mi sie wydaje ze to kwestia petli, a edimaxy STP to raczej nie maja :] Tak czy siak ja bym przeprojektowal topologie sieci i kupil jednego mocniejszego zarzadzalnego switcha podlaczonego do serwera a te edimaxy podlaczyl do niego.
Obecnie uzywam: Slackware, Debian, OpenBSD
Wyznawca Unixa i fanatyk Cisco ;]

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2861
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: Dziwne zachowanie sieci

Post autor: Outlaw » 2010-01-20, 16:42

Jeśli byłaby pętla to w ogóle by mu nie działało.

Napisało mi się norma, ale oczywiście takiej normy nie ma, tylko "tak się przyjeło" :) Skojarzyło mi się też że maksymalnie 7 switchy można korzystać przy domyślnie skonfigurowanym STP w Cisco ;)

Awatar użytkownika
m00n
Użytkownik
Posty: 666
Rejestracja: 2004-06-26, 15:31
Lokalizacja: Morag
Kontakt:

Re: Dziwne zachowanie sieci

Post autor: m00n » 2010-01-20, 16:49

Skojarzyło mi się też że maksymalnie 7 switchy można korzystać przy domyślnie skonfigurowanym STP w Cisco
To fakt :)

No ale my tu sobie toerytyzujemy a topologi nie ma ;]
Obecnie uzywam: Slackware, Debian, OpenBSD
Wyznawca Unixa i fanatyk Cisco ;]

mokry
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 2005-03-30, 22:00

Re: Dziwne zachowanie sieci

Post autor: mokry » 2010-01-20, 18:41

Tylko się nie przerażajcie do tej pory jakoś to działało ostatnio coś się pochrzaniło. Topologia wygląda mniej więcej tak.


Obrazek

Awatar użytkownika
m00n
Użytkownik
Posty: 666
Rejestracja: 2004-06-26, 15:31
Lokalizacja: Morag
Kontakt:

Re: Dziwne zachowanie sieci

Post autor: m00n » 2010-01-20, 18:52

no troche wiecej jak 12, ale ogolnie dżizas ;] Czy tych switchy musi tyle byc czy odleglosci sa takie duze ? Bo jezeli nie to tam gdzie jest mozliwosc w zmiesczeniu sie w granicy 100m kabla to tak zrobcie. Pamietaj ze kazde aktywne urzadzenie w sieci to dodatkowe opoznienie. A jezeli ruch jest to duzy to samo budowanie tablicy arp w takiej topologii to masakra i o ile byly by to dobre switche to moze by jeszcze przeszlo ale taka topologia + edimaxy to wesolo :D Ile komputerow jest podlaczonych razem ? Ja bym ciagnal wszystko do jednego glownego switcha jesli odleglosc pozwoli a jak nie to topologie rozszerzonej gwiazdy z podzialem na switche warstwy dostepowej i jeden switch (mocniejszy) dystrybucyjny.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2010-01-20, 18:53 przez m00n, łącznie zmieniany 1 raz.
Obecnie uzywam: Slackware, Debian, OpenBSD
Wyznawca Unixa i fanatyk Cisco ;]

mokry
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 2005-03-30, 22:00

Re: Dziwne zachowanie sieci

Post autor: mokry » 2010-01-20, 19:05

odległośc między switchami wynoski ok 70-90m każdy switch to jeden blok w których mamy klientów

Awatar użytkownika
m00n
Użytkownik
Posty: 666
Rejestracja: 2004-06-26, 15:31
Lokalizacja: Morag
Kontakt:

Re: Dziwne zachowanie sieci

Post autor: m00n » 2010-01-20, 19:06

czyli 1 switch na twoim rysunku to jeden blok tak ? i odleglosc pomiedzy kazdym blokiem to ok 80 m ?
Ostatnio zmieniony 2010-01-20, 19:08 przez m00n, łącznie zmieniany 1 raz.
Obecnie uzywam: Slackware, Debian, OpenBSD
Wyznawca Unixa i fanatyk Cisco ;]

mokry
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 2005-03-30, 22:00

Re: Dziwne zachowanie sieci

Post autor: mokry » 2010-01-20, 19:11

tak jeden switch to jeden blok odległość ok 80m do jednego switcha podłączonych jest średnio 10 osób czasem więcej + radiówka około 10 baz

Awatar użytkownika
m00n
Użytkownik
Posty: 666
Rejestracja: 2004-06-26, 15:31
Lokalizacja: Morag
Kontakt:

Re: Dziwne zachowanie sieci

Post autor: m00n » 2010-01-20, 19:17

jesli nie da sie wyeliminowac tych odleglosci tzn wyrzucic przynajmniej pare switchy i spiac to w rozszerzona gwiazde to jedyne wyjscie jakie widze to porzadne switche z uplinkami swiatlowodowymi albo przerobienie na wifi. Pytanie tylko czy wczesniej to dzialalo dobrze ? Bo jesli tak to bardzo mozliwe ze jest gdzies awaria w okablowaniu, bo w takiej topologi kazdy switch jest pojedynczym punktem awarii i wystarczy ze ktos z domownikow przygniotl kabel krzeslem i kupa. Proponuje porzadny miernik sieciowy zakupic i sprawdzic wszystko. BTW jesli to siec komercyjna to proponuje zmienic infrastrukture i topologie :P
Ostatnio zmieniony 2010-01-20, 19:21 przez m00n, łącznie zmieniany 1 raz.
Obecnie uzywam: Slackware, Debian, OpenBSD
Wyznawca Unixa i fanatyk Cisco ;]

mokry
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 2005-03-30, 22:00

Re: Dziwne zachowanie sieci

Post autor: mokry » 2010-01-20, 19:27

jaki miernik polecasz z tego co piszesz jedynym ratunkiem dla nas przynajmniej do wiosny jest wykonanie pomiarów i ustalanie przyczyny awarii

ODPOWIEDZ