Dziwne zachowanie sieci

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2862
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: Dziwne zachowanie sieci

Post autor: Outlaw »

Hmmm a gdzie masz te switche na tych blokach, bo ja mam w puszkach na dachu i teraz przy mrozach potrafi bardzo mulić... kable w tamtym roku wymieniałem na nowe, a więc kwestia okablowania odpada, pozostają switche które pod wpływem niskich temperatur tracą na wydajności...
Jeśli to możliwe wstaw w kilku miejscach RB450 i wdróż routing do sieci, bo jeśli teraz masz sieć jako jeden wielki most to przej... :)

Awatar użytkownika
m00n
Użytkownik
Posty: 666
Rejestracja: 2004-06-26, 15:31
Lokalizacja: Morag
Kontakt:

Re: Dziwne zachowanie sieci

Post autor: m00n »

taki miernik ktory umozliwia zrobienie mapy polaczen i znajdzie zwarcie w przewodach.
Nie polecam zadnego konkretnego bo sie na tym nie znam, tu masz przyklad.
http://allegro.pl/item865902681_tester_ ... 8_lcd.html

fakt temperatura pracy switcha to 0 - 45" wiec tez mzoe byc cos na rzeczy. Routing tez wypdaloby jakis zrobic, ale podstawa to poskladac to wszystko do kupy, bo to obecnie topologia magistrali jest :P
Obecnie uzywam: Slackware, Debian, OpenBSD
Wyznawca Unixa i fanatyk Cisco ;]

syriusz666
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 2008-10-28, 01:38
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: Dziwne zachowanie sieci

Post autor: syriusz666 »

U mnie w sieci pare lat temu byl podobny problem (jednak nie taki sam) jak sie pozniej okazalo problemem byl kabel ktory robil zwarci.

Awatar użytkownika
m00n
Użytkownik
Posty: 666
Rejestracja: 2004-06-26, 15:31
Lokalizacja: Morag
Kontakt:

Re: Dziwne zachowanie sieci

Post autor: m00n »

jak sie pozniej okazalo problemem byl kabel ktory robil zwarci.
nom jak to w zyciu bywa, najczesciej warstwa fizyczna jest problemem :)
Obecnie uzywam: Slackware, Debian, OpenBSD
Wyznawca Unixa i fanatyk Cisco ;]

mokry
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 2005-03-30, 22:00

Re: Dziwne zachowanie sieci

Post autor: mokry »

teraz to już zgłupiałem puszczałem pingi z komputera podłączonego do pierwszego od góry switcha na apeki TONZE (na każdą z baz) oraz na jeden komputer w środku sieci na apeki TONZE i komputer pingi idą z czasami <1ms a z obciążeniem 1024 bajtów po 2-3ms natomiast na serwer czasy wahały się od 600 do 2000ms trwało to jakieś 3-5 minut. po czym pingi na serwer zaczęły iść normalnie. Co Wy na to?

Odnośnie czerwonych i niebieskich punktów miałem wkleić rysunek ale niestety nie udało mi się wysłać go na serwer (blokada portów w pracy).
Ostatnio zmieniony 2010-01-21, 13:16 przez mokry, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bzyk
Moderator w st. spocz.
Posty: 991
Rejestracja: 2004-06-05, 06:32
Lokalizacja: Pszczyna
Kontakt:

Re: Dziwne zachowanie sieci

Post autor: bzyk »

tcpdump na interfejsie serwera (od strony lanu) i obserwowac co wpada gdy pingi zwiekszaja swoje czasu.
czy pingi maja problemy tylko na serwerze, czy tez komputery w sieci lan (pomiedzy soba) maja duze opoznienia?
co to sa te puknty zielone, niebieskie i czerwone?
In /dev/null no one can hear you scream.

Awatar użytkownika
m00n
Użytkownik
Posty: 666
Rejestracja: 2004-06-26, 15:31
Lokalizacja: Morag
Kontakt:

Re: Dziwne zachowanie sieci

Post autor: m00n »

moze problem lezy po stronie karty sieciowej serwera ? i jeszcze pytanie jaki sprzet jest na serwerze i jakie uslugi sieciowe uruchomione. Abstrahujac od tej sytuacji przebudowa sieci tak czy siak was czeka bo ciezko jest wogole zdiagnozowac przyczyne awarii w takiej topologii, przydaloby sie tez wymienic sprzet i wprowadzic podzial na access-distribution-core. Zaprzegnac powiedzmy Nagiosa do monitoringu i podzielic siec logicznie na vlany albo podsieci. Bo narazie to jeden duzy broadcast.
Obecnie uzywam: Slackware, Debian, OpenBSD
Wyznawca Unixa i fanatyk Cisco ;]

mokry
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 2005-03-30, 22:00

Re: Dziwne zachowanie sieci

Post autor: mokry »

karta sieciowa została wymieniona na nową zamówiliśmy tego switcha mamy zamiar za jego pomocą podzielić sieć na 3 części zobaczymy co będzie w każdym razie walczymy jak coś się poprawi napiszę co do sprzętu to mamy athlona 3000 4 GB RAM dysk SATA 160GB serwer służy jako router uruchomione są BIND APACHE MySQL i nic poza tym
Ostatnio zmieniony 2010-01-21, 15:22 przez mokry, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
m00n
Użytkownik
Posty: 666
Rejestracja: 2004-06-26, 15:31
Lokalizacja: Morag
Kontakt:

Re: Dziwne zachowanie sieci

Post autor: m00n »

to czekamy na informacje i jeszcze jedno, pisales ze odleglosci pomiedzy blokami to ok 80m a jaka jest odlegosc od switcha do klientow ? Moze na paru odscinkach jest przekroczona odleglosc 100m a switche edimaxa wzmacniaczami sygnalu na takie odleglosci dobrymi nie sa.
A na kazdym urzadzeniu jest jakas strata, wiec jesli sygnal ma przejsc przez 12 urzadzen gdzie przy paru moze byc przekroczona maxymalna odleglosc kabla to mzoe byc jakis trop. Radze rowniez porzadny miernik sieciowy kupic/pozyczyc zatrudnic firme ktora zrobi pomiar itp.
Obecnie uzywam: Slackware, Debian, OpenBSD
Wyznawca Unixa i fanatyk Cisco ;]

mokry
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 2005-03-30, 22:00

Re: Dziwne zachowanie sieci

Post autor: mokry »

Witam

Wymieniłem switch dystrybucyjny ma Linksys SRW 208-EU nadal jest to samo wydaje mi się że problem jest gdzieś w sieci z wirusami i tego typu bagnem bzyk podał wskazówkę z TCPDUMPEM jednak nie wiem czy poradzę sobie z analizą zrzutów z tego programu mam nadzieje że mogę na Was liczyć. Poradzcie co mam odpalić i jak aby znaleść przyczynę.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ