[Rozw.] Bardzo nietypowy problem z Dialogiem.

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Zawisza Czarny
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 2007-06-30, 10:34
Kontakt:

[Rozw.] Bardzo nietypowy problem z Dialogiem.

Post autor: Zawisza Czarny » 2010-03-10, 12:03

Witam.
Mam dialog (opcja 1 Mb) z którym łącze się przez sagema fast 800 (tak tego z neostrady :) )

1. Siec jest zainstalowana wg. (uniwersalnego zresztą) sposobu (od ptk. 7 ) http://forum.slackware.pl/viewtopic.php?t=8962

2. reboot :)

3. ifconfig ppp0

Kod: Zaznacz cały

ppp0      Link encap:Point-to-Point Protocol  
          inet addr:78.8.133.62  P-t-P:78.8.133.1  Mask:255.255.255.255
          UP POINTOPOINT RUNNING NOARP MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:38 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:13 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:3 
          RX bytes:2247 (2.1 KiB)  TX bytes:769 (769.0 B)

4. ping 78.8.133.1

Kod: Zaznacz cały

 PING 78.8.133.1 (78.8.133.1) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 78.8.133.1: icmp_seq=1 ttl=255 time=13.9 ms
64 bytes from 78.8.133.1: icmp_seq=2 ttl=255 time=13.5 ms
64 bytes from 78.8.133.1: icmp_seq=3 ttl=255 time=13.5 ms
64 bytes from 78.8.133.1: icmp_seq=4 ttl=255 time=13.5 ms

--- 78.8.133.1 ping statistics ---
4 packets transmitted, 4 received, 0% packet loss, time 3005ms
rtt min/avg/max/mdev = 13.537/13.659/13.980/0.185 ms
Niby wszystko w porządku, ale zaczynają się schody :)

5. ping 8.8.8.8 (dns google tak wygląda z tego co pamiętam)

Kod: Zaznacz cały

PING 8.8.8.8 (8.8.8.8) 56(84) bytes of data.
From 192.168.0.1 icmp_seq=2 Destination Host Unreachable
From 192.168.0.1 icmp_seq=3 Destination Host Unreachable
From 192.168.0.1 icmp_seq=4 Destination Host Unreachable

--- 8.8.8.8 ping statistics ---
4 packets transmitted, 0 received, +3 errors, 100% packet loss, time 2998ms
, pipe 3
i nie działa, a co najciekawsze moje DNS'y też nie dają się spingować... i nie wiem za bardzo co jest grane :|

5. cat /var/log/messages | grep -i pppd

Kod: Zaznacz cały

Mar 10 13:01:28 router pppd[2745]: Plugin pppoatm.so loaded.
Mar 10 13:01:28 router pppd[2745]: PPPoATM plugin_init
Mar 10 13:01:28 router pppd[2745]: PPPoATM setdevname_pppoatm - SUCCESS:0.35
Mar 10 13:01:28 router pppd[2746]: pppd 2.4.4 started by root, uid 0
Mar 10 13:01:28 router pppd[2746]: Using interface ppp0
Mar 10 13:01:28 router pppd[2746]: Connect: ppp0 <--> 0.35
Mar 10 13:01:28 router pppd[2746]: CHAP authentication failed: CHAP authentication failure, unit 13134
Mar 10 13:01:28 router pppd[2746]: Connection terminated.
Mar 10 13:01:59 router pppd[2746]: Using interface ppp0
Mar 10 13:01:59 router pppd[2746]: Connect: ppp0 <--> 0.35
Mar 10 13:01:59 router pppd[2746]: CHAP authentication failed: CHAP authentication failure, unit 11776
Mar 10 13:01:59 router pppd[2746]: Connection terminated.
Mar 10 13:02:29 router pppd[2746]: Using interface ppp0
Mar 10 13:02:29 router pppd[2746]: Connect: ppp0 <--> 0.35
Mar 10 13:02:30 router pppd[2746]: CHAP authentication failed: CHAP authentication failure, unit 10714
Mar 10 13:02:30 router pppd[2746]: Connection terminated.
Mar 10 13:02:52 router pppd[2788]: Plugin pppoatm.so loaded.
Mar 10 13:02:52 router pppd[2788]: PPPoATM plugin_init
Mar 10 13:02:52 router pppd[2788]: PPPoATM setdevname_pppoatm - SUCCESS:0.35
Mar 10 13:02:52 router pppd[2789]: pppd 2.4.4 started by root, uid 0
Mar 10 13:02:52 router pppd[2789]: Using interface ppp0
Mar 10 13:02:52 router pppd[2789]: Connect: ppp0 <--> 0.35
Mar 10 13:02:52 router pppd[2789]: CHAP authentication failed: CHAP authentication failure, unit 2513
Mar 10 13:02:52 router pppd[2789]: Connection terminated.
Mar 10 13:03:00 router pppd[2746]: Using interface ppp0
Mar 10 13:03:00 router pppd[2746]: Connect: ppp0 <--> 0.35
Mar 10 13:03:01 router pppd[2746]: CHAP authentication failed: CHAP authentication failure, unit 5272
Mar 10 13:03:01 router pppd[2746]: Connection terminated.
Mar 10 13:03:20 router pppd[2801]: Plugin pppoatm.so loaded.
Mar 10 13:03:20 router pppd[2801]: PPPoATM plugin_init
Mar 10 13:03:20 router pppd[2801]: PPPoATM setdevname_pppoatm - SUCCESS:0.35
Mar 10 13:03:20 router pppd[2802]: pppd 2.4.4 started by root, uid 0
Mar 10 13:03:20 router pppd[2802]: Using interface ppp0
Mar 10 13:03:20 router pppd[2802]: Connect: ppp0 <--> 0.35
Mar 10 13:03:20 router pppd[2802]: CHAP authentication succeeded: CHAP authentication success, unit 13172
Mar 10 13:03:20 router pppd[2802]: CHAP authentication succeeded
Mar 10 13:03:20 router pppd[2802]: local  IP address 78.8.133.62
Mar 10 13:03:20 router pppd[2802]: remote IP address 78.8.133.1
Mar 10 13:03:20 router pppd[2802]: primary   DNS address 217.30.129.149
Mar 10 13:03:20 router pppd[2802]: secondary DNS address 217.30.137.200
Mar 10 13:03:22 router pppd[2789]: Exit.
Mar 10 13:03:31 router pppd[2746]: Exit.
cat /etc/ppp/resolv.conf

Kod: Zaznacz cały

nameserver 217.30.129.149
nameserver 217.30.137.200
I naprawdę nie wiem co jest nie tak... I napiszcie mi czy problemem może być źle skonfigurowany serwer DHCP?? czy może jeszcze coś innego??
Samego slacka instalowałem używając http://slackwiki.org/Minimal_System gdyż chciałem mieć system tylko jako router, jedyna różnica jest taka że opis jest do 12 ja ja mam slackware 13 i chyba tyle...


i jeszcze jedno podczas wywoływania komendy

Kod: Zaznacz cały

pppd call ueagle-atm
dostaję tylko

Kod: Zaznacz cały

Plugin pppoatm.so loaded.
PPPoATM plugin_init
PPPoATM setdevname_pppoatm - SUCCESS:0.35
Ostatnio zmieniony 2010-03-12, 11:21 przez Zawisza Czarny, łącznie zmieniany 2 razy.
Komputer bez windowsa, jest jak ryba bez roweru ;)

Awatar użytkownika
marco70
Moderator
Posty: 1105
Rejestracja: 2006-10-26, 19:03
Lokalizacja: K...l

Re: [Rozw.] Bardzo nietypowy problem z Dialogiem.

Post autor: marco70 » 2010-03-10, 12:35

Sprawdź jak zrobisz link symboliczny /etc/ppp/resolv.conf w /etc
Ostatnio zmieniony 2010-03-10, 12:36 przez marco70, łącznie zmieniany 1 raz.
Slackware 14.2 kde 4.14.38
i5-9600 CPU @ 3.70GHz

Zawisza Czarny
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 2007-06-30, 10:34
Kontakt:

Re: [Rozw.] Bardzo nietypowy problem z Dialogiem.

Post autor: Zawisza Czarny » 2010-03-10, 12:45

przepraszam nie napisałem.

/etc/resolv.conf jest podlinkowany do /etc/ppp/

ps. pierwszy raz dopiero zainstalowałem slackware i pierwszy raz konfiguruje cokolwiek jako serwer :) I co jest dziwne, wczoraj kiedy NIE działał mi serwer DHCP (miałem pomyłkę z klamrami :) w dhcpd.conf ) pingowałem www.wp.pl i było ok, po czym zgasiłem kompa, pomyślałem w nocy, wstałem rano zmieniłem klamrę z /etc/dhcpd.conf włączyłem dhcpd wpisałem pppd call ueagle-atm i jest jak piszę wyżej :) kompletnie nie wiem dlaczego. Dlatego pytam czy ma to jakiś związek.
Ostatnio zmieniony 2010-03-10, 12:49 przez Zawisza Czarny, łącznie zmieniany 1 raz.
Komputer bez windowsa, jest jak ryba bez roweru ;)

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: [Rozw.] Bardzo nietypowy problem z Dialogiem.

Post autor: Pajaczek » 2010-03-10, 12:57

marco70, a co ma resolv.conf do pingowania po ip??

Czy ten objaw z pingiem jest tylko przy określonych hostach w sieci, czy ogólnie ping w internet tak zwraca?

Zawisza Czarny
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 2007-06-30, 10:34
Kontakt:

Re: [Rozw.] Bardzo nietypowy problem z Dialogiem.

Post autor: Zawisza Czarny » 2010-03-10, 13:10

ogólnie ping w internet zwraca w przypadku pingowania IP "UNKNOWN HOST"
lub "Destination Host Unreachable " w przypadku pingowania nazwy
cokolwiek bym nie pingował. (no oprucz IP mojej bramy...)
Komputer bez windowsa, jest jak ryba bez roweru ;)

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: [Rozw.] Bardzo nietypowy problem z Dialogiem.

Post autor: Pajaczek » 2010-03-10, 13:17

A jak jest z rouingiem?? Default gateway? bo to wygląda jakby nie był ustawiony.

Ps. do Twojego Edita: to spróbuj wyłączyć DHCP ;) i ew. pokaż dhcpd.conf

Awatar użytkownika
m00n
Użytkownik
Posty: 666
Rejestracja: 2004-06-26, 15:31
Lokalizacja: Morag
Kontakt:

Re: [Rozw.] Bardzo nietypowy problem z Dialogiem.

Post autor: m00n » 2010-03-10, 13:49

wydaje mi sie ze to problem bramy domyslnej. Daj netstat -rn
Obecnie uzywam: Slackware, Debian, OpenBSD
Wyznawca Unixa i fanatyk Cisco ;]

Zawisza Czarny
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 2007-06-30, 10:34
Kontakt:

Re: [Rozw.] Bardzo nietypowy problem z Dialogiem.

Post autor: Zawisza Czarny » 2010-03-10, 17:02

netstat -rn

Kod: Zaznacz cały

Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags   MSS Window  irtt Iface
87.105.136.1    0.0.0.0         255.255.255.255 UH        0 0          0 ppp0
192.168.0.0     0.0.0.0         255.255.255.0   U         0 0          0 eth0
127.0.0.0       0.0.0.0         255.0.0.0       U         0 0          0 lo
0.0.0.0         192.168.0.1     0.0.0.0         UG        0 0          0 eth0
przy wyłączonym DHCP dzieje się dokładnie to samo, więc nie będę umieszczał mojego konfigu, bo nie ma po co
Komputer bez windowsa, jest jak ryba bez roweru ;)

Awatar użytkownika
m00n
Użytkownik
Posty: 666
Rejestracja: 2004-06-26, 15:31
Lokalizacja: Morag
Kontakt:

Re: [Rozw.] Bardzo nietypowy problem z Dialogiem.

Post autor: m00n » 2010-03-10, 17:13

czy komputer do którego podpięty jest modem to twoja stacja robocza czy oddzielny router ?
Jesli to router a ty próbujesz pingowac z komputera wewnątrz sieci to potrzebujesz NAT-u.
Obecnie uzywam: Slackware, Debian, OpenBSD
Wyznawca Unixa i fanatyk Cisco ;]

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: [Rozw.] Bardzo nietypowy problem z Dialogiem.

Post autor: Pajaczek » 2010-03-10, 17:13

No i czego się spodziewasz, skoro ustawiasz że domyślną bramą jest... on sam. Inaczej mówiąc podajesz: "szukasz drogi na zewnątrz, nie szukaj drzwi, tylko przeszukaj wnętrze". ;)

zamiast ostatniej linii powinieneś zobaczyć

Kod: Zaznacz cały

0.0.0.0         87.105.136.1     0.0.0.0         UG        0 0          0 ppp0
Masz źle skonfigurowanego klienta pppoe, bo jak rozumiem po tym wpisie, masz dynamiczne ip, a więc nie da się tego wpisać statycznie w konfig. Przeszukaj forum, bo bywały opisy. Mi zwykle wystarczało ustawianie przez pppoe-setup, później odpalane pppoe-connect (czy start? nawet nie pamiętam, dawno nie używałem dynamika na Linuksie).

Awatar użytkownika
m00n
Użytkownik
Posty: 666
Rejestracja: 2004-06-26, 15:31
Lokalizacja: Morag
Kontakt:

Re: [Rozw.] Bardzo nietypowy problem z Dialogiem.

Post autor: m00n » 2010-03-10, 17:16

ostatnia linia powinna wygladac np. tak

0.0.0.0 0.0.0.0 0.0.0.0 U 0 0 0 ppp0

a to nie jest pppoa ?
Obecnie uzywam: Slackware, Debian, OpenBSD
Wyznawca Unixa i fanatyk Cisco ;]

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: [Rozw.] Bardzo nietypowy problem z Dialogiem.

Post autor: Pajaczek » 2010-03-10, 17:18

m00n, na razie to nie kwestia NAT, pisał że pinguje bramę, a dalej już zonk.

Edita: no na pewno nie tak jak podałeś!!! Gateway nie 0.0.0.0 !!!
Ostatnio zmieniony 2010-03-10, 17:21 przez Pajaczek, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
m00n
Użytkownik
Posty: 666
Rejestracja: 2004-06-26, 15:31
Lokalizacja: Morag
Kontakt:

Re: [Rozw.] Bardzo nietypowy problem z Dialogiem.

Post autor: m00n » 2010-03-10, 17:24

u mnie tak jest. i z logow wynika ze laduje sie pppoatm, mam co prawda neo, ale to jeden czort

213.25.2.208 0.0.0.0 255.255.255.255 UH 0 0 0 ppp0
192.168.1.0 0.0.0.0 255.255.255.0 U 0 0 0 eth0
0.0.0.0 0.0.0.0 0.0.0.0 U 0 0 0 ppp0

zreszta z tego co mi sie wydaje to parametr defaultroute powinien sam sobie ustalic trase i gatewaya. Najprawdopodbiej problemem jest to ze przy konfiguracji sieci ustawiles brame na siebie samgo. Edytuj plik /etc/rc.d/inet1.conf i zostaw bole gateway puste i zresetuj polaczenie
Ostatnio zmieniony 2010-03-10, 17:35 przez m00n, łącznie zmieniany 3 razy.
Obecnie uzywam: Slackware, Debian, OpenBSD
Wyznawca Unixa i fanatyk Cisco ;]

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: [Rozw.] Bardzo nietypowy problem z Dialogiem.

Post autor: Pajaczek » 2010-03-10, 17:36

No to trochę dziwne ustawienie, ale skoro u Ciebie działa... nie chce mi się odkopywać teraz sagema by to sprawdzać (zresztą jedyne łącze na którym mógłbym sprawdzić to z kolei Netia na tp ;) ).

Zawisza Czarny
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 2007-06-30, 10:34
Kontakt:

Re: [Rozw.] Bardzo nietypowy problem z Dialogiem.

Post autor: Zawisza Czarny » 2010-03-12, 10:45

tak jak pisał moon.

w pliku /etc/rc.d/rc.inet1.conf

zachaszowałem defoult getaway i jest teraz OK :)

[ Komentarz dodany przez: dienet: 2010-03-12, 11:21 ]
Zgodnie z naszym regulaminem, nie dodajemy <rozw>, tylko: [Rozw.]. Proszę się tego trzymać!
Komputer bez windowsa, jest jak ryba bez roweru ;)

ODPOWIEDZ