[Rozw.]VirtualBox consola, bledy IDE Controller

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
coolart
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: 2004-06-20, 03:08
Kontakt:

[Rozw.]VirtualBox consola, bledy IDE Controller

Post autor: coolart »

witam właśnie zainstalowałem Virtualbox'a na nowym sprzęcie i zaczynałem robić pierwsza maszynę , niestety jak zawsze czym sie człowiek prędzej cieszy tak samo szybko radość odchodzi kiedy błędy wywalają sie. Na początku miałem problem z samym zainstalowaniem ale instalacja przeszła zakończona sukcesem. problem leży przy tym iz kiedy modyfikuje konfiguracje i podaje kontroler dysków wywala mi błędy

Kod: Zaznacz cały

 VBoxManage modifyvm "WindowsXP" --hda "/home/user/.VirtualBox/WinXP.vdi" --dvd /media/dane/Iso/MS/WXPSP2PL.iso
Oracle VM VirtualBox Command Line Management Interface Version 3.2.4
(C) 2005-2010 Oracle Corporation
All rights reserved.

ERROR: Could not find a storage controller named 'IDE Controller'
Details: code VBOX_E_OBJECT_NOT_FOUND (0x80bb0001), component Machine, interface IMachine, callee nsISupports
Context: "AttachDevice(Bstr("IDE Controller"), 0, 0, DeviceType_HardDisk, uuid)" at line 644 of file VBoxManageModifyVM.cpp
zainstalowałem już najnowsza wersje ale jest to samo. Instalacja robiona przez oryginalny pakiet .run z strony virtualbox. Mialem i dalej stoję na tym ze jak nie uda sie na Slackware ruszyć tego to zrobię to na Debianie ale tam jest stare jajko 2.6.26.x a Ubuntu trochę mnie dobija lista cofigów a tym bardziej cala zawartością katalogu /etc. Slackware jest pookładany i znam go już na tyle dobrze by sie odnaleźć
Ostatnio zmieniony 2010-06-11, 19:51 przez coolart, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: VirtualBox consola, bledy IDE Controller

Post autor: dienet »

A co Ty próbujesz w ogóle zrobić?
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
coolart
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: 2004-06-20, 03:08
Kontakt:

Re: VirtualBox consola, bledy IDE Controller

Post autor: coolart »

jak to co postawić virtual i na nim systemy. A cóż innego można zrobić z Virtualboxem jak nie postawić na nim parę systemów. W razie padu można szybko przywrucic kopie systemu bez rebootu całego komputera. chce na nim postawić oczywiście parę serwerów slackware 13.1 oddzielonych od siebie usługami.to znaczy
1. WWW, php i MySQL
2. FTP, samba ewentualnie NFS
3. FFMPEG i inne pierdołki
4. no i jeden Windows 2000
no i ewentualnie do testowania jakieś linuxy o ile procesor wydoli ale chyba na pewno

po skonfigurowaniu zrobić backupy i zawsze będzie można przywrucic, a za główny system postawiłem sobie ze będzie to tez Slackware a nie inny. miałem problem z instalacja bo vboxdrv nie chcial się skompilować ale już to rozwiązałem
Mialem zainstalowanego Xen server free ale tam nie ma możliwości podpięcia urządzenia USB pod dany virtualny system bynajmniej Xen menager nie daje takiej możliwości w dokumentacje sie nie zagłębiałem.
znalazlem nawet jak dodac kontroler dany

Kod: Zaznacz cały

 VBoxManage storagectl "VM-name" --name ide --add ide --controller PIIX4
ale dostaje odpowiedz

Kod: Zaznacz cały

Wrong owner (0) of '/tmp/.vbox-coolart-ipc'.
Wrong owner (0) of '/tmp/.vbox-coolart-ipc'.
ERROR: failed to create the VirtualBox object!
ERROR: code NS_ERROR_FACTORY_NOT_REGISTERED (0x80040154) - Class not registered (extended info not available)
Most likely, the VirtualBox COM server is not running or failed to start.
Wiec sadze ze instalacja przebiegła doskonale dla instalatora lecz coś musiało sie stać ze żaden kontroler nie działa
ale

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: VirtualBox consola, bledy IDE Controller

Post autor: dienet »

Kod: Zaznacz cały

VBoxManage createvm --name test --ostype "WindowsXP" --register
VBoxManage createhd --filename test --size 1024
VBoxManage storagectl test --name "IDE Controller" --add ide
VBoxManage  storageattach test --storagectl "IDE Controller" --port 0 --device 0 --type hdd --medium "dysk.vdi"
VBoxManage  storageattach test --storagectl "IDE Controller" --port 1 --device 0 --type dvddrive --medium "obraz.iso"
VBoxManage startvm test --type gui
U mnie taka sekwencja działa. Poczytaj dokumentacje, bo robisz coś czego nie ma.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
coolart
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: 2004-06-20, 03:08
Kontakt:

Re: VirtualBox consola, bledy IDE Controller

Post autor: coolart »

zaraz sprawde usune dokladnie wszystko i na nowo zrobie jak piszez mozliwe ze faktycznie cos zle wklepuje, manual przeczytalem zanim napisalem posta i wlasnie nie ma wartosci --idecontroller

update:
wszystko przeszlo bez bledow oprócz startu bo musze ustawic jeszcze zdalny pulpit, czyli blad na stronach a raczej stare wartosci wzgledem nowego softu. Czyli nie pozostaje nic innego jak dokladne przejrzenie wszystkich opcji i zaznajomienia sie , wielkie dzieki dienet

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1269
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: [Rozw.]VirtualBox consola, bledy IDE Controller

Post autor: webster »

Z samej konsoli bez gui odpalam, maszyne, chce zainstalować slacka z płyty DVD nie z ISO. DVD jest podłączony pod USB i widziany w systemie gospodarza pod /dev/sr0.
Wykonuję VBoxManage openmedium dvd /dev/sr0, uruchamiam maszyne, po RDP'ie Daje F12 wybieram cd-rom i "echo"
"Fatal: Could not read from the boot medium! System halted" - info które się pokazuję jak VM nie ma z czego się zbootować.

Zrobiłem sobie ISO z płyty, ale na przyszłość chciałbym to wiedzieć, dobrze dałem komendę openmedium? Gdzie leży problem? Jak to zrobić?

Pozdr.
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: [Rozw.]VirtualBox consola, bledy IDE Controller

Post autor: dienet »

Nie wiem czy masz to już w FAQ, ale poprawnie to się robi tak:

Kod: Zaznacz cały

VBoxManage storageattach "Windows XP" --storagectl "IDE Controller" --port 0 --device 1 --type dvddrive --medium host:sr0
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1269
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: [Rozw.]VirtualBox consola, bledy IDE Controller

Post autor: webster »

No to świetnie :) nie mam w FAQ ale dodam jak najszybciej .Dzięki dienet :)
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Awatar użytkownika
coolart
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: 2004-06-20, 03:08
Kontakt:

Re: [Rozw.]VirtualBox consola, bledy IDE Controller

Post autor: coolart »

to możesz dodać tez opcje zmiany uuid dysku wirtualnego przydatne przy utworzeniu kopi podobnego systemu bez ponownej instalacji, ponieważ samo skopiowanie u dodanie do kontrolera kończy się błędnym komunikatem iż istnieje już taki dysk a z klonowania nie korzystam wiec

Kod: Zaznacz cały

VBoxManage internalcommands setvdiuuid disk2.vdi 

ODPOWIEDZ