VBoxManage dhcpserver Nie chce utworzyc

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
coolart
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: 2004-06-20, 03:08
Kontakt:

VBoxManage dhcpserver Nie chce utworzyc

Post autor: coolart »

witam , chciałem postawić DHCP na hoscie coś jak VSwitch bym mógł podłączyć VM pod niego i by wymieniały dane na VSwitch'u tyle ze już przy tworzeniu są kredki

Kod: Zaznacz cały

 VBoxManage dhcpserver add --netname haos --ip 192.168.10.1 -netmask 255.255.255.0 --lowerip 192.168.10.10 --upperip 192.168.10.30 --enable
Oracle VM VirtualBox Command Line Management Interface Version 3.2.4
(C) 2005-2010 Oracle Corporation
All rights reserved.

ERROR: Could not find a CD/DVD image with UUID {00000000-0000-0000-0000-000000000000} in the media registry ('/home/coolart/.VirtualBox/VirtualBox.xml')
Details: code VBOX_E_OBJECT_NOT_FOUND (0x80bb0001), component VirtualBox, interface IVirtualBox, callee nsISupports
Context: "CreateDHCPServer(NetName.mutableRaw(), svr.asOutParam())" at line 248 of file VBoxManageDHCPServer.cpp
error: failed to create server
Myślałem nad Nat czy Internal ale to by nie bylo to , w ostateczności plan jest na Nat'cie. Czy ktoś wie o co chodzi mu z tym cd/dvd, czy muszę dodać vboxguestadditions.iso do głównej konfiguracji z tym uuid'em czy cos innego?

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: VBoxManage dhcpserver Nie chce utworzyc

Post autor: dienet »

coolart, po prostu otwórz ten plik (/home/coolart/.VirtualBox/VirtualBox.xml) i skasuj ten wpis błędny. Jeśli nie pomoże, to wklej wszystkie komendy jakie wydajesz, tak aby można było ten błąd u siebie wywołać.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
coolart
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: 2004-06-20, 03:08
Kontakt:

Re: VBoxManage dhcpserver Nie chce utworzyc

Post autor: coolart »

Na hoście podaje jak w pierwszym poście tyle ze dwie vm działają w tle kiedy podaje to polecenie, co do wpisu z uuid'em 0000 to go nie ma w configu xml. Dopisałem ręcznie do listy dvdimage ale dalej kredkami ciepie.

dobra już wiem o co chodzi. by dodać DHCP należy dodać kolejny vboxnet nie wiem jak go dodać ale zmodyfikować można już istniejący wiec siak czy owak pozostanie mi nat bądź internal
Ostatnio zmieniony 2010-06-17, 16:15 przez coolart, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: VBoxManage dhcpserver Nie chce utworzyc

Post autor: dienet »

Zanim ja cokolwiek będę u siebie odpalał pokaż zawartość Twojego pliku VirtualBox.xml, oraz poczytaj dokumentacje, a szczególnie punkt 8.29 VBoxManage Dhcpserver.
dalej kredkami ciepie
?
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
coolart
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: 2004-06-20, 03:08
Kontakt:

Re: VBoxManage dhcpserver Nie chce utworzyc

Post autor: coolart »

kredkami to znaczy bledami bardziej komiczne slowo. moj konf

Kod: Zaznacz cały

<?xml version="1.0"?>
<VirtualBox xmlns="http://www.innotek.de/VirtualBox-settings" version="1.10-linux">
  <Global>
    <MachineRegistry>
      <MachineEntry uuid="{bde05d9b-0870-4d67-b226-41d996d8e6fc}" src="Machines/WindowsXP/WindowsXP.xml"/>
      <MachineEntry uuid="{006e0401-9677-4e7c-953c-1de170ab77b3}" src="Machines/www/www.xml"/>
      <MachineEntry uuid="{f8650fc1-6bc5-46de-a87f-0066c493e126}" src="Machines/killer/killer.xml"/>
      <MachineEntry uuid="{4a01fb05-7f8b-4b9b-b476-b847f47c9da2}" src="Machines/stream/stream.xml"/>
    </MachineRegistry>
    <MediaRegistry>
      <HardDisks>
        <HardDisk uuid="{d3e0ec4f-98ec-4dcd-9647-7482812726cc}" location="HardDisks/winxp.vdi" format="VDI" type="Normal"/>
        </HardDisks>
      <DVDImages>
        <Image uuid="{00000000-0000-0000-0000-000000000000}" location="/media/dane3/share/Iso/Linux/VBoxGuestAdditions.iso"/>
        <Image uuid="{0e5a5d1f-53f2-49f9-925f-004169ca9021}" location="/media/dane3/share/Iso/Programy/microsoft/WXPSP2PL.iso"/>
        <Image uuid="{9494e160-e9c6-425a-8b35-d8eb5df28abe}" location="/media/dane3/share/Iso/Linux/slackware64-13.1-iso/slackware64-13.1-install-dvd.iso"/>
      </DVDImages>
      <FloppyImages/>
    </MediaRegistry>
    <NetserviceRegistry>
      <DHCPServers>
        <DHCPServer networkName="HostInterfaceNetworking-vboxnet0" IPAddress="192.168.56.100" networkMask="255.255.255.0" lowerIP="192.168.56.101" upperIP="192.168.56.254" enabled="1"/>
        <DHCPServer networkName="haos-vboxnet0" IPAddress="192.168.10.1" networkMask="255.255.255.0" lowerIP="192.168.10.10" upperIP="192.168.10.30" enabled="1"/>
      </DHCPServers>
    </NetserviceRegistry>
    <SystemProperties defaultMachineFolder="Machines" defaultHardDiskFolder="HardDisks" defaultHardDiskFormat="VDI" remoteDisplayAuthLibrary="VRDPAuth" webServiceAuthLibrary="VRDPAuth" LogHistoryCount="3"/>
    <USBDeviceFilters/>
  </Global>
</VirtualBox>
zarowno i bez uuid'a z samymi 000'mi nic nie daje.

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: VBoxManage dhcpserver Nie chce utworzyc

Post autor: dienet »

1. Jak widzisz serwer DHCP działa. Tak wynika z tego co wkleiłeś. Możesz go próbować modyfikować. Radzę nie wyłączać, bo ja wyłączyłem i teraz mi się nie chce włączyć...
2. Głupoty niezrozumiałe piszesz. Wywal linię:

Kod: Zaznacz cały

        <Image uuid="{00000000-0000-0000-0000-000000000000}" location="/media/dane3/share/Iso/Linux/VBoxGuestAdditions.iso"/>
w ogóle nie wiem czemu się same zera tu zrobiły. Proponuje wywalić wszystkie obrazy DVD/CD a następnie podmontować do VB tylko ten VBoxGuestAdditions.iso (bo go warto mieć tam na liście).
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
coolart
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: 2004-06-20, 03:08
Kontakt:

Re: VBoxManage dhcpserver Nie chce utworzyc

Post autor: coolart »

tak jak pisałem tego nie bylo

Kod: Zaznacz cały

<Image uuid="{00000000-0000-0000-0000-000000000000}" location="/media/dane3/share/Iso/Linux/VBoxGuestAdditions.iso"/>
z komunikatu który dostałem [choć mój angielski wciąż hula]

Kod: Zaznacz cały

Could not find a CD/DVD image with UUID {00000000-0000-0000-0000-000000000000} in the media registry ('/home/coolart/.VirtualBox/VirtualBox.xml')
wynika że nie potrafi znaleźć obrazu o uuid'zie z samymi zerami zarejestrowanego w sekcji media w pliku konfiguracyjnym wiec skopiowałem linijkę poniższych, zamieniłem na wymagane zera myslac, że chodzi mu o jego główny plik VBoxGuestAdditions.iso ale to nie pomogło, wiec wykasowałem tylko ścieżkę i tez nic nie dało. wiec głupot nie wypisuje, a te dwa obrazy to VBox sam je tam dodaje. Jeśli są jeszcze pod montowane do którejś VM to zostawia kiedy domontuje wtedy wykasuje je sam. Dodawanie DHCP rozumiem że powinno sam dodać nowy interface i skonfigurować.
Z pod roota bo tylko root ma dostęp do pełnej palety polecę wywala już tylko to:

Kod: Zaznacz cały

# VBoxManage dhcpserver add --netname haos-vboxnet1 --ip 192.168.56.100 -netmask 255.255.255.0 --lowerip 192.168.56.101 --upperip 192.168.56.300 --enable
Oracle VM VirtualBox Command Line Management Interface Version 3.2.4
(C) 2005-2010 Oracle Corporation
All rights reserved.

ERROR: code NS_ERROR_FAILURE (0x80004005) - Operation failed (extended info not available)
Context: "CreateDHCPServer(NetName.mutableRaw(), svr.asOutParam())" at line 248 of file VBoxManageDHCPServer.cpp
error: failed to create server
czyli siak czy owak nie potrafi stworzyć nowego interface'u i go skonfigurować.

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: VBoxManage dhcpserver Nie chce utworzyc

Post autor: dienet »

tak jak pisałem tego nie bylo
Nie pisałeś tak.
wiec wykasowałem tylko ścieżkę i tez nic nie dało. wiec głupot nie wypisuje
Wypisujesz, bo po co kasować tylko ścieżkę? Potem będzie Ci pisał że nie ma ścieżki dla UUID 0000...
Obraz (plik) ma być dostępny przy starcie maszyny. Więc jeśli masz go na jakimś zewnętrznym dysku to podmontuj go.
Dodawanie DHCP rozumiem że powinno sam dodać nowy interface i skonfigurować.
Tzn, bo nie wiem o co Ci chodzi. Wg mnie interface już jest bo na nim stroi DHCP - nie myl pojęć. Ty używasz sieci "internal" tak? Bo ja używam Host-Only.

Kod: Zaznacz cały

VBoxManage dhcpserver add
Tak jak mówiłem, nie add, bo już masz na tym interface serwer DHCP.

Kod: Zaznacz cały

ERROR: code NS_ERROR_FAILURE (0x80004005) - Operation failed (extended info not available)
Context: "CreateDHCPServer(NetName.mutableRaw(), svr.asOutParam())" at line 248 of file VBoxManageDHCPServer.cpp
error: failed to create server
Też mam taki komunikat po usunięciu starego serwera DHCP i przy próbie dodania go na nowo. Będę się jeszcze tym bawił.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
coolart
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: 2004-06-20, 03:08
Kontakt:

Re: VBoxManage dhcpserver Nie chce utworzyc

Post autor: coolart »

przeinstalowałem hosta Slackware 13.1 z vbox'em i powiem ze chyba nie potrzebnie to zrobiłem bo wystarczyło niepotrzebne sekcje NAT wywalić z interface'ów które doszły do innych nieaktywnych kart sieciowych która są nieaktywna jak i aktywne. wystarczy sama sekcja

Kod: Zaznacz cały

--nic2 nat --nictype2 82543GC --macaddress2 auto 
i chodzi wszystko, kiedy dodam nazwę sieci NAT zaczynają się już schody wiec chyba lepiej więcej niczego nie ustawiać. Co zdziwiło mnie jedno jednen typ karty sieciowej nie chodzi pod Windows XP z SP2 a jest to 82540EM nie ma sterów ani w Windows'ie ani po zainstalowaniu dodatku "virtualbox guest additons" a SP3 nie potrzebuje bo system ma tylko dostęp do sieci i netu a nic z niego nie będzie wysyłane do internetu wiec tak chyba lepiej. Powiem ze coraz bardziej mi się podoba VBox z konsoli więcej klepania ale pewniejsza kontrola po za tym wiem co dodaje i czego potrzebuje. Widać ze na tym forum mało kto używa VirtualBox'a z konsoli.
@dienet co nie oznacza że twoja walka z postawieniem z powrotem DHCP po zmianie mnie nie interesuje bo na pewno sie przyda wiec jak by udało ci się można by było skleić FAQ - Virtualbox z pod konsoli troche juz skleilem ale to poczatek a w pisaniu artów nie jestem zbyt dobry a już na pewno nie w FAQ.

Właśnie się dowiedziałem na googlach jak zmienić uuid po kopi systemu by VirtualBox nie krzyczał ze już istnieje taki dysk o tym samym uuid a komenda to

Kod: Zaznacz cały

$ VBoxManage internalcommands setvdiuuid ~/sciezka/do/.VirtualBox/HardDisks/nazwa_disku.vdi 
komenda przypisuje dyskowi nowy domyślny UUID

@dienet dziwny problem z nat'em dwie VM dwa rożne macki a dostają obie maszyny dostają ten sam adres 10.0.3.15 co jest grane ? spotkałeś się może z tym

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: VBoxManage dhcpserver Nie chce utworzyc

Post autor: dienet »

bo wystarczyło niepotrzebne sekcje NAT wywalić z interface'ów które doszły do innych nieaktywnych kart sieciowych która są nieaktywna jak i aktywne
?
Widać ze na tym forum mało kto używa VirtualBox'a z konsoli.
Zależy do czego potrzebujesz. Ja tam wole jednak GUI i najzwyczajniej w świecie używać VB. Ale ja się nie boje wyzwań i jak bym chciał to bym był master konsoli.
@dienet dziwny problem z nat'em dwie VM dwa rożne macki a dostają obie maszyny dostają ten sam adres 10.0.3.15 co jest grane ? spotkałeś się może z tym
Chyba kiedyś. Aktualnie mam tylko jedną maszynę, wiec teraz ciężko mi powiedzieć. A dlaczego masz adres z klasy 10.X.X.X? Zmieniałeś ustawienia wbudowanego dhcp?

Edit:
http://forums.virtualbox.org/viewtopic.php?f=7&t=32184
Czyli pozostaje czekać.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

ODPOWIEDZ