MYSQL nie moge sie zalogowac na inna maszyne

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

angelhod
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 2006-02-23, 21:34

MYSQL nie moge sie zalogowac na inna maszyne

Post autor: angelhod »

hejka
jako ze zawsze uzywalem mysql'a lokalnie to wkoncu nadszedl czas aby skorzystac z bazy na innym kompie....
i pojawil sie problem ktory moze przyczynic sie do utratu komputera wraz z oknem.... ;)
otoz chce sie zalogowac od bazy mysql na innym kompie

Kod: Zaznacz cały

mysql -h xxx.xx.pl -u user -p
i zawsze od razu wywala jedno:

Kod: Zaznacz cały

ERROR 1045: Access denied for user 'user'@'lokalneip' (using password: YES)
nie wazne jakiego hosta wpisze zawsze wywala ze nie ten user lokalnie.... a ja nie che lokalnie sie logowac....

slack 10.0.0 z mysqlem tym co byl w paczkach

topdolar
Użytkownik
Posty: 389
Rejestracja: 2006-10-05, 18:35

Re: MYSQL nie moge sie zalogowac na inna maszyne

Post autor: topdolar »

A ten użytkownik ma prawa w bazie do łączenia się z % czyli dowolny host ?

angelhod
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 2006-02-23, 21:34

Re: MYSQL nie moge sie zalogowac na inna maszyne

Post autor: angelhod »

czyli ze chcesz powiedziec ze aby moc laczyc sie poprzez mysql do innego servera musze miec lokalnie prawa przydzielone?

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: MYSQL nie moge sie zalogowac na inna maszyne

Post autor: dienet »

angelhod, zawartość rc.mysql przeczytana?
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

angelhod
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 2006-02-23, 21:34

Re: MYSQL nie moge sie zalogowac na inna maszyne

Post autor: angelhod »

nie bo takowego pliku nie mam... jest rc.mysqld ale bez mozliwosci wykonywania
zreszta jakie to ma znaczenie... bo pewnie chodzi Ci o skrypt co startuje daemona... a ja chce sie polaczyc na inna maszyne....
i jak wczesniej pytalem czy to jakkolwiek jest zwiazane ze konfiguracja servera na maszynie z ktorej sie lacze....

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: MYSQL nie moge sie zalogowac na inna maszyne

Post autor: dienet »

Tylko czy Ty odpalasz ten zdalny serwer mysql czy też nie? Bo jeśli Ty i tam nie zmienisz odpowiedniej linii, a następnie nie zbindujesz w /etc/my.cnf na odpowiedni adres, a potem nie dodasz grantem pozwolenia to nie uda się.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

angelhod
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 2006-02-23, 21:34

Re: MYSQL nie moge sie zalogowac na inna maszyne

Post autor: angelhod »

zdalny server dziala... nie jest moj nie mam na niego wplywu... ale jest skonfigurowany aby wpuszczal tez z zewnatrz bo chociazby po skryptach php mam do niego dostep...
a tej maszyny linuxowej zawsze wywala mi ze zle haslo do zalogowania sie na lokalny ip

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: MYSQL nie moge sie zalogowac na inna maszyne

Post autor: Pajaczek »

jest skonfigurowany aby wpuszczal tez z zewnatrz bo chociazby po skryptach php mam do niego dostep...
A czy aby nie po skryptach php na tej samej maszynie co mysql?

topdolar
Użytkownik
Posty: 389
Rejestracja: 2006-10-05, 18:35

Re: MYSQL nie moge sie zalogowac na inna maszyne

Post autor: topdolar »

Jak masz dostęp do jakiegoś phpmyadmin to sprawdź sobie jakie masz uprawnienia, localhost czy może %

Awatar użytkownika
coolart
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: 2004-06-20, 03:08
Kontakt:

Re: MYSQL nie moge sie zalogowac na inna maszyne

Post autor: coolart »

jak nie masz wplywu na server mysql to raczej nie bedziesz miec dostepu. phpmyadmin dziala na serverze wiec laczy sie z nim localnie. Jesli wolgole bedziesz mial dostep do danych bazy mysql i odpowiednia tabele juz nie pamietam ktora to byla mozesz to zmienic lecz po tym tekscie szacuje ze nie masz i nie bedziesz mial. Chyba ze pogadasz z adminem.

ODPOWIEDZ