[Rozw.]Serwer Apache zmieniony DocummentRoot

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

dr
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 2007-01-02, 09:59
Lokalizacja: Iława

[Rozw.]Serwer Apache zmieniony DocummentRoot

Post autor: dr » 2010-10-26, 06:26

Witam.
Postawiłem serwer apache jest wszystko ok działa i śmiga.
Chcę jednak zmienić lokalizację gdzie pliki będą leżały.
Zmieniłem wpis w httpd.conf
z

Kod: Zaznacz cały

DocumentRoot "/srv/httpd/htdocs"
na

Kod: Zaznacz cały

DocumentRoot "/bip/htdocs"
i lipa w przeglądarce mam

Kod: Zaznacz cały

Forbidden
You don't have permission to access / on this server.
dałem już na próbę

Kod: Zaznacz cały

chmod -R 777 /bip
i dalej lipa
zmieniłem też uprawnienia na apache i grupę apache tak mam w configu i to samo.
Co jeszcze trzeba by było zrobić żeby to przenieść.
Dzięki
Ostatnio zmieniony 2010-10-26, 14:58 przez dr, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: Serwer Apache zmieniony DocummentRoot

Post autor: dienet » 2010-10-26, 08:31

Niżej, niżej, 12442 znaczków dalej jest:
#
# This should be changed to whatever you set DocumentRoot to.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

ElNinijo
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 2006-11-15, 12:30

Re: Serwer Apache zmieniony DocummentRoot

Post autor: ElNinijo » 2010-10-26, 11:50

tak jak napisal dianet sciezke do katalogu musisz podac w 2 miejscach by Apache dzialal poprawnie
okolo 16 napisze dokladnie gdzie jeszcze chyba ze znajdziesz wczesniej

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: Serwer Apache zmieniony DocummentRoot

Post autor: dienet » 2010-10-26, 14:05

okolo 16 napisze dokladnie gdzie jeszcze chyba ze znajdziesz wczesniej
Można jeszcze dokładniej? Ja mu podałem, co do literki i jeszcze wkleiłem "nagłówek" :/
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

ElNinijo
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 2006-11-15, 12:30

Re: Serwer Apache zmieniony DocummentRoot

Post autor: ElNinijo » 2010-10-26, 14:10

dianet sam dobrze wiesz ze jak czasem nie wskazesz komus co do przecinka co gdzie i jak ma zrobic to on tego nie zrobi

no ale spoko jak sobie user poradzi to super

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: Serwer Apache zmieniony DocummentRoot

Post autor: dienet » 2010-10-26, 14:27

ElNinijo, jak go co to przecinka poprowadzisz to masz ostrzeżenie! Pamiętaj, że nigdy nie dajemy ryby - zawszę za to dajemy wędkę (chyba że jakiś wyjątek).
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

dr
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 2007-01-02, 09:59
Lokalizacja: Iława

Re: Serwer Apache zmieniony DocummentRoot

Post autor: dr » 2010-10-26, 14:57

Dzięki chłopaki.
Dopiero miałem czas się za to zabrać. Pewnie, że trzeba w 2 miejscach zmienić :/
dienet i ElNinijo dzięki za pomoc.
Też uważam, że wędka jest lepsza od ryby.
Pozdr

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: [Rozw.]Serwer Apache zmieniony DocummentRoot

Post autor: Pajaczek » 2010-10-26, 17:58

dienet pisze: ElNinijo, jak go co to przecinka poprowadzisz to masz ostrzeżenie!
dienet@chwilę wcześniej pisze: Można jeszcze dokładniej? Ja mu podałem, co do literki i jeszcze wkleiłem "nagłówek"

Co do literki to można, a co do przecinka to nie?? :rotfl:

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: [Rozw.]Serwer Apache zmieniony DocummentRoot

Post autor: dienet » 2010-10-26, 18:06

Pajaczek pisze:Co do literki to można, a co do przecinka to nie?? :rotfl:
Eee tam literki były na zmyłkę ;]
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

ODPOWIEDZ