Konfiguracja Routera

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
tim
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 2010-01-24, 11:34
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Konfiguracja Routera

Post autor: tim » 2010-12-13, 17:44

Witam
Router Asus RT-G32 ustawiłem w nim WLAN > DMZ na192.168.235.20 ale do końca nie chodzi jak powinno
na slacku ustawiony jest adres
192.168.235.20
maska 255.255.255.0
brama 192.168.235.1

Przekierowałem sobie domenę na zewnętrzny adres ip i po wpisaniu adresu www wyskakuje mi panel logowania się do rotera a nie do mojej www.
Podpiołem pod inny komputer net z play wszystko jest ok.
Czy ktoś poradzi co jest nie teges
Ostatnio zmieniony 2010-12-14, 13:10 przez tim, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie sztuka być złym człowiekiem dla dobrego człowieka, lecz sztuka być dobrym dla złego.

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1265
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Konfiguracja Routera

Post autor: webster » 2010-12-14, 10:43

niech Skumam. DMZ Masz na Slacka na ktorym jest stronka.

Ze Slackware (na ktorym jest www) wpisujesz zewnętrzny swój ip i pojawia się strona routera.
Z komputera innego z netem z Play Wpisujesz adres i pojawia się prawidłowa strona z slackware?
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Awatar użytkownika
tim
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 2010-01-24, 11:34
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: Konfiguracja Routera

Post autor: tim » 2010-12-14, 13:08

Tak dokładnie tak jak napisałeś jak podam zewnętrzy aderes ip z kompa na którym leży www widzę stronę routera
Nie sztuka być złym człowiekiem dla dobrego człowieka, lecz sztuka być dobrym dla złego.

Awatar użytkownika
agresor
Użytkownik
Posty: 718
Rejestracja: 2005-07-03, 21:20
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Re: Konfiguracja Routera

Post autor: agresor » 2010-12-14, 22:02

Bo DMZ jest ustawiony od strony interfejsu WAN, a żądanie przychodzi od strony LAN - a na porcie 80 od strony LAN jest logowanie do Router'a. Spróbuj ustawić - o ile router daje Ci taką możliwość logowanie się na admina na inny port np. 8080.
[A] dvanced [G] enetic [R] esearch [E] arly [S] imulated [O] n [R] eality
Liberate my madness...

Awatar użytkownika
tim
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 2010-01-24, 11:34
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: Konfiguracja Routera

Post autor: tim » 2010-12-17, 20:26

Kurcze router nie ma takiej opcji.
Czy jest jakas inna możliwość rozwiązania takiego problemu.
Nie sztuka być złym człowiekiem dla dobrego człowieka, lecz sztuka być dobrym dla złego.

sp7foy
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 2008-02-26, 15:07
Lokalizacja: Skierniewice

Re: Konfiguracja Routera

Post autor: sp7foy » 2010-12-17, 21:01

tim pisze:Kurcze router nie ma takiej opcji.
Czy jest jakas inna możliwość rozwiązania takiego problemu.
A jak dopiszesz do /etc/hosts ip zewnętrzne to jak się zachowuje?
Mowa o serwerze nie routerze.

Awatar użytkownika
darvark
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 2005-12-17, 11:45
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Re: Konfiguracja Routera

Post autor: darvark » 2010-12-17, 21:01

Z helpa do linksysa
The DMZ feature allows one network user to be exposed to the Internet for use of a special-purpose service such as Internet gaming or videoconferencing. DMZ hosting forwards all the ports at the same time to one PC. The Port Range Forwarding feature is more secure because it only opens the ports you want to have opened, while DMZ hosting opens all the ports of one computer, exposing the computer to the Internet. Any PC whose port is being forwarded must have its DHCP client function disabled and should have a new static IP address assigned to it because its IP address may change when using the DHCP function.
Więc czemu nie zrobisz tego poprzez zwykłe przekierowanie, a od razu idziesz na całość. DMZ powinien być ustawiony WAN - czyli adres publiczny, LAN adres slacka. Powinny być takie dwa pola do ustawienia. Sprawdź.

ODPOWIEDZ