Serwer - router.

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

kacperczo
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 2010-12-20, 21:24

Serwer - router.

Post autor: kacperczo »

Witam.
Chciałbym sobie uruchomić ruter (serwer) w domu. Mam w związku z tym kilka pytań.
1. Jaki muszę mieć sprzęt, tj. jaki procesor, ile ramu ile kart sieciowych (tylko LAN, bez Wi-Fi), jakiś przełącznik (switch), jakie dodatkowe oprogramowanie?
2. Jak skonfigurować te karty? Do jednej dochodziłby internet prosto z anteny, takim okrągłym zakręcanym przy gnieździe kablem, a drugi (od serwera) do tego przełącznika (zwykły kabel LAN), albo do czegoś innego (tu proszę o podpowiedzenie czy przełącznik będzie dobry).
3. Jakieś DHCP? Przyda się takie coś?
4. Dałoby się uruchomić jakiś dysk sieciowy?
5. Czy komputery wpięte do tego przełącznika widziałyby się wzajemnie?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Przepraszam, jeżeli są one (moje pytania) banalne, głupie itd. Pozdrawiam.

PS. Zostałem bardzo niemiło potraktowany na debian.linux.pl (odsyłanie po Googlach, kupowanie ksiażek). Mam nadzieję, że tu jakaś dobra dusza mi pomorze.
PS2. Przełącznik = switch. Skopiowałem to z forum gdzie pisałem wcześniej, a tam moderator pozamieniał "switch" na "przełącznik"

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: Serwer - router.

Post autor: dienet »

1. Jaki muszę mieć sprzęt, tj. jaki procesor, ile ramu ile kart sieciowych (tylko LAN, bez Wi-Fi), jakiś przełącznik (switch), jakie dodatkowe oprogramowanie?
Komp nie musi być naprawdę wypasiony jeśli to tylko będzie router. Jeśli serwer z usługami to lepiej już mieć coś mocniejszego. Kart to pewnie min 2 potrzebujesz. Switch też się przyda jak masz dużo klientów. Dodatkowe oprogramowania? Eee Linux.
2. Jak skonfigurować te karty? Do jednej dochodziłby internet prosto z anteny, takim okrągłym zakręcanym przy gnieździe kablem, a drugi (od serwera) do tego przełącznika (zwykły kabel LAN), albo do czegoś innego (tu proszę o podpowiedzenie czy przełącznik będzie dobry).
Przełącznik (switch) będzie najlepszy. Konfiguracja sprowadza się w sumie do zrobienia SNAT/DNAT/MASQUARADE.
3. Jakieś DHCP? Przyda się takie coś?
Pewnie! Slackware ma pakiet dhcp - jest tam serwer i klient.
4. Dałoby się uruchomić jakiś dysk sieciowy?
Pewnie! Zob. Samba.
5. Czy komputery wpięte do tego przełącznika widziałyby się wzajemnie?
Pewnie tak - jeśli są w tej samej sieci lub mają zrobiony route (most?).
PS. Zostałem bardzo niemiło potraktowany na debian.linux.pl (odsyłanie po Googlach, kupowanie ksiażek). Mam nadzieję, że tu jakaś dobra dusza mi pomorze.
No jeśli naprawdę nic nie wiesz, to dobrze Cie odsyłali. Jak by ktoś to miał zrobić za Ciebie to pewnie trochę $ by sobie za to zażyczył.
PS2. Przełącznik = switch. Skopiowałem to z forum gdzie pisałem wcześniej, a tam moderator pozamieniał "switch" na "przełącznik"
Prawie jak na Białorusi.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

kacperczo
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 2010-12-20, 21:24

Re: Serwer - router.

Post autor: kacperczo »

Dziękuję za odpowiedź, na prawdę pomogłeś. Podoba mi się atmosfera jaka tutaj panuje. Chyba zostanę na dłużej. Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: Serwer - router.

Post autor: dienet »

kacperczo pisze:Dziękuję za odpowiedź, na prawdę pomogłeś. Podoba mi się atmosfera jaka tutaj panuje. Chyba zostanę na dłużej. Pozdrawiam!
Haha nie chwal dnia przed zachodem słońca ;]
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

kacperczo
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 2010-12-20, 21:24

Re: Serwer - router.

Post autor: kacperczo »

Na szczęście już zaszło :D Ja idę spać, dobranoc.

chimi
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 2005-05-01, 15:49

Re: Serwer - router.

Post autor: chimi »

To jeszcze ja swoje trzy grosze wtrącę.

Zastanów się, do czego tak naprawdę potrzebujesz tego serwera, tzn. jakie usługi planujesz na nim uruchomić. Być może wystarczy Ci router z alternatywnym oprogramowaniem, do którego po usb podepniesz dysk zewnętrzny. Takie rozwiązanie jest cichsze, zużywa mniej prądu, a i do konfiguracji pewnie jest nieco łatwiejsze dla początkującego.
Router będzie zawierał też w sobie switch, więc będzie to rozwiązanie też bardziej zwarte. Alternatywnie mogę też polecić Ci zapoznanie się z cienkimi klientami, jeśli już chcesz taką prawdziwą maszynę. Chyba, że potrzebujesz überserwera, wtedy pozostaje się rozejrzeć za czymś solidniejszym. Ciekawym pomysłem może też być wykorzystanie starego laptopa w charakterze serwera (zyskujesz jakiekolwiek podtrzymanie napięcia).

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: Serwer - router.

Post autor: Pajaczek »

PS2. Przełącznik = switch. Skopiowałem to z forum gdzie pisałem wcześniej, a tam moderator pozamieniał "switch" na "przełącznik"
Widocznie ten moderator był totalnym idi... Nie wiem jakie forum i jaki to moderator, ale takie działanie woła o pomstę.
mi pomorze
Za to "to" mógłby podmienić :twisted: nie pora teraz na morskie kąpiele.
Jak skonfigurować te karty? Do jednej dochodziłby internet prosto z anteny, takim okrągłym zakręcanym przy gnieździe kablem
Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ale takiego "okrągłego kabla" nie wepniesz do zwykłej karty sieciowej :twisted: To jest właśnie Wi-Fi. Nie ważne że po stronie WAN.

kacperczo
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 2010-12-20, 21:24

Re: Serwer - router.

Post autor: kacperczo »

Mam kartę odpowiednią do tego "okrągłego" kabla : )

Co do postu kolegi chimi, to musi to być komputer spełniający rolę serwera i routera, kosztami się nie przejmuję :twisted: .

Awatar użytkownika
freak117
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: 2006-12-13, 21:26
Lokalizacja: z sieci

Re: Serwer - router.

Post autor: freak117 »

Pajaczek pisze:
Jak skonfigurować te karty? Do jednej dochodziłby internet prosto z anteny, takim okrągłym zakręcanym przy gnieździe kablem
(...) To jest właśnie Wi-Fi. (...)
Ostrożnie - ten "okrągły kabel" to kabel koncentryczny stosowany nie tylko do łączenia anteny Wi-Fi z AP ale też do budowania sieci Ethernet (dziś już w zasadzie zastąpione "skrętką") oraz wykorzystywany w sieciach kablowych takich jak UPC, Aster nie tylko do telewizji ale również Internetu np. w technologi ADSL :twisted:

Jeśli jednak autor posiada odpowiedni sprzęt to problem w tym przypadku nie istnieje :)
W3 rulez ;D

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: Serwer - router.

Post autor: dienet »

Jeśli jednak autor posiada odpowiedni sprzęt to problem w tym przypadku nie istnieje
Może istnieć jak nie ma driverów do takiej karty BNC. Lepiej to wywalić bo to prehistoria, a z drugiej strony nie wierzę autorowi że on po BNC ma internet...
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: Serwer - router.

Post autor: Pajaczek »

freak117 pisze:Ostrożnie - ten "okrągły kabel" to kabel koncentryczny stosowany nie tylko do łączenia anteny Wi-Fi z AP ale też do budowania sieci Ethernet (dziś już w zasadzie zastąpione "skrętką") oraz wykorzystywany w sieciach kablowych takich jak UPC, Aster nie tylko do telewizji ale również Internetu np. w technologi ADSL :twisted:
Ależ ja jestem ostrożny, i doskonale wiem co to jest 10Base2/5, robiłem takie sieci. Jak również zdaje sobie sprawę z możliwości przesyłu sygnału po kabelku koncentrycznym od TV. Jednak tutaj autor tematu wyraźnie napisał:
Do jednej dochodziłby internet prosto z anteny, takim okrągłym zakręcanym przy gnieździe kablem

gdyby to miało być nawet jakieś rozwiązania IPoTV, to za anteną musiał by być swego rodzaju spliter, a więc nie było by już "prosto z anteny".

Ps. z tego co napisał autor wynika, że wcale nie jak napisałeś anteny z AP, tylko anteny z kartą :twisted:

Pps. zastosowań kabla koncentrycznego jest znacznie... znacznie więcej.

dienet, kiedyś, daawno temu, gdy Wi-Fi raczkowało, pewien wykładowca próbował nam wcisnąć, że ma dokumentacje rozwiązania pozwalającą połączyć taką kartę BNC + konwerter SAT do przesyłania sygnału na odległość. Jakoś mu nie uwierzyliśmy, zwłaszcza że dziwnie nie mógł tego już później znaleźć. :roll:

A w sprawie driverów, najwięcej takich kart to miałem chyba na realteku 8019/8029, a do tego driver jest w kernelu od daaawna.

sp7foy
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 2008-02-26, 15:07
Lokalizacja: Skierniewice

Re: Serwer - router.

Post autor: sp7foy »

Pajaczek pisze: Pps. zastosowań kabla koncentrycznego jest znacznie... znacznie więcej.
A tak po prawdzie to kabla koaksjalnego, bo koncentryczny kabel istnieć nie bardzo może.
To tak zupełnie poza tematem w ramach teoretycznych rozważań i jednego z najczęściej popełnianych błędów.

kacperczo
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 2010-12-20, 21:24

Re: Serwer - router.

Post autor: kacperczo »

Widzę, że niezła dyskusja powstała na temat tego okrągłego kabla : ). Ja niestety znam tylko jedno zastosowanie - internet ; )

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: Serwer - router.

Post autor: Pajaczek »

sp7foy, kabel koncentryczny jest uznanym tłumaczeniem angielskiego coaxial cable, choć faktycznie może niezbyt udanym. Jak byś wolał, dosłowne "kabel współosiowy"?? Bo koaksjalny chyba jednak w języku polskim nie istnieje? (a może).

kacperczo, Oj znasz... znasz. Choćby kabel antenowy do TV, przewody w sprzęcie audio/video (choć głównie dawniej). Inna sprawa że to troszeczkę inna wersja kabla, konkretniej o innej impedancji falowej.

Edyta:
A jednak... "koaksjalny" istnieje w sjp :roll: choć jest odniesiony do bardziej swojskiego współosiowy.

Awatar użytkownika
michas100
Użytkownik
Posty: 316
Rejestracja: 2009-06-23, 07:56
Lokalizacja: Włocławek
Kontakt:

Re: Serwer - router.

Post autor: michas100 »

kacperczo pisze:Mam kartę odpowiednią do tego "okrągłego" kabla : )

Co do postu kolegi chimi, to musi to być komputer spełniający rolę serwera i routera, kosztami się nie przejmuję :twisted: .
Witam, dobrze Ci Chimi poradził: napisał (chyba o to chodziło) np. o routerze LINKSYS z alternatywnym oprogramowaniem (np. TOMATO) poczytaj zobacz, czy Ci nie wystarczy. Pozdrawiam.
slackware student :-)
ObrazekObrazek

ODPOWIEDZ