eth0: waiting for carrier

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
Lewap
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 2005-10-09, 21:09
Lokalizacja: Racibórz/Wrocław
Kontakt:

eth0: waiting for carrier

Post autor: Lewap »

Witam, mam pewien problem z dostepem do internetu. Moja karta sieciowa:

Kod: Zaznacz cały

01:00.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation NetLink BCM57780 Gigabit Ethernet PCIe (rev 01)
Gdy uruchamiam Slacka (13.1) polecenie ifconfig zwraca tylko lo, a eth0 jest niewidoczne. Pojawia sie przy ifconfig -a i wyglada tak:

Kod: Zaznacz cały

eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 70:5a:b6:3a:7b:08  
          BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000 
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)
          Interrupt:16 
Gdy wydaje polecenie dhcpcd eth0, to pojawia komunikat "waiting for carrier" i trwa niewzruszenie. Przerywam poprzez ctrl + c i wtedy sytuacja sie zmienia. eth0 pojawia sie przy ifconfig juz bez parametru -a. Wpis wyglada tak:

Kod: Zaznacz cały

eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 70:5a:b6:3a:7b:08  
          inet6 addr: fe80::725a:b6ff:fe3a:7b08/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:654 errors:0 dropped:4 overruns:0 frame:0
          TX packets:6 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000 
          RX bytes:48367 (47.2 KiB)  TX bytes:492 (492.0 B)
          Interrupt:16 
i teraz gdy pisze dhcpcd eth0, to juz wszystko przechodzi gladko i internet dziala. Nie pasuje mi jednak za bardzo takie "dwuetapowe" uruchamianie dostepu do internetu i interesuje mnie, jak rozwiazac ten problem.

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: eth0: waiting for carrier

Post autor: dienet »

Zobacz czy podobnie jest z dhclient, bo sam czasem dhcpcd nie działa mi jak należy (dlatego już go nie używam ;])
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: eth0: waiting for carrier

Post autor: Pajaczek »

Ciekawe czy wpierw podniesienie interfejsu, a następne wywołanie dhcpcd nie zmieniło by sytuacji.

chimi
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 2005-05-01, 15:49

Re: eth0: waiting for carrier

Post autor: chimi »

Jako root odpal

Kod: Zaznacz cały

netconfig
i ustaw pobieranie adresu z dhcp.

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1269
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: eth0: waiting for carrier

Post autor: webster »

po prostu

Kod: Zaznacz cały

ifconfig eth0; dhcpcd eth0
, Ustaw też sobie /etc/rc.d/rc.inet1.conf.
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Awatar użytkownika
Lewap
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 2005-10-09, 21:09
Lokalizacja: Racibórz/Wrocław
Kontakt:

Re: eth0: waiting for carrier

Post autor: Lewap »

webster, chimi: niestety Wasze porady okazaly sie nieskuteczne. Dzialanie ifconfig (dodanie eth0 spowodowalo tylko wyswietlenie konfiguracji eth0, ktora wciaz byla taka, jak w srodkowym kodzie w moim pierwszym poscie) i dhcpcd opisalem w pierwszym poscie. Po ustawieniu rc.inet1.conf (czy to recznie, czy przez netconfig) Slack probowal zrobic to samo, co ja wczesniej recznie tylko skryptem podczas uruchamiania - efekt: przestoj w uruchamianiu systemu na "waiting for carrier" az do timeout.

dienet: to podzialalo :)

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: eth0: waiting for carrier

Post autor: Pajaczek »

Lewap, a tak z zupełnej ciekawości, spróbuj zrobić to co sugerowałem. Najpierw podnieść interfejs, później dhcpcd.

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1269
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: eth0: waiting for carrier

Post autor: webster »

E tam, dhcp ma skopane i tyle, nie przypisuje adresu.
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: eth0: waiting for carrier

Post autor: dienet »

webster, zauważ że napisał, że po ctrl+c interface jest już up i kolejne odpalenie już działa. Ale i tak zalecam stosowanie dhclient.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

ODPOWIEDZ