monitoring, router,dsl tp, tnie się

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

jarek-gol
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2011-02-07, 23:19

monitoring, router,dsl tp, tnie się

Post autor: jarek-gol » 2011-02-07, 23:53

Witam Wszystkich.
Ponieważ jestem tu nowy,to proszę upominać jakby co.

Mam "serwer" monitoringu na XP, jest to karta 4xBNC + program. Jakoś to działa. Da się podglądać po sieci lokalnej - płynnie. Program używa 3 portów 9000-9002. Przesył od serwera mierzony programem RxTx32 (pod win) do kompa lokalnego, utrzymuje się średnio poniżej 256 kbit, nie widać też pików powyżej, ale wykres jest ciągły.
Problem się zaczyna z podglądem przez net. Miałem neostradę 1M/256k i się cięło. Przy podglądzie z domu co kilkanaście/kilkadziesiąt sekund sekundnik nadawany z serwera jak i cały obraz zatrzymywał się, potem przeskakiwał 5 sek. do przodu, chwilę było dobrze i znów lag. Parę dni temu uruchomili nam DSL o tych samych parametrach, niestety ani przy podpięciu 'serwera' bezpośrednio do modemu, ani przez router nie widać poprawy.
Zauważyłem że wykres nadawania serwera przy monitoringu jest bardzo poszarpany. Występują piki rzędu 250-300kb a potem dołki ok 90kbps, przy czym przy wysyłaniu dużego pliku pocztą (outlook express) wykres jest dużo bardziej prostokątny. (print screeny mogę dostarczyć)
Pytania:
1. Czy jeśłi po LANie średnie wysyłanie jest mniejsze niż 256, to aby nie powinno działać /net?
2. Doświadczenie pokazuje że nie działa, więc może ktoś ma namiar na tekst o tym jak działa ograniczenie wysyłania u tp? Bo być może brakuje mi podstaw i nie potrzebnie d... głowę zawracam.
3. Czy da się postawić router na Linuxie, który "wygładzi" takie wysyłanie - upłynni/rozłoży w czasie?
4. Czy z waszych doświadczeń da się wysyłać obraz kompresowany H.264 (chyba) przez 256kbps?
5. Jeśli się nie da, to czy przy 512k będzie lepiej (i zwykłym routerze sprzętowym)? Mamy problem ze zwiększeniem parametrów łącza - daleko od centrali itp.
6. Jak to jest z odpaleniem takiej karty pod Linuxem? (typu 4 wejścia PAL) i uruchomieniem podglądu zdalnego/rejestracji na dysk lokalny?

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2861
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: monitoring, router,dsl tp, tnie się

Post autor: Outlaw » 2011-02-08, 10:35

Ja miałem podgląd kamer na łączu 8/8 i też skakało. Na łączu z wysyłaniem 256 zapomnij o w miarę płynnej transmisji, bo same dane to nie wszystko w tej przepustowości musie jeszcze się zmieścić komunikacja protokołów.
Nawet jeśli podłączysz 512 to też nie będzie Ci to działać jak jakbyś tego oczekiwał.

see
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 2006-04-06, 21:39

Re: monitoring, router,dsl tp, tnie się

Post autor: see » 2011-02-11, 22:10

Musisz wiedzieć, że nie tylko kompresja wchodzi w grę ale także rozdzielczość i ilość klatek. Jeżeli zależy Ci na płynności zmniejszasz rozdzielczość. Oczywiście kosztem jakości. Jeżeli zależy Ci na jakości to niestety płynność będzie gorsza. Tak jak napisał Outlaw na takim łączu nie powalczysz. Co do kompresji to nie napisałeś jak teraz jest przesyłany obraz.

Awatar użytkownika
hanys
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 2004-07-21, 11:49
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: monitoring, router,dsl tp, tnie się

Post autor: hanys » 2011-02-11, 22:40

A próbowałeś bawić się MTU, tak aby nie przekraczły magicznej liczby dla DSL-a 1492 a nie jak domyślnie jest ustawiane na 1500. Być może fragmentuje Ci pakiety i po drugiej stronie "kiepsko" składa.

Teoria wymyślona po kilku piwach, więc nie przykładaj do niej dużej wagi :help:
Registered Linux User #375982

ODPOWIEDZ