Dialog Dialnet i problem z pppoe

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Marian_S
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 2009-07-26, 17:21

Dialog Dialnet i problem z pppoe

Post autor: Marian_S »

Mam internet z Dialugu i stałe ip. Mam Slackware 10.2. Od czasu jak uruchomiłem serwer zauważyłem, ze
łącze zostaje nieaktywne (zrywa połączenie). Bywa, że po kilku minutach samo się uruchomi.
A bywa, ze muszę ręcznie wydać z konsoli polecenie kill procesu pppd.
i dopiero wydając polecenie pppoe-start od razu startuje.

Czy ktoś ma lub miał podobną sytuację ?
Jak rozwiązał problem.

Czekam na każdą informacje, poradę.

pozdrawiam. m.

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: Dialog Dialnet i problem z pppoe

Post autor: dienet »

Od czasu jak uruchomiłem serwer
Jeśli wersja 10.2 to który to był rok? Pewnie już kilka lat temu. Teraz jest 13.1 więc sprawdź na 13.1. No chyba że znowu LMS...
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Marian_S
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 2009-07-26, 17:21

Re: Dialog Dialnet i problem z pppoe

Post autor: Marian_S »

Marian_S pisze:
Czy ktoś ma lub miał podobną sytuację ?
Jak rozwiązał problem.

Czekam na każdą informacje, poradę.

pozdrawiam. m.
A myślałem, że ktoś miał lub ma podobny problem i będzie miał ochotę podzielić się uwagami.

pozdrawiam m.

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2861
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: Dialog Dialnet i problem z pppoe

Post autor: Outlaw »

Najlepiej napisz skrypt który pingiem sprawdza czy połączenie jest aktywne, jeśli nie to uruchamia odpowiednią procedurę. Podziel się z nami czemu używasz slackware w wersji 10.2?

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: Dialog Dialnet i problem z pppoe

Post autor: Pajaczek »

Podziel się z nami czemu używasz slackware w wersji 10.2?
No przecież to jest w miarę oczywiste. Już dienet, zwrócił uwagę... LMS.

Awatar użytkownika
bojleros
Użytkownik
Posty: 785
Rejestracja: 2005-08-29, 11:12
Lokalizacja: z widokem na familoki :)
Kontakt:

Re: Dialog Dialnet i problem z pppoe

Post autor: bojleros »

Nie wiem jak w starszych wersjach ale w obecnych pppd da się tak ustawić że samo się utrzymuje i kontroluje połączenie za pomocą LCP. Dość skutecznie nawiasem mówiąc....

ODPOWIEDZ