[Rozw.] Transfer serwerów samba - czy możliwe?

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

dr
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 2007-01-02, 09:59
Lokalizacja: Iława

[Rozw.] Transfer serwerów samba - czy możliwe?

Post autor: dr » 2011-09-15, 10:51

Witam.
Zastałem sytuację taką.
Serwer samba na Centos4 (logowanie do domeny) i działa.
Z racji że serwer jest już dosyć słaby no i wersja samby 3.0 nadszedł czas na zmiany.
Mam nowy serwer na którym postanowiłem postawić slackware 13.37 oraz nową sambę.
Teraz pytanie zasadnicze, czy jest fizyczna możliwość przeniesienia bazy użytkowników wraz z hasłami z jednego serwera do drugiego?
Ostatnio zmieniony 2011-09-19, 14:59 przez dr, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Transfer serwerów samba - czy możliwe?

Post autor: webster » 2011-09-15, 11:29

baza userów problemu nie robi jak Pozostawisz wersje samby 3.0. Od wersji (chyba) 3.2 już inaczej przechowywane są hasła userów. Po przeniesieniu na nowszą wersję samby Musisz przeklepać hasła smbpasswd.
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

dr
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 2007-01-02, 09:59
Lokalizacja: Iława

Re: Transfer serwerów samba - czy możliwe?

Post autor: dr » 2011-09-15, 13:03

Ok. Wersję muszę podnieść bo nie obsługuje mi window$ 7 :/
Zastanawiam się czy jak założyłbym użytkowników na nowym serwerze nadał nazwę domeny i ip to czy po "podmianie serwerów" użytkownik zaloguje się do takiego serwera bez problemu. Bo przy takiej zmianie jest problem z profilami. Nie uśmiecha mi się na 70 maszynach zmieniać domenę (to jest pikuś) i potem walczyć z profilami (windows zakłada nowego użytkownika :/)

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Transfer serwerów samba - czy możliwe?

Post autor: webster » 2011-09-16, 08:16

A przypadkiem problem z windows7 nie polega na szyfrowaniu hasła przez sambę? Wyłączasz w windows7 w zabezpieczeniach "moc" hasła 128 i zezwalasz na logowanie ze słabiej szyfrowanym hasłem - to wszystko.
Zobacz ten link: http://wasil.org/samba-i-windows-7
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

dr
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 2007-01-02, 09:59
Lokalizacja: Iława

Re: Transfer serwerów samba - czy możliwe?

Post autor: dr » 2011-09-19, 12:32

Niestety przerabiałem wszystkie możliwe schematy. Mam sambę na starym serwerze 3.0.33 i lipa nie mogę przyłączyć win 7 do domeny. Na testowych serwerach z nowszą wersją samby bez problemu. Niestety chyba trzeba będzie przeklepać (to nie problem w końcu 70 userów to nie tragedia - najgorzej sprawa ma się z profilami :/ )

Chociaż teraz tak sobie myślę - teraz mnie natchnęło:
1 do tej pory stawiałem serwer testowy w sieci z inną nazwą domeny niż produkcyjny - wszystko działa tylko po dołączeniu do tej testowej domeny tworzy nowy profil np stary profil darek.staradomena a po dołączeniu do nowej darek.nowadomena (trzeba kopiować profile)
2. czy jak bym postawił serwer z tą samą nazwą domeny jak dotychczas skonfigurował i dodał użytkowników z tymi samymi hasłami to po podmienieniu będzie możliwość zalogowania się do domeny??
Muszę przetestować na wydzielonym switchu

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Transfer serwerów samba - czy możliwe?

Post autor: webster » 2011-09-19, 14:56

ojojj... 70 userów, hehehe to pikuś, bym wszystko przeklepał raz dwa, i po problemie, ja mam u siebie pond 400 ludzi, miałbym co robić :) hehe
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

dr
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 2007-01-02, 09:59
Lokalizacja: Iława

Re: Transfer serwerów samba - czy możliwe?

Post autor: dr » 2011-09-19, 14:58

webster pisze:... bym wszystko przeklepał raz dwa, i po problemie ...
Tak też i zrobię

Awatar użytkownika
michas100
Użytkownik
Posty: 316
Rejestracja: 2009-06-23, 07:56
Lokalizacja: Włocławek
Kontakt:

Re: [Rozw.] Transfer serwerów samba - czy możliwe?

Post autor: michas100 » 2011-09-19, 15:12

No tak ale to tak bez sztuki... przytoczę tu link jak sie przenosi userów między systemami:
http://www.cyberciti.biz/faq/howto-move ... ew-server/ oraz http://lists.samba.org/archive/samba/20 ... 09776.html oczywiście NAJPIERW w środowisku testowym!!! spróbuj z wykorzystaniem awk, oraz zasoby na nowy serwer. Pozdrawiam
slackware student :-)
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: [Rozw.] Transfer serwerów samba - czy możliwe?

Post autor: webster » 2011-09-20, 07:39

shadow i passwd to pikuś, chodzi o zmiane db smbpass z plain na hash db
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

ODPOWIEDZ