Apache i nagłówek xml

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
darvark
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 2005-12-17, 11:45
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Apache i nagłówek xml

Post autor: darvark »

Witam,
Napotkałem dziwny problem. Serwer apache działa jak należy, ale z nieznanych mi powodów nie wyświetla stron html, które w pierwszej linijce maja

Kod: Zaznacz cały

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
. Ktoś z was spotkał się z takim problemem, albo wie gdzie leży jego źródło? Niestety poszukiwania w googlach nie przyniosły żadnego efektu.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1269
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Apache i nagłówek xml

Post autor: webster »

u mnie nagłówki mają:

Kod: Zaznacz cały

<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" lang="pl">
Na wp.pl identycznie:

Kod: Zaznacz cały

<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" lang="pl">
na tym forum:

Kod: Zaznacz cały

<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" dir="ltr" lang="pl-pl" xml:lang="pl-pl">
Wziąłem pierwszy lepszy edytor html i od razu poprawił twoja linię na:

Kod: Zaznacz cały

<!--?xml version="1.0" encoding="utf-8"?-->
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Awatar użytkownika
darvark
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 2005-12-17, 11:45
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Re: Apache i nagłówek xml

Post autor: darvark »

No dobrze, poprawić ją czy usunąć to nie robi różnicy, tylko nie chce mi się tego powtarzać dla każdego nowo utworzonego pliku. Akurat logwatch generuje mi raporty w takim formacie i każdy plik osobno przerabiać... nie chce mi się. A przyznam szczerze, że jeszcze nie ugryzłem aż tak mocno sed'a żeby robić to z automatu. Nie wiem też czemu ale np. iWeb jak tworzy strony to też z takim nagłówkiem i też każdą muszę poprawić.

Awatar użytkownika
ydoom
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 2009-08-27, 14:24

Re: Apache i nagłówek xml

Post autor: ydoom »

Czy nie masz czasem w php.ini ustawione

Kod: Zaznacz cały

short_open_tag = On
? Jeśli tak, to Twój plik generuje

Kod: Zaznacz cały

Parse error: syntax error, unexpected T_STRING on line 1
Czy coś się pojawia w error_log?

Awatar użytkownika
darvark
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 2005-12-17, 11:45
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

[ROZW] Re: Apache i nagłówek xml

Post autor: darvark »

Tak pojawia się taki błąd, teraz tylko jak sprawić żeby on nie występował. Ale przynajmniej mam nowy punkt zaczepienia w poszukiwaniach.
Dzięki serdeczne

udało się. wystarczyło w php.ini zmienić zmienną short_open_tag z opcji On, na Off.

ODPOWIEDZ