IP zewnętrzne a wewnętrzne

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
chevy
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 2005-02-06, 15:51
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Kontakt:

IP zewnętrzne a wewnętrzne

Post autor: chevy »

Witam!

Pytanie czysto edukacyjne. Na googlach nie mogłem znaleźć.

Jestem w dużej sieci osiedlowej i mam zewnętrzny adres IP. Czy jest możliwość sprawdzenia na jaki adres wewnątrz sieci wskazuje mój adres zewnętrzny i w jaki sposób tego dokonać.
Chciałbym nawiązać połączenie miedzy komputerami wewnątrz nie korzystając z zewnętrznego adresu. Wydaje mi się że to przyspieszy transfer. Jak się mylę to proszę o sprostowanie i ewentualnie jakiś przykład.

Za odpowiedz z góry dzięki :)

Awatar użytkownika
darvark
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 2005-12-17, 11:45
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Re: IP zewnętrzne a wewnętrzne

Post autor: darvark »

Nie bardzo rozumiem pytania. Jeśli jest to sieć typu UPC, że każdy ma publiczny adres to raczej nie sprawdzisz tego. Twój adres publiczny wskazuje na Twój komputer, nie na jakiś adres wewnętrzny. Zresztą zobacz co masz w wyniku ifconfig /all.

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: IP zewnętrzne a wewnętrzne

Post autor: Pajaczek »

darvark pisze: Zresztą zobacz co masz w wyniku ifconfig /all.
Błagam... chociaż w domyśle nie używaj windy.

Ale tak jak powyżej kolega powiedział, adres wewnętrzny to ten, jaki masz na sieciówce (o ile jest to adres prywatny - bo jeżeli publiczny , to - zwykle - wewnętrzny = zewnętrzny). A jeżeli chcesz sprawdzić jednak swój publiczny, tylko pojęcia Ci się pomyliły, to w sieci jest pełno "what is my ip".

Awatar użytkownika
chevy
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 2005-02-06, 15:51
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Kontakt:

Re: IP zewnętrzne a wewnętrzne

Post autor: chevy »

O to właśnie chodzi że zewnętrzny = wewnętrzny :) Teraz tylko muszę doczytać na jakiej zasadzie się takie adresy przydziela :)

Dzięki za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
michas100
Użytkownik
Posty: 316
Rejestracja: 2009-06-23, 07:56
Lokalizacja: Włocławek
Kontakt:

Re: IP zewnętrzne a wewnętrzne

Post autor: michas100 »

W wielu przypadkach Ip_Addr sparowane zostaje z MACkiem karty sieciowej.
slackware student :-)
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
chevy
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 2005-02-06, 15:51
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Kontakt:

Re: IP zewnętrzne a wewnętrzne

Post autor: chevy »

Rozumiem więc że zasada przydzielana jest taka sama jak w przypadku IP wewnętrznego tylko zamiast niego dostajemy IP publiczne?.

Zauważyłem jeszcze jedno, że mając przydzielone IP publiczne mogę się połączyć z serwerem DC który dostępny tylko jest na IP wewnętrznym. Dlatego też zadałem te pytanie. Wydawało mi się że skoro mogę się połączyć z tym serwerem to muszę mieć też jakieś IP wewnętrzne.

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: IP zewnętrzne a wewnętrzne

Post autor: dienet »

Zauważyłem jeszcze jedno, że mając przydzielone IP publiczne mogę się połączyć z serwerem DC który dostępny tylko jest na IP wewnętrznym.
To może w końcu pokażesz jaki masz adres ip na interfejsie, bo jeszcze tego nie zrobiłeś.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
chevy
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 2005-02-06, 15:51
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Kontakt:

Re: IP zewnętrzne a wewnętrzne

Post autor: chevy »

Napisałem że zewnętrzny :)
95.171.195.158
A serwer DC ma 192.168.100.100

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: IP zewnętrzne a wewnętrzne

Post autor: Pajaczek »

chevy pisze:Napisałem że zewnętrzny :)
95.171.195.158
A serwer DC ma 192.168.100.100
chevy pisze:mając przydzielone IP publiczne mogę się połączyć z serwerem DC który dostępny tylko jest na IP wewnętrznym.
Ale to nie znaczy, że nie znasz trasy do tego ip. (a dokładniej, że router nie zna tej trasy).

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: IP zewnętrzne a wewnętrzne

Post autor: dienet »

Napisałem że zewnętrzny
95.171.195.158
A jak to sprawdziłeś?
Ale to nie znaczy, że nie znasz trasy do tego ip. (a dokładniej, że router nie zna tej trasy).
Hm...IP klasy C nie są routowalne...możesz to rozwinąć, bo jakoś nie umiem wyobrazić sobie takie sytuacji, a chciałbym się dowiedzieć.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: IP zewnętrzne a wewnętrzne

Post autor: Pajaczek »

Nie bardzo wiem co masz na myśli pisząc "IP klasy C nie są routowalne...możesz to rozwinąć"... a to niby dlaczego nie miały by być routowalne. Np. znajomy ma AS'a w którym ma do dyspozycji 4 klasy C... adresów publicznych, niestety typu PI. Mi ostatnio do łącza 100Mbit zaproponowano klasę C adresów PA.


Twój host (95.171.195.158) nie ma w tabeli routingu celu (192.168.100.100), tak więc kieruje pakiety do niego, na default, czyli do routera. Router ma zapewne adres z klasy (192.168.100.100) na którejś ze swoich sieciówek, albo przynajmniej zna do niego trasę, a więc kieruje tam zapytanie. A jak dociera odpowiedź?? Serwer DC nie zna co prawda, trasy do hosta (95.171.195.158), ale wysyła pakiety do niego na default, a więc do routera, a ten już wie co ma z nimi zrobić, bo ma trasę do hosta (95.171.195.158) w tablicy routingu.

To że adres jest nazywany "nieroutowalnym" nie oznacza, że nie może przejść przez router, do innej klasy/podklasy. Oznacza to jedynie tyle, że w sieci rozległej nie znajdziemy trasy do takiej klasy adresowej (żaden szanujący się provider, nie umiesci w swojej tablicy trasy do takiej klasy, bo to wbrew standardowi - umowie). A trasy defaultowe są jedynie "w górę sieci" ( w stronę korzenia)...

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: IP zewnętrzne a wewnętrzne

Post autor: dienet »

Pajaczek, ok kapuje. Trochę spanikowałem.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
chevy
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 2005-02-06, 15:51
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Kontakt:

Re: IP zewnętrzne a wewnętrzne

Post autor: chevy »

Pajaczek, no i ta odpowiedź wyjaśniła mi wszystko :)
Dzięki!

ODPOWIEDZ