predkosc sieci bez uzycia dyskow ?

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
coolart
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: 2004-06-20, 03:08
Kontakt:

predkosc sieci bez uzycia dyskow ?

Post autor: coolart » 2012-03-15, 00:55

witam chcialem sparwdzic jaka szybkosc uzyskam po lanie 1GB, jak na razie uzyskalem 59Mb/s ale to przegrywajac plik z dysku serwera do /dev/null tyle ze mam raida softwarowego z dwoma dyskami WD 2GB Green a to nie zbyt szybkie .
Dlatego chcialem wykorzysta ram robiac mala partycje na ktora zaladuje plik i wtedy probowac przegrywac chyba, ze ktos zna inny sposob na przetestowanie predkosci tylko sieci nie kozystajac z dyskow?

A wiec jeden plik z ramu do /dev/null leci 70Mb/s nic wiecej czasami daje 71Mb/s ale tylko czasem jedno mnie zastanawia czy samba ogranicza przepustowosc bo jutro mam zamiar po nfs sprobowac.

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: predkosc sieci bez uzycia dyskow ?

Post autor: dienet » 2012-03-15, 16:44

Może nc ma opcje mierzenia szybkości? Zawsze można coś napisać takiego w jakimś języku.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

havq
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 2007-11-08, 22:37

Re: predkosc sieci bez uzycia dyskow ?

Post autor: havq » 2012-03-15, 17:51

Na nfs pewnie odczujesz różnicę w szybkości. Możesz spróbować użyć mtr, gubienie pakietów po uruchomieniu będzie znaczyć, że to maksimum na ile Ci kabel pozwala.

Awatar użytkownika
coolart
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: 2004-06-20, 03:08
Kontakt:

Re: predkosc sieci bez uzycia dyskow ?

Post autor: coolart » 2012-03-15, 23:05

zrobilem NFS lecz on nie toleruje Ramfs czyli utworzenie na szybko

Kod: Zaznacz cały

 mount -t ramfs /dev/ram0 /media/ramdisk 

to zadzialalo na sambie lecz nie wiem jak zmusic polecenie by utworzylo wieksza niz 17Mb partycje

Kod: Zaznacz cały

 dd if=/dev/zero of=/dev/ram0 bs=1k count=32768
z nc sie pobawie i poszukam moze sie cos znajdzie

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: predkosc sieci bez uzycia dyskow ?

Post autor: dienet » 2012-03-16, 19:48

Documentation/blockdev/ramdisk.txt w źródłach kernela opisuje ramdyski.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3314
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: predkosc sieci bez uzycia dyskow ?

Post autor: mina86 » 2012-03-19, 01:05

Kod: Zaznacz cały

nc -l -p 12345

Kod: Zaznacz cały

perl -e 'while (1) { print chr(256 * rand); }' | pv | nc remote-host 12345
(Mogę źle pamiętać wywołanie nc, ale reszta powinna się zgadzać.)
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

Awatar użytkownika
coolart
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: 2004-06-20, 03:08
Kontakt:

Re: predkosc sieci bez uzycia dyskow ?

Post autor: coolart » 2012-03-26, 15:43

no wiec mina86 smiga ale predkosci to juz zawrotne nie sa a zasobozernosc procesora dosc spora, z tego co wychodzi to 2.33Mb/s max, a srednio to 2Mb/s.
Nie wiem czy to normalne predkosci

acek
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 2006-09-26, 21:27
Kontakt:

Re: predkosc sieci bez uzycia dyskow ?

Post autor: acek » 2012-03-31, 20:47

Można np. utworzyć plik w ten sposób na serwerze HTTP:

Kod: Zaznacz cały

dd if=/dev/null of=/var/www/htdocs/zero.bin bs=1M seek=256
i pobrać przy pomocy programu wget(1):

Kod: Zaznacz cały

wget -O /dev/null http://HOST/zero.bin
Albo można posłużyć się iperfem: http://iperf.sourceforge.net/.

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3314
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: predkosc sieci bez uzycia dyskow ?

Post autor: mina86 » 2012-03-31, 22:10

coolart pisze:no wiec mina86 smiga ale predkosci to juz zawrotne nie sa a zasobozernosc procesora dosc spora, z tego co wychodzi to 2.33Mb/s max, a srednio to 2Mb/s.
Nie wiem czy to normalne predkosci
Jeżeli procek nie wytrzymuje, to możesz również tak:

Kod: Zaznacz cały

perl -e 'while (1) { print chr(256 * rand); }' | head -c 10240 > a
while :; do cat a; done | pv | nc remote-host 12345
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

Awatar użytkownika
ondreyos
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 2007-11-01, 17:31
Lokalizacja: Poznań

Re: predkosc sieci bez uzycia dyskow ?

Post autor: ondreyos » 2012-06-24, 20:42

Chyba jeszcze nikt nie wspomniał o takim narzędziu jak iperf. jest zarówno wersja na Windowsa, jak i Linuksa, więc (pomijając sprawę, o której Ty piszesz) wiele razy bywa przydatne przy diagnozowaniu sieci - można odpalić u klienta i na serwerze i posprawdzać transfery.

Tak jeszcze może mały offtop, ale podzielę się z wami programikiem, jaki ostatnio znalazłem. Nazywa się TeamViewer - niby jest to kolejna wersja zdalnego pulpitu / VNC dla Windowsa. Więc co w nim jest takiego genialnego? Żeby się połączyć ze zdalnym klientem, często trzeba kombinować, przekierowywać porty (jeśli komputer znajduje się za NAT'em), tlumaczyć (nie zawsze kumatej osobie przy drugim komputerze) po kolei - co klinkąć, żeby odpalić serwer itp. A podany TeamViewer jest totalnie idiotoodporny - nasz pacjent odpala, podaje nam ID i hasło (generowane za każdym razem losowo przez program). My uruchamiamy u siebie program w trybie klienckim, wpisujemy podane przez druga strone ID i PIN i już. Niczego nie trzeba instalować, konfigurować, przejmować się w jaki sposób klient jest wpięty do sieci, czy serwer przepuści itp. Jedynie do czego można się doczepić - niektóre rozwiązania mają trochę lepszą wydajność, ale i tak nie jest źle, a wspomniane zalety moim zdaniem i tak wygrywają. Program jest free do użytku domowego.

ODPOWIEDZ