Jak automatycznie zamontować dysk po każdym uruchomieniu

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

cent4
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 2012-03-20, 11:18

Jak automatycznie zamontować dysk po każdym uruchomieniu

Post autor: cent4 » 2012-05-13, 21:18

Dysk montuję poleceniem:
mount -t smbfs -o lfs //192.168.150.30/backup/mnt/hddlan1
jak mam to dopisać do fstab'a?

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: Jak automatycznie zamontować dysk po każdym uruchomieniu

Post autor: dienet » 2012-05-14, 10:15

A musisz to akurat dopisać do fstaba? A co jeśli w czasie w którym system montuje z fstaba nie masz jeszcze połączenia z siecią? Moja propozycja to dopisanego tego (tej komendy) do rc.local, lub stworzenie rc.smbmount i uruchamianie go z rc.local (sam tak mam).
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
ydoom
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 2009-08-27, 14:24

Re: Jak automatycznie zamontować dysk po każdym uruchomieniu

Post autor: ydoom » 2012-05-14, 15:13

Ja mam takie wpisy w fstab:

Kod: Zaznacz cały

//192.168.1.101/publiczny /mnt/pub101      smbfs      users,noauto,user=foofoo,pass=barbar,dir_mode=0777,file_mode=0777    0 0
dienet, jak udział jest nieosiągalny to po prostu system dłużej się uruchamia ;) Próbuje dwa razy zamontować (drugi raz po uruchomieniu BIND-a) i się poddaje.

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: Jak automatycznie zamontować dysk po każdym uruchomieniu

Post autor: dienet » 2012-05-14, 15:16

ydoom pisze: dienet, jak udział jest nieosiągalny to po prostu system dłużej się uruchamia ;) Próbuje dwa razy zamontować (drugi raz po uruchomieniu BIND-a) i się poddaje.
Uuu dłuższe uruchamianie systemu - u mnie to totalnie odpada, ja bym tam jeszcze wszędzie dał & na końcach.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
ydoom
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 2009-08-27, 14:24

Re: Jak automatycznie zamontować dysk po każdym uruchomieniu

Post autor: ydoom » 2012-05-14, 18:50

A masz jakieś tricki na szybsze ładowanie? Właśnie zmierzyłem i mam 110 sekund (1:50) od lilo do pulpitu :) Nie narzekam w sumie, zawsze można sobie kawę zrobić w tym czasie.

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: Jak automatycznie zamontować dysk po każdym uruchomieniu

Post autor: dienet » 2012-05-14, 20:21

Trików pewnie mam, ale to nie temat trików, ale na 100% mam mniej niż 110 sek do pulpitu (choć ja mierzę do ekranu logowania - slim). Ja używam Fluxboxa, i myślę że do ekranu logowania od lilo mam ok 30 sek.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
ydoom
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 2009-08-27, 14:24

Re: Jak automatycznie zamontować dysk po każdym uruchomieniu

Post autor: ydoom » 2012-05-14, 20:31

dienet pisze:to nie temat trików
:) Wracając do tematu, właśnie skojarzyłem że opcja "noauto" jest od tego, żeby nie montować danego udziału przy starcie systemu - zalecam jej używanie, bo jeśli mamy kilka niedostępnych wpisów to system potrafi na długo się "zamyślić"...
Oczywiście trzeba wtedy montować ręcznie, ale korzystamy z fstab (czyli wystarczy "mount /foo/bar" zamiast długiego "smbmount ...").

Awatar użytkownika
coolart
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: 2004-06-20, 03:08
Kontakt:

Re: Jak automatycznie zamontować dysk po każdym uruchomieniu

Post autor: coolart » 2012-09-07, 17:37

nie chce mi sie kopiowac ale zobacz AutoFS

ODPOWIEDZ