Kolejna karta sieciowa - backup łącza WAN

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

cent4
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 2012-03-20, 11:18

Kolejna karta sieciowa - backup łącza WAN

Post autor: cent4 » 2013-04-24, 20:56

Witam na jednym z serwerów mam pewną sytuację do zastosowania ale nim do niej podejdę chcę podpytać...:
Serwer pełni rolę serwera DHCP - ma 2 karty sieciowe:
1. Pierwsza dostaje WAN od modemu ADSL pracującego jako bridge
2. Druga daje internet dla lan połączona ze switchem

Klient chce mieć drugie zapasowe łącze internetu - chce drugiego operatora podpiąć do serwera, żeby gdy padnie jeden operator, system automatycznie przełączy się na drugiego, żeby mieć cały czas łączność z internetem - backupowe łącze wan.

Jak to rozwiązać?

kolejna karta sieciowa?
Jak to potem skonfigurować krok po kroku?
Czy gdy będzie już to skonfigurowane i braknie jednego z WAN'ów, system automatycznie przełączy się na drugi WAN?

cent4
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 2012-03-20, 11:18

Re: Kolejna karta sieciowa - backup łącza WAN

Post autor: cent4 » 2013-04-25, 19:37

Proszę o odpowiedź...
Nie wiem, czy mam iść w kolejną kartę sieciową, czy też rozważyć jakiś router z 2 WAN'ami i load balance?

maho
Użytkownik
Posty: 455
Rejestracja: 2006-03-25, 12:28
Lokalizacja: Kielcowo

Re: Kolejna karta sieciowa - backup łącza WAN

Post autor: maho » 2013-04-25, 19:45

Wg mnie najlepiej będzie podpiąć bezpośrednio pod serwer. Później wystarczy prosty skrypt w cronie który sprawdzałby czy jest połączenie z internetem, jeśli brak, to przerzucałby główną bramę na zapasowe łącze. Później dalej skrypt sprawdzałby czy internet jest na głównym łączu, jeśli jest, to z powrotem przerzut na pierwsze łącze.
Ogólnie tak mocno w skrócie napisałem, ale wystarczy druga karta + skrypt w bashu odpalany w cronie.

cent4
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 2012-03-20, 11:18

Re: Kolejna karta sieciowa - backup łącza WAN

Post autor: cent4 » 2013-04-25, 20:56

A mogę prosić o 2 rzeczy:
jak to później skonfigurować w inet.conf i dhcp - muszę cokolwiek zmieniać?
i jak napisać taki skrypt - ktoś spotkał gdzieś takie coś?

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Kolejna karta sieciowa - backup łącza WAN

Post autor: webster » 2013-04-25, 21:37

Dam Tobie zwykły przykład weryfikowania czy Masz łącze, w przeciwnym wypadku ma wykonać skrypt. Zakładamy, że dns google nie wysypie się nigdy

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/bash
ping -c 1 8.8.8.8 2>&1 >/dev/null
if [ "$(echo $?)" != "0" ];then echo "/skrypt/innej/konfiguracji";fi
Przemyśl, i wykonaj swój projekt. Nikt gotowców za Ciebie robić tutaj nie będzie :)

Pozdr0
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

cent4
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 2012-03-20, 11:18

Re: Kolejna karta sieciowa - backup łącza WAN

Post autor: cent4 » 2013-05-01, 21:24

Ćwiczę i ćwiczę ale ponieważ jestem nowicjuszem nie wiem nawet jak mam skonfigurować kartę, co dopiero ze skryptem - proszę pomóżcie...
Jak skonfigurować kartę sieciową, żeby obsłużyła drugi wan i jak napisać taki skrypt...?

cent4
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 2012-03-20, 11:18

Re: Kolejna karta sieciowa - backup łącza WAN

Post autor: cent4 » 2013-05-03, 12:15

Proszę pomóżcie przy konfiguracji dodatkowej karty obsługującej 2 zastępcze łącze WAN, skrypt sobie ściągnę gdzieś... Ale potrzebuję informacji krok po kroku jak skonfigurować takie zastępcze łącze WAN...

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Kolejna karta sieciowa - backup łącza WAN

Post autor: webster » 2013-05-03, 22:50

ściągniesz?, lol.

Dobra, Jak konfigurujesz pierwszy Wan ? Jak Masz teraz konfiguracje zrobioną? nie obchodzi mnie topologia, tylko command line.
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

maho
Użytkownik
Posty: 455
Rejestracja: 2006-03-25, 12:28
Lokalizacja: Kielcowo

Re: Kolejna karta sieciowa - backup łącza WAN

Post autor: maho » 2013-05-04, 15:27

Jak nie umiesz tego skonfigurować, to musisz zapłacić. Niestety nikt nie ma czasu żeby prowadzić Cię za rączkę i poświęcać swój czas żeby napisać ten skrypt za darmo...

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Kolejna karta sieciowa - backup łącza WAN

Post autor: webster » 2013-05-04, 21:12

maho pisze:Jak nie umiesz tego skonfigurować, to musisz zapłacić. Niestety nikt nie ma czasu żeby prowadzić Cię za rączkę i poświęcać swój czas żeby napisać ten skrypt za darmo...
Szkoda że nie ma tu "Lubię to!" :p

My pomagamy, nie robimy za :) To różnica :)
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

cent4
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 2012-03-20, 11:18

Re: Kolejna karta sieciowa - backup łącza WAN

Post autor: cent4 » 2013-05-05, 12:12

webster dziękuję. Też wydaje mi się, że forum ze swojej zasady jest od pomocy, a nie od zarabiania, ale to już zostawiam sumieniu maho :-) .
Co do mojego problemu - sytuacja wygląda tak:

Kod: Zaznacz cały

ifconfig

eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr ............
          inet addr:1.2.3.4  Bcast:1.2.3.6  Mask:255.255.255.240
          inet6 addr: ............/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:918615542 errors:0 dropped:5195919 overruns:1 frame:0
          TX packets:1783338060 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:1591882408 (1518.1 Mb)  TX bytes:175274359 (167.1 Mb)
          Interrupt:22 Base address:0xe000

eth1      Link encap:Ethernet  HWaddr ................
          inet addr:192.168.0.1  Bcast:192.168.0.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: ............./64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:1794730168 errors:0 dropped:130 overruns:0 frame:0
          TX packets:899162393 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:2167780627 (2067.3 Mb)  TX bytes:1416454379 (1350.8 Mb)
          Interrupt:20 Memory:e0300000-e0320000

Kod: Zaznacz cały

ip address

1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 16436 qdisc noqueue state UNKNOWN
    link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
    inet 127.0.0.1/8 scope host lo
    inet6 ::1/128 scope host
       valid_lft forever preferred_lft forever
2: eth0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast state UP qlen 1000
    link/ether ................ brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    inet 1.2.3.4/28 brd 1.2.3.6 scope global eth0
    inet6 ................/64 scope link
       valid_lft forever preferred_lft forever
3: eth1: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast state UP qlen 1000
    link/ether ................brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    inet 192.168.0.1/24 brd 192.168.0.255 scope global eth1
    inet6 ................/64 scope link
       valid_lft forever preferred_lft forever
90: ppp0: <POINTOPOINT,MULTICAST,NOARP,UP,LOWER_UP> mtu 1396 qdisc pfifo_fast state UNKNOWN qlen 3
    link/ppp
    inet 192.168.0.1 peer 192.168.0.35/32 scope global ppp0


Awatar użytkownika
bojleros
Użytkownik
Posty: 785
Rejestracja: 2005-08-29, 11:12
Lokalizacja: z widokem na familoki :)
Kontakt:

Re: Kolejna karta sieciowa - backup łącza WAN

Post autor: bojleros » 2013-05-05, 20:19

maho pisze:Jak nie umiesz tego skonfigurować, to musisz zapłacić. Niestety nikt nie ma czasu żeby prowadzić Cię za rączkę i poświęcać swój czas żeby napisać ten skrypt za darmo...
Popieram.

Swoją drogą RTFM && use force Luke !!
http://www.lartc.org/howto/lartc.rpdb.m ... tml#AEN297

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Kolejna karta sieciowa - backup łącza WAN

Post autor: webster » 2013-05-06, 08:19

Nie chodzi o load balancing, nie Rób koledze z głowy mixer :) Kolega chciał dużo prostszy gadżet.
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

cent4
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 2012-03-20, 11:18

Re: Kolejna karta sieciowa - backup łącza WAN

Post autor: cent4 » 2013-05-08, 20:37

Jakiś pomysł jak to zrobić?

Awatar użytkownika
bojleros
Użytkownik
Posty: 785
Rejestracja: 2005-08-29, 11:12
Lokalizacja: z widokem na familoki :)
Kontakt:

Re: Kolejna karta sieciowa - backup łącza WAN

Post autor: bojleros » 2013-05-09, 20:04

Spokojnie.

Używając tego też może zmieniać aktualnie używaną trasę domyślną. Jakbym chciał coś miksować to podałbym linka do spisu treści :twisted:

ODPOWIEDZ