Jak zrobić kopię serwera?

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

cent4
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 2012-03-20, 11:18

Jak zrobić kopię serwera?

Post autor: cent4 » 2013-05-31, 07:43

Mam pytanie jak zrobić kopię awaryjną serwera?
Mam w cronie zapuszczoną dzienną kopię katalogu etc.
Czy po ew. padnięciu serwera - mogę zainstalować nową instalację i przegrać cały katalog etc z kopii i czy to będzie działać prawidłowo "po staremu"?

Ew. jak robić kopię awaryjną serwera?

Awatar użytkownika
michas100
Użytkownik
Posty: 316
Rejestracja: 2009-06-23, 07:56
Lokalizacja: Włocławek
Kontakt:

Re: Jak zrobić kopię serwera?

Post autor: michas100 » 2013-05-31, 12:14

Nie gdyż etc to nie wszystko... Jesteś administratorem?
slackware student :-)
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
aksnet
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 2008-03-02, 19:09
Lokalizacja: z 10.0.1.1

Re: Jak zrobić kopię serwera?

Post autor: aksnet » 2013-05-31, 17:05

Musisz zrobić kopię wszystkich plików konfiguracyjnych które po instalacji były zmieniane (a więc tych które są inne niż na płycie instalacyjnej)
+ wszystkie inne dane/bazy danych itp.Robiąc kopię musisz dobrze znać swój serwer i jego konfigurację/używane oprogramowanie/ważne dane.

Awatar użytkownika
bojleros
Użytkownik
Posty: 785
Rejestracja: 2005-08-29, 11:12
Lokalizacja: z widokem na familoki :)
Kontakt:

Re: Jak zrobić kopię serwera?

Post autor: bojleros » 2013-06-01, 10:59

Pliki konfiguracyjne , lista zainstalowanych pakietów , logi wedle uznania, ważne dane - to możesz sobie backupować używając rsync. Z bazy danych łatwo jest zrobić zrzut i go spakować. Warto też pamiętać o tym że dobrze jest gdy w trakcie wykonywania kopii zapasowej nikt nie operuje na backupowanych plikach -> LVM snapshot. Inna sprawa to konfiguracja bootloadera oraz tablica partycji ale to już zależy jakiego backupu potrzebujesz.

cent4
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 2012-03-20, 11:18

Re: Jak zrobić kopię serwera?

Post autor: cent4 » 2013-06-03, 10:08

O danych wiem - backupuję je osobno ale chodzi mi o kopię serwera... jak np. padnie...?

ODPOWIEDZ