[Rozw.] Nie można uruchomić CPAN, invalid pointer

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

lew
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 2011-06-15, 08:14

[Rozw.] Nie można uruchomić CPAN, invalid pointer

Post autor: lew » 2013-07-03, 09:14

Właśnie zauważyłem, że na jednym z moich serwerów przestał działać CPAN. Po wpisaniu w konsoli polecenia cpan otrzymuje taki błąd:
*** glibc detected *** /usr/bin/perl: free(): invalid pointer: 0xbfeb604c ***
======= Backtrace: =========
/lib/libc.so.6[0xb7d808c4]
/lib/libc.so.6(cfree+0x90)[0xb7d84370]
/usr/bin/perl(Perl_leave_scope+0x549)[0x80e7499]
/usr/bin/perl(Perl_pop_scope+0x2c)[0x80e7c3c]
/usr/bin/perl(Perl_call_sv+0x338)[0x8062ff8]
/usr/bin/perl(Perl_call_list+0x258)[0x80635b8]
/usr/bin/perl(Perl_newATTRSUB+0xf50)[0x8097070]
/usr/bin/perl(Perl_utilize+0x313)[0x8095553]
/usr/bin/perl(Perl_yyparse+0x30f9)[0x8088479]
/usr/bin/perl[0x806550c]
/usr/bin/perl(perl_parse+0x39f)[0x80663bf]
/usr/bin/perl(main+0xb5)[0x8060005]
/lib/libc.so.6(__libc_start_main+0xe0)[0xb7d2b390]
/usr/bin/perl[0x805fec1]
======= Memory map: ========
08048000-08146000 r-xp 00000000 08:01 18185 /usr/bin/perl5.8.8
08146000-0814a000 rw-p 000fd000 08:01 18185 /usr/bin/perl5.8.8
0814a000-0818e000 rw-p 0814a000 00:00 0 [heap]
b7b00000-b7b21000 rw-p b7b00000 00:00 0
b7b21000-b7c00000 ---p b7b21000 00:00 0
b7ca3000-b7cad000 r-xp 00000000 08:01 333346 /usr/lib/libgcc_s.so.1
b7cad000-b7cae000 rw-p 00009000 08:01 333346 /usr/lib/libgcc_s.so.1
b7cbd000-b7cde000 rw-p b7cbd000 00:00 0
b7cde000-b7d14000 r--p 00000000 08:01 450051 /usr/lib/locale/en_US/LC_CTYPE
b7d14000-b7d15000 rw-p b7d14000 00:00 0
b7d15000-b7e5b000 r-xp 00000000 08:01 458984 /lib/libc-2.7.so
b7e5b000-b7e5c000 r--p 00146000 08:01 458984 /lib/libc-2.7.so
b7e5c000-b7e5e000 rw-p 00147000 08:01 458984 /lib/libc-2.7.so
b7e5e000-b7e62000 rw-p b7e5e000 00:00 0
b7e62000-b7e75000 r-xp 00000000 08:01 458978 /lib/libpthread-2.7.so
b7e75000-b7e77000 rw-p 00013000 08:01 458978 /lib/libpthread-2.7.so
b7e77000-b7e79000 rw-p b7e77000 00:00 0
b7e79000-b7e7b000 r-xp 00000000 08:01 458981 /lib/libutil-2.7.so
b7e7b000-b7e7d000 rw-p 00001000 08:01 458981 /lib/libutil-2.7.so
b7e7d000-b7e86000 r-xp 00000000 08:01 458710 /lib/libcrypt-2.7.so
b7e86000-b7e88000 rw-p 00008000 08:01 458710 /lib/libcrypt-2.7.so
b7e88000-b7eaf000 rw-p b7e88000 00:00 0
b7eaf000-b7ed3000 r-xp 00000000 08:01 458712 /lib/libm-2.7.so
b7ed3000-b7ed5000 rw-p 00023000 08:01 458712 /lib/libm-2.7.so
b7ed5000-b7ed7000 r-xp 00000000 08:01 458985 /lib/libdl-2.7.so
b7ed7000-b7ed9000 rw-p 00001000 08:01 458985 /lib/libdl-2.7.so
b7ed9000-b7eed000 r-xp 00000000 08:01 458973 /lib/libnsl-2.7.so
b7eed000-b7eef000 rw-p 00013000 08:01 458973 /lib/libnsl-2.7.so
b7eef000-b7ef2000 rw-p b7eef000 00:00 0
b7ef7000-b7ef8000 r--p 00000000 08:01 530072 /usr/lib/locale/en_US/LC_NUMERIC
b7ef8000-b7ef9000 r--p 00000000 08:01 532574 /usr/lib/locale/en_US/LC_TIME
b7ef9000-b7efa000 r--p 00000000 08:01 532575 /usr/lib/locale/en_US/LC_MONETARY
b7efa000-b7efb000 r--p 00000000 08:01 522065 /usr/lib/locale/en_US/LC_MESSAGES/SYS_LC_MESSAGES
b7efb000-b7efc000 r--p 00000000 08:01 532538 /usr/lib/locale/en_US/LC_PAPER
b7efc000-b7efd000 r--p 00000000 08:01 522067 /usr/lib/locale/en_US/LC_NAME
b7efd000-b7efe000 r--p 00000000 08:01 532582 /usr/lib/locale/en_US/LC_ADDRESS
b7efe000-b7eff000 r--p 00000000 08:01 532587 /usr/lib/locale/en_US/LC_TELEPHONE
b7eff000-b7f00000 r--p 00000000 08:01 532588 /usr/lib/locale/en_US/LC_MEASUREMENT
b7f00000-b7f01000 r--p 00000000 08:01 532589 /usr/lib/locale/en_US/LC_IDENTIFICATION
b7f01000-b7f1d000 r-xp 00000000 08:01 459008 /lib/ld-2.7.so
b7f1d000-b7f1f000 rw-p 0001b000 08:01 459008 /lib/ld-2.7.so
bfea3000-bfeb8000 rw-p bffeb000 00:00 0 [stack]
ffffe000-fffff000 r-xp 00000000 00:00 0 [vdso]
Aborted
Nie bardzo wiem co w takiej sytuacji można zrobić. Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 2013-07-05, 10:39 przez lew, łącznie zmieniany 1 raz.

lew
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 2011-06-15, 08:14

Re: Nie można uruchomić CPAN, invalid pointer

Post autor: lew » 2013-07-05, 10:39

Pomogła dopiero reinstalacja PERLa.

ODPOWIEDZ